Euro 2016 și-a deschis porțile, vineri, 10 iunie, cu un meci așteptat de toți românii: cel cu Franța, în prima confruntare a acestei ediții a Campionatului European de Fotbal. A fost o partidă care ne-a ținut cu sufletul la gură, în care tricolorii au dat tot ce au putut, au făcut un joc apreciat ca fiind foarte bun, împotriva unei echipe a Franței care nu a impresionat.

 

Romania a început în forță partida și putea deschide scorul încă din minutul 4 al partidei, prin Bogdan Stancu, care a șutat de la 2 metri direct în Lloris. În prima repriză, francezii au dominat jocul, dar tricolorii s-au apărat bine. Din păcate, în atac, au aplicat la nesfârșit aceeași schemă, pase lungi, în adâncime, pe flancul stâng, către vârful Florin Andone. Cu o astfel de tactică, total neproductivă, poarta lui Lloris nu prea a fost pusă în pericol, în ciuda unei apărări destul de nesigure a francezilor. Astfel, prima repriză s-a încheiat cu un scor alb, 0-0.

 

Golul lui Giroud, după un fault la Tătărușanu

În repriza a doua, elevii lui Tata Puiu au arătat o altă față. Au ținut mai mult de minge și au pus în pericol de mai multe ori poarta francezilor. Deși au continuat cu aceleași pase în adâncime către Andone, jucătorii noștri au început să joace și pe jos, cu mai multe pase, mai combinativ, Săpunaru și Adi Popa remarcându-se cu câteva combinații destul de reușite.

Din păcate, în minutul 58, Giroud a marcat cu capul, de lângă Tătărușanu ieșit să prindă mingea, după o pasă primită de la Payet, cel mai bun jucător al francezilor. La reluare, însă, s-a văzut clar că Olivier Giroud l-a lovit peste mâna dreaptă, cu brațul stâng ridicat sus, pe Tătărușanu, împiedicându-l să prindă balonul. Lucru confirmat și de alte voci, cum ar fi AS, cotidian spaniol , care afirmă că, „Se vede clar cum Giroud îi lovește mâna lui Tătărușanu”. La rândul său, Marco Streller, fost internațional elvețian a spus: „Pentru mine nu este un gol validat corect. E fault în atac.” Chiar și Carlo Bertolini, fost șef al arbitrilor elvețieni precizează: „Nu, nu este gol valabil. Portarul e împiedicat să ajungă la minge.” De altfel, chiar Giroud a recunoscut că a fost fault, după ce a văzut reluările: „În momentul fazei eu nu văd că-i ating mâna. După aceea, la reluare, văd că se putea fluiera, dar faza nu s-a întâmplat în careul mic și pot să-l ating pe portar. N-am vrut să fac rău, cum s-a întâmplat când am luat galben fiindcă i-am spart arcada unui jucător român. E problema pe care o am la dueluri, se întâmplă să faultez. E însă imposibil să sar cu mâinile lipite de corp”, a zis Giroud pentru AFP.

 

„Călăul” Payet

Până la urmă, însă, exasperantele pase în adâncime către atacanții noștri au dat roade. După doar 4 minute de la marcarea golului Franței, România reușește să egaleze prin Bogdan Stancu, după un penalty acordat pentru un fault în careu la Nicușor Stanciu: 1-1!

Partida se părea că se îndreaptă către un rezultat de egalitate, dar, spre ghinionul tricolorilor, în minutul 89, Dimitri Payet a prins un șut de zile mari, absolut imparabil, care a trimis mingea la vinclul porții lui Tătărușanu și România pierde, zicem noi nemeritat, un meci în care a arătat că are potențialul de a se bate de la egal la egal cu granzii fotbalului european.

Una peste alta, băieții noștri nu s-au făcut de râs. Pintilii și Săpunaru, mai ales, au avut prestații foarte bune. Sunt de părere că echipa ar trebui să renunțe la tactica din primul meci, să joace mai combinativ, pe jos, pentru că avem jucători tehnici, precum Stanciu, Sânmărtean, Adi Popa, Alibec sau Săpunaru.