Maşina se opreşte. Coborâm pe iarbă şi privim bălţile pe care se desfăşoară cupa SBS la pescuit. Iau un regulament şi îl citesc. În câteva ore de concurs se poate pescui cu orice fel de momeală. Mă uit la tinerii pescari. Mamă, mămică, ce aş fi vrut să fiu şi eu ca ei! Asta pentru că aici am văzut condiţii mai mult decât europene de pescuit. În spatele realizărilor de aici, după cum spun pescarii, sunt fraţii Eugen şi Vlad Parfene, oameni care şi-au dedicat întreaga viaţă unui vis numit pescuit sportiv. Faptul că eforturile lor, concretizate nu numai prin sutele de mii euro investite ci şi prin efort şi suflet, sunt anual sabotate de autorităţile locale.
Cătălin Folea
Cum însă niciun lucru bun nu rămâne nepedepsit, au apărut şi conflicte între cei care au drept de concesiune pe balta Tâncabeşti şi proprietarii unor terenuri din ve-cinătatea lacului. Acestea au dus la amânarea mai multor etape din concursurile naţional, şi internaţionale de pescuit sportiv, inclusiv Concursul Mondial de Pescuit la Crap care se putea desfăşura aici, spun participanţii la concurs, pe care i-am intervievat. Din ce am înţeles, foşti şi actuali potenţaţi au pus mâna pe terenuri din vecină-tatea bălţilor şi nu au nicio treabă cu legea apelor care spune că, pe malul unui lac, considerat zonă de protecţie, nimeni nu are voie să închidă accesul.
Acum, pe aproape doi kilometri din malul lacului, accesul pescarilor este îngrădit. Este vorba despre un sector întreg din balta Tâncăbeşti, aflată în top 10 al celor mai bune locuri de pescuit din Europa.
Totuși, suntem la pescuit…
Plecăm la standul 12 Vedem o captură,salontă, de 20 de kilograme. Tânărul care a reuşit isprava râde si imi arată mandru o bambină facută manual. Chiar lângă el, un alt coleg se apucă să-şi instaleze rodpodul. Facem ochii cât cepele. Avertizoare lansete de 3,9 m, mulinete Big Pit. Hotărât omul. Trecem mai departe şi nu pot să nu observăm cu încântare dotările de ultimă oră pe care le folosesc pescarii veniţi din toată ţara şi din altele vecine..
La celalalt capăt de sector dau de doi baieţi din Tg. Mures. Din nou, ramânem cu gura căscată. Cum, aţi venit de acolo? “Tot mergeam la o baltă, am zis să încer-căm ceva nou”. Arunc un ochi într-o trusă pe care o văd desfăcută pe mal. Stai aşa, că aici e altceva. Plumbi ecologici, montaje cu fir de părşi tot felul de poţiuni pentru peştele prins şi care va fi eliberat în baltă. Când o luăm pe mal, înapoi, vedem, pe lângă stâlpii de proprietate ale,şmecherilor, cel mai tare sistem de nădire. Pe lângă nadele obişnuite, am văzut şi faza cu un boţ de mămaligă în vârful unui băţ şi huştuluc cu el în apă. În rest, numai tehnologie sofisticată. Concursul a început şi chiar am fost curioşi să vedem cea mai mare captură. Nu durează mult şi mai punctează cineva. Moşule! Balta asta chiar are peşte. Fug repede atunci când aud că s-a prins deja un crap de peste 21 de kilograme. Facem câteva poze şi aşteptăm. Uşor, uşor, punctează când unul, când altul. Capturile se succed într-un ritm destul de greu pentru arrbitri. Toti peştii prinşi sunt cântăriţi şi eliberaţi imediat. Unul dintre pescari se detaşează şi mă duc să îi fur secretul. Care, de fapt, nu era niciun secret. Avea o lansetă mai lungă, care îl ajuta să arunce în faţa celorlalţi şi folosea pungi solubile. Bună strategia. Arbitrii fug de pe un mal la altul. Cu mare interes este aşteptat în aceste zile, mai precis în perioada 30 aprilie – 4 mai evenimentul numit Crapmania, aflat la a zecea ediţie. Peşte se va prinde dar va fi redat habitatului. Prind cu toţii, mai mari, mai mici. O atmosferă de vis, creată de cei doi fraţi Parfene iar pentru aceasta Jurnalul de Ilfov îi declară oamenii săptămânii.