Alina Gorghiu, despre televiziunea națională

Situația financiară a TVR este în pragul dezastrului. Televiziunea de stat a acumulat datorii de 700 de milioane de lei, din care 440 de milioane de lei către stat. Copreședintele liberal Alina Gorghiu acuză Guvernul pentru această situație și îi cere premierului Victor Ponta să rezolve problema și să nu o mai paseze Parlamentului.

Alina Gorghiu i-a amintit premierului memorandumul pe care Executivul l-a semnat cu reprezentanții televiziunii publice, în anul 2012. „Fac un apel la guvern să rezolve această problemă şi să nu o mai ignore, ca până acum. Victor Ponta va trebui, la un moment dat, să înceteze să manipuleze publicul spunând că televiziunea publică se află în subordinea Parlamentului şi nu are treabă cu activitatea ei şi îi cer să ia acel memorandum pe care l-a semnat domnia sa în 2012 şi să-l pună în aplicare”, a spus Gorghiu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

 

TVR controlată politic

Liderul liberal mai susţine că TVR a fost distrusă prin „inacţiune guvernamentală”, situaţia înrăutăţindu-se de la an la an, astfel încât s-au acumulat datorii de peste 150 de milioane de euro, singura preocupare a guvernului fiind aceea de a controla televiziunea publică. „Din păcate, guvernul luptă doar să controleze politic TVR, nu să-i rezolve problemele. (…) Nu cred că ne putem permite războaie între persoane care să fie în detrimenul cetăţeanului care se uită la această televiziune. Şi sunt convinsă că dacă reuşim să ne aplecăm cu atenţie şi fără să politizăm acest subiect vom găsi şi soluţii într-un viitor mai apropiat”, a declarat Gorghiu.

ANAF a blocat conturile televiziunii

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a instituit propriri pe conturile Societăţii Române de Televiziune (SRTv). Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Română a avut anul trecut venituri totale de 544,2 milioane de lei şi cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate, în aprilie, de reprezentanţii instituţiei. Datoriile totale ale TVR se cifrau la 700 milioane lei, dintre care 440 milioane de lei la bugetul de stat.

 

Pilat din Pont(a)

Premierul Victor Ponta se spală pe mâini de orice răspundere privitoare la TVR. El a declarat, în legătură cu decizia ANAF de a pune poprire pe conturile televiziunii publice, că nimeni nu poate cere Fiscului să încalce legea, adăugând că TVR nu a respectat programul de restructurare convenit în 2012 și că instituția nu este în subordinea Guvernului, ci a Parlamentului. Premierul a amintit faptul că, în 2012, la solicitarea Parlamentului, Guvernul a intervenit printr-un program de salvare „de care noi ne-am ţinut şi conducerea televiziunii nu s-a ţinut”. „Am înţeles că se mai angajează încă vreo 80 de directori, nu ştiu, 84 sau câţi or fi”, a mai comentat Ponta referitor la situaţia din TVR. Pe de altă parte, raportul de activitate al TVR este blocat în Parlament. La finalul sesiunii parlamentare, la 16 iunie, Comisiile reunite de cultură nu s-au putut întruni pentru a discuta rapoartele de activitate ale TVR şi Radiodifuziunii din cauza lipsei cvorumului, parlamentarii PNL şi UDMR boicotând şedinţa.