Sărbătorile se apropie cu pași repezi și, deja a început febra târguielilor. Cum rafturile marilor magazine sunt pline ochi cu produse tradiţionale, nu lăsa cumpărăturile pe ultima sută de metri ca să ai timp să-ţi pregătești în voie delicioasele preparate cu care te vei delecta în ziua Învierii Domnului. Așteaptă-te însă, la preţuri destul de piperate. Iată cam cât trebuie să scoţi din buzunar ca să ai tot ce-ţi trebuie pe masă, de Paște!

În fiecare an, Sărbătorile Pascale constituie un bun prilej de reunire a familiei. Dar, ca să te bucuri cu adevărat de cea mai importantă sărbătoare creștină a anului, Paștele fiind asociat cu primăvara și retrezirea naturii la viaţă, trebuie să te străduiești ca și cei dragi ţie să fie mulţumiţi de modul cum îi primești în casa ta. Fii o gazdă bună și întâmpină-ţi invitaţii cu mâncărurile tra­diţionale. Pregătește-ţi buzunarul și ai grijă să nu omiţi să ­treci pe lista de cumpărături anu­mite alimente care fac deliciul petrecerii. Ia în calcul faptul că pieţarii țin preţurile destul de ridicate la legume, fructe și zarzavaturi, dar cel puţin ministrul Agricultu­rii ne liniștește că nu va crește prea mult costul cărnii de miel. În ultima săptămână am văzut că preţul la carnea de miel pentru Paște se va mări, dar eu nu cred că există motivaţie pen­tru că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale suștine sectorul ovin prin subvenţii substanţiale. Dacă producătorii vor exagera în continua­re cu creșterea preţului, acest lucru se va întoarce împotriva lor pentru că o se avem consumatori care nu-și vor mai permite să cumpere și vor rămâne cu stoc de produse”, susţine mi­nistrul Agriculturii, Stelian Fuia. Mai exact, o masă de Paște cu tot ceea ce-ţi dorești te ușurează de cel puţin 800 de lei.

 

Carne de miel          de la 17,00 lei kg până la 19,00 lei kg

Ficat, rinichi, inimă, plămân și limbă de miel  10,00 lei

Ouă            13,00 lei cartonul

Vopsea de ouă        2,10 lei pachetul pentru 30 de ouă

Pască cu brânză și stafide    de la 15,99 până la 49,99 lei

Cozonac de casă      de la 16,00 lei până la 21,99 lei

Ouă fierte și vopsite 10 bucăţi – 17,49 lei

Iepuraș figurină de ciocolată 3,89 lei

Ouă figurine de ciocolată      3,39 lei

Miel figurină de ciocolată      10,19 lei

Vin roșu sau alb       de la 13,99 lei până la 23,99 lei

Leuștean, pătrunjel și mărar 1,00 lei până la 2,00 lei legătura

Lobodă       2,00 lei grămada

Ardeiul gras            7,99 lei kg

Roșiile         6,99 lei kg

Ulei de la 6,50 lei până la 7,50 lei l

 

Dacă vrei să pui pe masă un cozonac preparat de tine acasă, ingredientele pentru acest produs sunt și ele destul de costisitoare.

1 kg de făină           3,19 lei

2 cuburi de margarină a câte 250 gr 2,69 lei

1 pachet de 50 gr de cacaoa 2,49 lei

4 fiole de esenţă de vanilie de 2ml    2,49 lei

4 fiole de esenţă de rom de 2 ml      2,49 lei

1 pachet de zahăr vanilat de15 gr     0,25 lei

1 pachet praf de copt de15 gr           0,39 lei

1 pachet de stafide brune sau aurii de 100 gr            1,99 lei

1 tavă de cozonac    5,99 lei

1 rolă hârtie de copt 4,99 lei.

 

Tuberculoza ucide în masă

Guvernanţii, rugaţi să intervină ­pentru stoparea răspândirii TBC-ului

Ionela Chircu

În ciuda eforturilor cadrelor medicale de a preveni şi a stopa răpândirea tuberculozei, afecţiunea bagă foarte mulţi români în spital. Şi, nepermis de mulţi pacienţi îşi pierd viaţa din cauza complicaţiilor apărute în timp.

Conform statisticilor, la nivel naţional, peste 17.000 de persoane au fost diagnosticate cu această afecţiune şi alte 1.500 au murit. Având în vedere că în ultimii ani, viaţa multor pacienţi este ameninţată de o formă de boală rezistentă la medicamente antituberculoase, al cărei cost este de o sută de ori mai scump, organizaţiile angajate în lupta contra tuberculozei (TBC) cere ajutor guvernanţilor.

“Dacă nu acţionăm cu rapiditate, tuberculoza – şi mai ales tulpinile de tuberculoză re­zistente – vor continua să se dezvolte fără a putea fi controlate, cauzând pierderea a numeroase vieţi umane. România dispune de instrumentele necesare luptei împotriva tuberculozei. Ceea ce lipseşte este demonstrarea voinţei politice şi angajamentul în ceea ce priveşte atacarea problemei”, spune dr. Silvia Asandi, Directorul General al Fundaţiei Romanian Angel Appeal, organizaţia care solicită ajutor de la Guvern.