Schimbarea orei influenţează în mod negativ starea de sănătate. Revenirea la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când am dat ceasurile îna-poi cu 60 de minute, provoacă anumite modificări psihico-fizice. Mai ales, dacă nu te-ai străduit să-ţi fortifici imunitatea în zilele superbe de vară târzie de care ne-am bucurat până mai ieri. În cele ce urmează, dr. Mirela Miertoiu, medic specialist medicină generală te ajută să înţelegi mai bine cum te afectează noul fus orar şi ce poţi face ca să treci mai uşor peste zilele lungi şi întunecate de ­iarnă!

Îţi scade imunitatea și riști să faci cancer 

 Desigur, în condiţiile în care zilele sunt mai scurte, te bucuri mai puţin de lumina naturală. Un studiu realizat recent de specialiştii de la Universitatea Carolina de Nord din Statele Unite ale Americii arată că iluminatul artificial creşte cu 15% riscul de a dezvolta diverse tipuri de cancere, mai ales a cancerului de sân. Un nivel ridicat de cortisol, hormon al stresului, poate afecta sever imunitatea organismului în această perioadă a anului.

Nu mai ai somnul liniștit

Calitatea somnului are de suferit în nopţile lungi de iarnă. Chiar dacă mergi la culcare mai devreme şi ai sentimentul că te vei trezi relaxat, odihnit şi plin de energie, realitatea este cu totul alta. Pe măsură ce organismul se va acomoda cu noua schimbare a programului de somn, te vei trezi mai târziu, dar vei avea somnul neliniştit iar sănăta­tea întregului organism va avea de suferit. “Odată ce corpul se obişnuieşte cu noul program, calitatea somnului scade semnificativ, iar procesul se accentuează odată cu instalarea iernii”, susţine profesorul Colin Espie, fondator al Centrului pentru Somn de la Universitatea Glas­gow.

Devii trist, obosit și fără vlagă  

Din păcate, s-ar putea spune că ziua de duminică a coincis cu debutul asteniei. Deoarece, ziua a devenit mai scurtă, lumina soarelui nu mai este puternică, tinzi să cazi într-o stare de tristeţe permanentă. Nu mai dispui de energia din lunile de vară şi, brusc, devii apatic, anxios, simţi că nu mai poţi face faţă situaţiilor de stres. Te simţi obosit mai mult ca oricând, tragi la somn, treci cu uşurinţă de la o stare de spirit la alta şi ţi-e greu să rămâi treaz ca să-ţi desfăşori activitatea în cursul zilei, la cote maxime.

Te izolezi și mănânci prea mult 

Pierderea energiei în special la orele amiezii este însoţită evident, şi de mişcările lente care scad randamentul la locul de muncă. Nu te aştepta să mai ai rezultatele formidabile din zilele frumoase, însorite şi călduroase. “Devii uşor iritabil, şi îţi dispare cheful de a socializa cu persoanele din jurul tău. Mai rău este că ai toate şansele să acumulezi kilograme nedorite. Asta pentru că în timp ce eşti sorbit de energie, îţi creşte pofta de mâncare excesiv, în special pentru dulciuri şi produse de tip fast food”, avertizează dr. Mirela Miertoiu, medic specialist medicină generală.

Ponturi pentru menţinerea ­sănătăţii în această perioadă 

 

  • Chiar dacă plouă sau e înnorat, încearcă să stai cât mai mult timp afară, în aer liber. Ieși prin curte, plimbă-te prin parc, deschide geamurile casei măcar o jumăta-te de oră pe zi.
  • Consumă multe legume, fructe, zarzavaturi, lactate, pește, alimente bogate în vitamine și minerale.
  • Nu renunţa la activităţile pe care le făceai în mod normal, în zilele însorite de vară.
  • Păstrează legătura cu prietenii și ieși cu ei cât de mult poţi.