Direcția Generală Anticorupție, la aniversară

DGA a fost înființată în anul 2005, pe data de 30 mai, la recomandarea Uniunii Europene. Acum, după un deceniu de activitate, efectele benefice ale acțiunilor acestei instituții încep să se vadă. Lupta este grea și se desfășoară pe mai multe „fronturi”. Unul dintre aceste fronturi este prevenirea. De aceea, cu ocazia acestei aniversări, DGA a inițiat o campanie de educare și conștientizare a cetățenilor, menită să reducă efectele negative ale acestui adevărat flagel.

Direcția Generală Anti­­­corupție (DGA) ar putea fi asemuită cu un sistem imunitar al organismului statului, iar lucrătorii instituției – cu anticorpii acestui sistem. Pentru că statul, ca orice organism, trebuie să-și creeze un mecanism de apărare împotriva bolilor. În cazul acesta, cea mai gravă maladie este și cea mai perfidă dintre toate. Ea poartă un nume cunoscut de noi toți: CORUPȚIA.

Elevii din Otopeni, aliați în lupta anticorupție

Pe 28 mai, DGA a „descins” la Liceul teoretic „Ioan Petruș”, din Otopeni. De data aceasta, nu în căutare de corupți, ci pentru a-i implica pe elevii acestui liceu în campania de prevenire a corupției. În acest scop, au fost aleși elevii din cls. a XI-a, profil Uman, care nu erau la prima experiență de acest gen, ei mai colaborând și în trecut cu lucrătorii anticorupție. Cel care a condus „ostilitățile” a fost comisarul șef Aurel Vișan, șeful Serviciului Prevenire, din cadrul DGA București-Ilfov. „Cu ocazia împlinirii a 10 ani de la crearea DGA, vom desfășura o activitate de conștientizare a importanței luptei anticorupție. Astfel cu sprijinul sponsorilor care au asigurat editarea unor materiale informative, respectiv Primăria Municipiului București, pe care le vom împărți participanților la trafic, fie că sunt pietoni sau conducători auto, cu ajutorul elevilor acestui liceu, vom încerca să-i implicăm pe cetățeni în lupta anticorupție”, ne-a spus comisarul șef Vișan.

Acest demers al DGA a fost sprijinit de un echipaj al Serviciului de Circulație Rutieră, din cadrul IJP Ilfov, format din agent șef principal Daniel Iordan, inspector șef Florin Șestac, agent șef Cătălin Martineac și subcomisar Claudiu Bărbuță.

Nu pica în capcana corupției!

Astfel, cei 26 de elevi otopenari, însoțiți de prof. de engleză Kiriță Monica, frumos „echipați” cu șepcuțe albe și tricouri inscripționate cu îndemnul „Nu pica în capcana corupției!”, au purces, cu entuziasm, la împărțirea de pliante și fluturași cu sfaturi pentru cei care se confruntă cu funcționari corupți care solicită binecunoscuta „șpagă” pentru a „ierta” anumite greșeli sau pentru a face trafic de influență. Ei le-au oferit celor vizați în această campanie de conștientizare și cadouri simbolice – insigne, autocolante, bloc-notesuri sau baloane inscripționate cu îndemnuri și sloganuri specifice. ”Astfel de inițiative sunt binevenite. Informațiile primite sunt de un real ajutor, pentru că te învață cum să gestionezi astfel de situații, în care ți se cere să dai șpagă”, ne-a spus unul dintre trecătorii care au primit materialele promoționale. La final, comisarul șef Aurel Vișan le‑a mulțumit elevilor pentru participare și le-a promis că îi va mai implica și în alte campanii de acest gen.