Localnicii din satul Buda, comuna Cornetu, și-au văzut, în sfârșit, visul pe care-l purtau în suflete de mai bine de un deceniu, împlinit. Au o biserică nouă și frumoasă, în satul lor. Un sfânt lăcaș unde să-și găsească liniștea sufletească ori de câte ori au nevoie, unde să se cunune tinerii, ­să‑și creștineze copiii și să-și conducă bătrânii pe ultimul drum.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 425

Biserica din satul Buda este o adevărată bijuterie arhitecturală. Amplasată într-un peisaj pitoresc, încă de la primii pași făcuți spre porțile ei ești captivat de eleganța și grandoarea sa. Nu mai vorbim de interior, care este de-a dreptul încântător. Pictura care împodobește zidurile te învăluie duios într-o lumină dulce, ce te cuprinde cu brațele unei liniști monumentale, mântuitoare, care te conduc într-un splendid colț de Rai. După 12 ani de trudă, așteptări și grele încercări, duminică, pe 21 octombrie, credincioșii locului au trăit cele mai înălțătoare momente. Un ales sobor de preoți condus de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, împreună cu părintele Ioan Bondar, Protopopul Protopopiatului Ilfov Sud, le-a sfințit biserica și le-a dăruit-o spre închinare.

Maica Domnului ocrotește sătenii

În ciuda ploii reci, de toamnă târzie, bucuria evenimentului a fost împărtășită de foarte mulți credincioși. Atât de mulți, încât, biserica asemuită cu o catedrală de suflet a fost neîncăpătoare. De la copii de-o șchioapă, până la adulți trecuți bine de prima tinerețe, o mare de inimi a bătut la unison, așteptând cu pioșenie binecuvântarea și deschiderea ușilor împărătești. Nu întâmplător, lăcașul este închinat Nașterii Maicii Domnului și Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici. Maica Domnului, ocrotitoarea familiei și bucuria tuturor celor necăjiți, și Sf. Irodion, mare făcător de minuni, vor proteja creștinii locului, în toate momentele tulburi. Și, probabil, nu vor fi deloc puține. Căci, după cum a ținut să ne amintească PS Varlaam Ploieșteanul, „societatea noastră românească niciodată n-a fost marcată de atâta dezbinare, ură și frământare ca acum, în zilele noastre”.

„Să ne înarmăm cu rugăciune și cu post ca să putem ieși triumfători din lupta cu tot ceea ce este rău! Creștinul este înarmat cu harul lui Dumnezeu împotriva duhurilor rele. De aceea, trebuie să înnobilăm sufletul cu aceste virtuți. Aducem recunoștință celor care, de-a lungul acestor ani, preoți și credincioși, s-au ostenit ca acest proiect atât de prețios pentru comunitatea dvs. să fie dus la bun sfârșit. Biserica din satul Buda este o lucrare mare și sfântă. Gândurile noastre bune se îndreaptă către toți cei ce au sprijinit această construcție nouă și frumoasă. Maica Domnului și Sf. Irodion să vă ocrotească și să vă dăruiască ajutor și binecuvântare în viața de familie, în casă, la serviciu, în comunitatea în care trăiți iar astăzi, să vă bucurați din toată inima de această frumoasă realizare”, a spus PS Varlaam Ploieșteanul.

„Noul lăcaș de cult s-a ridicat cu multă stăruință și cu dragoste față de biserică. Ne bucurăm că biserica a fost atât de plină și nădăjduim că va fi așa și în continuare. Felicitări tuturor celor ce s-au ostenit să facă aceste lucruri deosebit de frumoase pentru comunitatea creștină din satul Buda. Dumnezeu să vă ajute și să vă binecuvânteze!”, a spus Părintele Protopop, Ioan Bondar.

Primarul, vrednic este!

Impresionați de do­rința arzătoare a preoților și credincioșilor locului de a se ruga într-un sfânt lăcaș, chiar în inima satului lor, oameni de bine, în frunte cu primarul Adrian Stoica, membrii Consiliului Local și primarul comunei Bragadiru, Vasile Cimpoeru, i-au ajutat să-și ducă visul mai departe. Pentru strădania lor, PS Varlaam, a dăruit, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, fiecărui preot slujitor al bisericii, câte o icoană cu chipul Maicii Domnului. Pe primarul comunei Cornetu, Adrian Stoica, l-a decorat cu Ordinul Sfinților Împărați Constantin și Elena, pentru mireni. Asta pentru că el a aprobat alocarea sumei de 300.000 de lei necesare lucrărilor de pictură și 150.000 de lei pentru înfrumusețarea exteriorului bisericii, pavat și dale. Primarului orașului Bragadiru, Vasile Cimpoeru, i-a oferit Ordinul Sanctus Stephanus Magnus pentru mireni, pentru că a achitat contravaloarea ornamentelor exterioare, gazonului și instalației de irigat în valoare de aproximativ 30.000 de lei, precum și a centralei termice și a caloriferelor, care s-au ridicat la aproximativ 4.000 de lei. PS Varlaam le-a oferit celorlalți binefăcători ai bisericii, diplome omagiale și alte distincții. Acesta a amintit că nu valoarea, ci dragostea pentru Casa Domnului contează cel mai mult pentru Dumnezeu și i-a asemănat pe ctitori și pe cei ce au contribuit la înălțarea bisericii cu marii apărători ai credinței, cum ar fi voievodul Ștefan cel Mare și alți foști domnitori care au construit biserici și altare.

„Sunt foarte bucuros că suntem astăzi împreună, la acest eveniment unic în viața și istoria localității noastre. Bucuria noastră este astăzi întreită. În primul rând, pentru că după ani de muncă și  speranțe, s-a săvârșit slujba de sfințire a acestei minunate biserici. În al doilea rând, pentru că avem, în mica noastră localitate, prezența Preasfințitului Părinte care, alături de acest sobor de preoți, a oficiat sfințirea și, nu în ultimul rând, pentru faptul că suntem astăzi împreună, într-un număr atât de mare. Dumnezeu mi-a oferit șansa să îndeplinesc o dorință sfântă a locuitorilor satului Buda, atât de greu încercat de-a lungul istoriei sale după ce a fost demolat în întregime și să pot contribui, alături de enoriașii acestei parohii și de preoții slujitori și de alți donatori, să construim această minunată biserică după numeroase dificultăți. Aduc mulțumiri tuturor celor ce au contribuit la realizarea acesteia și, în special, părintelui Nicolae Dorin, cu care am pus piatra de temelie, părintelui George Dinică, cu care am continuat construcția și celui care a finalizat construcția, părintelui Valentin Voinea. Noua distincție pe care am primit-o mă onorează, dar mă și obligă să răspund, împreună cu membrii Consiliului Local, cu aceeași solicitudine proiectelor pe care biserica le va avea, pe viitor, în folosul comunei noastre”, a spus primarul Adrian Stoica.