• Cine a fost Sfântul Nicolae, sfântul care are grijă de copiii sărmani și de familiile necăjite?

Sărbătorile de Iarnă au început, ca în fiecare an, cu multașteptatul Moș Nicolae, moșul cel bun care, în seara zilei de 5 decembrie, a venit încărcat cu daruri și a lăsat în ghetuțele copiilor cuminți, dulciuri și jucării. De ce Sfântul Nicolae este sfântul din inimile a numeroși credincioși? Și mai ales, de ce Biserica îl venerează, an de an, la data de 6 decembrie, ca pe un mare făcător de minuni?  

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 578, ediția print

 

Sfântul Nicolae a devenit cunoscut pentru dreapta credință în cuvântul lui Dumnezeu și pentru dragostea pe care a purtat-o semenilor săi, în special copiilor și familiilor necăjite. De ce a rămas în sufletele copiilor din generație în generație, de mii de ani? Sfântul Ierarh Nicolae a venit pe lume în localitatea Patara Lichiei, o regiune din Orientul Mijlociu, situată la 580 km nord de Bethleem. El s-a născut în anul 280 și s-a stins din viață în jurul anului 345, în regiunea Myra, care astăzi face parte din teritoriul Turciei și este denumită Kocademre. De a lungul anilor, au apărut o mulțime de legende despre viața și binefacerile Sfântului Nicolae. Se cunoaște, însă, că provenea ­dintr-o familie înstărită și încă era mic copil când mama și tatăl său au urcat la Ceruri. După moartea părinților, le-a moștenit întreaga avere pe care, în timp, a împărțit-o oamenilor nevoiași. Așa a ajuns Sfântul Nicolae să fie îndrăgit, iubit încă din timpul vieții și considerat protectorul celor neajutorați, acuzați pe nedrept și, mai ales, al copiilor mici. Biserica a rânduit ca el să fie cinstit pe 6 decembrie, deoarece la acea dată i-a apărut în vis Sfântului Constantin cel Mare, cerându-i să-i cruțe pe cei trei tineri nevinovați care urmau să fie uciși în ziua următoare. 

Zeci de minuni amintesc de sfântul care ocrotește familiile nevoiașe  

O legendă ne spune că Sfântul Nicolae a mers la Ierusalim, în Țara Sfântă, încercând să meargă pe urmele Mântuitorului Iisus Hristos. La întoarcere, se pare că a pornit o furtună înfricoșătoare, iar el se afla pe mare, într-o corabie împreună cu mai mulți marinari. Când vasul a fost la un pas să se rupă, Nicolae s-a rugat cu credință la Bunul Dumnezeu și toți cei care îl însoțeau au fost surprinși de oprirea neașteptată a furtunii. Din ziua aceea, el a devenit ocrotitorul marinarilor și al călătorilor. 

Misterul cadourilor lăsate copiilor în ghetuțe  

Povestea frumoasă care amintește că Moș Nicolae vine în fiecare an, negreșit, și aduce daruri celor mici, are oarecum și o bază reală. Se crede că pe vremea când Nicolae ajunsese cardinal de Myra, în localitate existau trei surori care proveneau dintr-o familie foarte săracă și nu se puteau căsători din cauza lipsurilor financiare și materiale. Când fata cea mare a ajuns la majorat, la vremea căsătoriei, cardinalul Nicolae a lăsat peste noapte, la ușa familiei nevoiașe, un săculeț cu aur. Același lucru l-a făcut și atunci când fata mijlocie a ajuns la vârsta mariajului și când mezinei familiei, fetei celei mici, îi venise vremea măritișului. A treia oară, însă, tatăl fetelor, curios să afle cine le-a făcut atâta bine, a stat de pază peste noapte și l-a văzut pe cardinal lăsând săculețul cu aur. Se spune că atunci Nicolae s-a urcat pe acoperișul casei și a dat drumul săculețului pe hornul clădirii, acesta căzând într-o șosetuță pusă la uscat. De aici și obiceiul agățării unei șosetuțe de șemineu în această perioadă a sărbătorilor de iarnă. Pentru că tatăl fetelor nu a putut păstra secretul cum îl îndemnase cardinalul, de fiecare dată când cineva primea un cadou neașteptat îi mulțumea Sfântului Nicolae pentru el.

Jurnalul de Ilfov urează un sincer și călduros “La mulți ani!”, sănătate și bucurii, tuturor celor ce și-au serbat onomastica pe 6 decembrie, cu prilejul zilei de Sfântul Nicolae!