O nouă capelă este acum lăcașul de rugăciune și închinăciune a numeroși credincioși din comuna Berceni. Mica biserică a primit binecuvântarea Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Episcopiei Bucureștilor, a preotului Romică Macovei, Protopopul Protopopiatului Ilfov Sud, a altor importante fețe bisericești și a fost dată spre închinăciunea familiei duhovnicești a Parohiei Berceni II, duminică, 12 iunie. 

Trecem prin vremuri din ce în ce mai grele și avem nevoie de tot mai multă rugăciune. În aceste timpuri nesigure, oamenii din comuna Berceni caută liniștea sufletească în sânul bisericii. Numărul mare de rugători a impus ridicarea unui nou lăcaș de cult în vatra satului. Un loc sacru, în care vor fi în comuniune cu Dumnezeu la toate marile sărbători creștine și ori de câte ori sufletul le-o cere.

 Capela Berceni II, lăcaș  divin… 

Căutările unui așeză­mânt divin unde ­sătenii cu dragoste de Dumnezeu să poată să-I vorbească Mântuitorului, să-I spună cele mai apăsătoare tristeți și cele mai strălucitoare bucurii, să învețe să ierte, să primească iubire și iertare, nu au fost deșarte. Biserica și autoritățile locale le-au ridicat un mic lăcaș în care simfonia iubirii negrăite alunecă ușor, pe cărările inimilor lor. Este vorba despre capela Berceni II, ridicată prin divizarea Parohiei Berceni, într-un peisaj pitoresc, în galbenul moale și uscat al spicelor de grâu, sub liniștea cerului albastru.

… ocrotit de Maica Domnului și Sf. Cuvioasă Parascheva

Noua bisericuță a primit binecuvântarea cu doar câteva zile înainte de ziua Pogorârii Sfântului Duh. Printr-o slujbă înălțătoare, săvârșită duminică, 12 iunie, de către un sobor de preoți și diaconi condus spiritual de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu părintele Romică Macovei, Protopopul Protopopiatului Ilfov Sud, așezământul sacru păstorit de preotul Cristian Penea a fost sfințit și dat credincioșilor spre închinăciune. Aici se vor ruga sătenii locului, până când va fi construită o biserică mare. Pentru jertfa lor, cei cu inimile Sus, Sus de tot, vor fi ocrotiți de Preacurata Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu și de Sfânta Cuvioasă Parascheva, sfintele sfintelor cărora le este închinată capela.  

“Drept măritori creș­tini, construirea unei biserici este un lucru foarte important. Unește oamenii în rugăciune și rugăciunea, la rându-i, o unește cu iubirea și fapta bună. Iar iubirea, harul și faptele bune sunt cele mai mari bogății pe care le putem agonisi în viață și singurele pe care le vom lua cu noi la sfârșitul minunatei noastre călătorii în lumea aceasta. Biserica este casa lui Dumnezeu și doar aici suntem în comuniune cu Dumnezeu. Hristos Mântuitorul e permanent aici și nicio faptă bună nu rămâne nerăsplătită. De aceea, dreptmăritori creștini, trebuie să aveți biserica la inimă. Din dragostea dvs., a tuturor, cu ajutorul lui Dumnezeu și cu sfatul preoților, nădăjduim că aici va fi ridicată o biserică mai mare și mai încăpătoare, frumoasă și luminoasă. Ar fi nedrept ca o comunitate mare și frumoasă ca a dvs., care a înflorit prin darul lui Dumnezeu și al mâinilor gospodarilor, să nu poată primi toți credincioșii care vor să se închine și să se roage la Dumnezeu. Îl rugăm pe Dumnezeu să răsplătească pe fiecare după dragostea și jertfa lui”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în cuvântul său de învățătură, de o rară profunzime, adresat credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie și la slujba de sfințire a capelei. Ca de fiecare dată, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a îndemnat oamenii la credință. I-a sfătuit să nu se desprindă de biserică, să rămână buni rugători și să vină la slujbe duminicile și în toate zilele de sărbătoare.

”Mulțumim Preasfin­țitu­lui Părinte Timotei Prahoveanul pentru această slujbă minunată și pentru gândurile alese pe care ni le-a împărtășit cu atâta dragoste! Îi mulțumim și părintelui paroh, le mulțumim preoților slujitori și tuturor celor ce s‑au ostenit să fie alături de noi, tuturor celor ce s-au unit cu noi în rugăciune, în această zi specială! Nădăjduim că în curând, aici se va zidi o biserică mare, frumoasă și primitoare, în care se vor putea ruga toți cei ce vor dori să‑și curățească inimile, să și le îndrepte către Dumnezeu. Credincioșii satului au mare nevoie de un astfel de lăcaș de cult în care să‑și regăsească liniștea prin rugăciune și închinăciune”, spune părintele Romică Macovei, Protopopul Protopopiatului Ilfov Sud. 

“Localitatea noastră s-a extins foarte mult și este necesară construirea unui nou lăcaș de cult. Biserica deține aici o suprafață de cinci hectare de teren. La momentul actual, comuna are aproximativ șase mii de localnici, așa că vom sprijini cât mai mult ridicarea așezământului. Mai ales că avem și foarte mulți tineri pe care dorim să-i aducem cât mai aproape de biserică. Primăria și Consiliul Local vor susține o mare parte din cheltuielile necesare, însă avem nevoie și de contribuția altor oameni de bine și instituții. Din dorința de a demara și de a duce la bun sfârșit lucrările de construcție a unei noi biserici, facem apel, pe această cale, la toți cei ce pot ajuta biserica, să ofere sprijin, după putințe. Ne alăturăm preotului paroh Cristian Penea și slujitorilor lăcașului, pe care‑i asigurăm că-i vom sprijini cât de mult vom putea și noi, autoritățile locale”, ne-a spus primarul Gheorghe Covrigea care, ca un adevărat creștin, s-a aflat în mijlocul credincioșilor, negreșit.      

 

Biserica, ajutor pentru familiile nevoiașe 

“Parohia  sprijină  periodic  familiile  nevoiașe  de  pe  teritoriul  ei,  precum  și  alte  familii  care  participă  la  sfintele  slujbe  și  se  găsesc  în  di­ficultate. Pe  ra­za  parohiei funcționează  progamul  social  “Bătrânii  noștri”,  care  are  drept  scop  ajutorarea  persoanelor  de  vârsta  a  treia  rămase  singure  și  fără  niciun  sprijin.  Tineri  vo­luntari  merg  periodic  la  aceștia,  le  duc  anafură,  apă  sfințită,  stau  de  vorbă  cu  ei  ajutându-i și  la  treburile  gospodărești (aprovizionarea  cu  alimente  sau  curățenie  în  casă )”, spune preotul paroh Cristian Penea.