Comisia Europeană urmează să autorizeze cultivarea soiului de porumb modificat genetic TC1507, produs de Pioneer, aparținând concernului american DuPont. Dacă statele membre nu ajung la un acord pentru a interzice această varietate de porumb,  TC1507 va deveni al doilea soi de porumb modificat genetic a cărui cultivare este permisă în UE, precizează AFP.  

Producătorul, care a solicitat această au­torizație în urmă cu doisprezece ani, a precizat că soiul de porumb TC1507 prezintă, printre alte avantaje, o rezistență crescută la erbicidele a căror substanță activă este glifosatul de amoniu. Până acum, Agenţia Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) a elaborat șase rapoarte de validare a acestei varietăți de porumb rezultat în urma ingineriei genetice.

Organizațiile ecologiste avertizează, însă, că glifosatul de amoniu este deosebit de nociv pentru mediu și, prin urmare, porumbul TC1507 nu ar trebui autorizat. “Comisia Europeană poate să-şi reconsidere poziţia şi să decidă să nu recomande autorizarea culturii, ţinând cont de studiile care demonstrează riscurile asociate cu utilizarea glufosinatului de amoniu”, au declarat reprezentanții Greenpeace.

“Decizia Comisiei de a supune această cerere spre aprobare statelor membre este un răspuns juridic şi politic la sentinţa tribunalului”, a precizat un reprezentant al CE. 

Statele membre vor avea la dispoziţie trei luni pentru a-şi transmite decizia. Următoarea reuniune a miniştrilor este programată pentru data de 13 decembrie. “Decizia de interzicere va trebui susţinută de o majoritate calificată şi va trebui să fie justificată din punct de vedere ştiinţific”, a mai adăugat sursa menționată.

Dacă statele membre nu reuşesc să se înţeleagă, Comisia Europeană va fi obligată să autorizeze cultura porumbului modificat genetic pentru că alt­fel ar fi condamnată de Curtea europeană.