Reducerea TVA la pâine a avut ca efect scăderea preţurilor în cazul a 71% dintre producători, şi 82% din comercianţi, a afirmat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. 

Acesta susţine că a fost efectuat un studiu în acest sens. Constantin a mai spus că au fost culese date comparative despre aproape 800 de sortimente de pâine, de la operatorii din domeniul panificaţiei din 36 de judeţe. În unele cazuri, nu doar că nu a fost redus, ci chiar majorat. Premierul Victor Ponta a afirmat că sunt zeci de comercianți care au mărit prețurile şi i-a cerut ministrului Agriculturii să precizeze care sunt aceştia. 

“Dacă tot am scăzut TVA-ul, sunt zeci de comercianţi – poate domnul ministru Constantin, sper să nu fie nicio problemă – o să şi precizeze de unde sunt cei care au profitat de ocazie, să mai mărească preţul la pâine; mai sunt şi cei foarte ­mici, care nu au schimbat nimic, nici în sus, nici în jos. Important e că vreau să vă rog, domnule ministru, împreună cu autorităţile fiscale, sau sigur, cu toţi cei îndrituiţi, măcar să îi anunţăm pe oameni şi să ştie cine profită, ca să mai facă un ban în plus”, a afirmat Victor Ponta.