Este oficial! Oamenii de ştiinţă din Germania au desluşit cauza formării cheagurilor de sânge în urma administrării vaccinurilor anti-COVID-19 fabricate de AstraZeneca şi Johnson & Johnson. Din declaraţiiile experţilor care au fost făcute publice de către Financial Times, reiese faptul că se pot face modificări pentru a opri această reacţie a organismului la contactul cu proteina spike. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 551, ediția print

Potrivit dr. Rolf ­Marschalek, profesor la Universitatea Goethe din Frankfurt, coordonatorul mai multor cercetări care vizează această afecţiune rară, rezultatele obţinute pană acum arată că problema este cauzată de vectorii adenovirus pe care ambele vaccinuri îi utilizează pentru a livra proteina spike a virusului Sars-Cov-2 în organismul uman. Mai exact, vaccinurile trimit proteina spike în nucleul celulei. Odată ajunsă în nucleul celulei, anumite părţi ale proteinei spike se îmbină sau se despart, creând versiuni mutante, care nu sunt capabile să se lege de membrana celulară unde are loc imunizarea importantă. Proteinele mutante plutitoare sunt secretate de celule în corp, declanşând cheaguri de sânge la aproximativ una din 100.000 de persoane, susține dr. Marschalek. În schimb, vaccinurile pe bază de ARNm, cum ar fi cele dezvoltate de BioNTech/Pfizer şi Moderna nu pătrund niciodată în nucleu. 

Dezvoltatorii de vaccinuri trebuie sa modifice secvenţa proteinei spike

In opinia dr. Marschalek, rezolvarea ar fi ca dezvoltatorii de vaccinuri să modifice secvenţa proteinei spike pentru a preveni divizarea acesteia. De altfel, compania Johnson & Johnson (J&J) a luat deja legătura cu laboratorul Marschalek pentru a cere îndrumări şi a căuta modalităţi de a-şi adapta vaccinul pentru a preveni îmbinarea. “Susţinem cercetarea şi analiza continuă a acestui eveniment rar, pe măsură ce lucrăm cu experţi medicali şi cu autorităţile globale din domeniul sănătăţii. Aşteptăm cu nerăbdare să examinăm şi să facem cunoscute datele pe măsură ce acestea vor fi disponibile”, spun reprezentanţii J&J. 

Peste 140 de pacienţi vaccinaţi au dezvoltat cheaguri de sânge 

Dr. Rolf Marschalek a explicat că a prezentat concluziile laboratorului său Institutului Paul-Ehrlich al guvernului german şi organismului consultativ al ţării privind vaccinarea şi imunizarea. “Au fost surprinşi de descoperirile noastre, pentru că nimeni nu se gândea la problema îmbinării”, a spus medicul. Reacţia rară de coagulare a sângelui, care a întrerupt vaccinarea cu AstraZeneca şi J&J în multe ţări, a fost înregistrată la 309 din cele 33 de milioane de persoane care au primit vaccinul AstraZeneca în Marea Britanie, provocând 56 de decese. În Europa, cel puţin 142 de persoane ­s-au confruntat cu problema cheagurilor de sânge din 16 milioane de beneficiari ai vaccinului.