A fost construit cel mai important giratoriu de pe DN2, la KM 16+100!

”Am reușit! Este doar începutul!”, a exclamat primarul Gabriel Dumănică cu ocazia inaugurării sensului giratoriu de la Afumați, un obiectiv prin care, așa cum a subliniat edilul, ”comuna Afumați mai adaugă o pagină în ceea ce privește modernizarea, urbanizarea și sistematizarea localității”.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 510

După lungi demersuri începute de primarul Gabriel Dumănică, cu sprijinul cetățenilor comunei Afumați, joi, 30 iulie, comunitatea afumățeană a reușit să-și vadă îndeplinită o mare dorință: vestita „Curbă de la Afumați”, cunoscută de întreaga țară mai ales pentru aglomerația și numărul mare de accidente, a devenit „Giratoriul de la Afumați”!

”Mulțumim domnului premier Ludovic Orban, actualei conduceri a Ministerului Transporturilor, domnului ministru Lucian Bode, secretarului de stat Irinel Scrioșteanu și personalului implicat în succesul acestui proiect, pentru că au înțeles importanța acestei porțiuni de DN2 care străbate comuna Afumați”, a declarat primarul Gabriel Dumnică.

Edilul a explicat că zona comunei Afumați, cu cei circa 9 km de DN2, era cunoscută cu mari probleme de trafic în ­ceea ce privește siguranța circulației, problemele accentuându-se în ultimii ani, zona devenind de fapt „punctul negru nr. 1” de pe DN2, în urma accidentelor ușoare și grave, cu răniți și chiar decedați.

”Este vorba despre un proiect început în anul 2010, finalizat cu autorizație CNADNR în 2011, amânat de  nenumărate ori, deși au existat solicitări anuale de a se executa această lucrare de mare importanță, nu doar pentru localitatea Afumați, ci pentru toți cei care tranzitează această zonă. Am făcut dese solicitări, având în vedere că este un drum național, era de datoria Ministerului Transporturilor, a fostului CNADNR, ­CNAIR de astăzi, și a DRDP București să ne susțină în acest proiect, pe care noi îl consideram o prioritate. În cele din urmă, schimbarea guvernului și venirea Guvernului PNL, unde sunt oameni care cunosc bine realitățile din această zonă și din Ilfov, a inclus proiectul pe lista de priorități, mai ales că acest giratoriu se corelează și cu alte lucrări desfășurate în zona București – Ilfov”, a explicat primarul.

Primarul Gabriel Dumănică a menționat că, deoarece urgența o cerea, s-a realizat o lucrare cu caracter provizoriu pe sistemul demontabil, dar, în acest moment, personalul calificat al CNAIR, prin DRDP București, lucrează la proiectare pentru realizarea unei investiții definitive cu structură din beton armat, amenajare semnalistică și peisagistică.

Importanța acestui obiectiv rutier reiese și din complexitatea intersecției unde s-a amenajat giratoriul. Mai exact, este vorba despre intersecția dintre DN2 (E85), DJ200A (șos. Petrăchioaia) și str. Traian (drum comunal), o intersecție dificilă, unde aproape zilnic se produceau evenimente rutiere mai mult sau mai puțin grave. Primarul comunei Afumați ne-a spus că prin amenajarea intersecției actuale și prin aducerea acesteia la parametrii impuși de normele în vigoare, se va obține beneficiul de a fi reduse accidentele rutiere soldate cu urmări grave și foarte grave, creșterea gradului de siguranță rutieră în zona de intersecție, efectul de eliminare de pe DN2 a unui punct negru generator de accidente, creșterea confortului participanților la trafic prin îmbunătățirea condițiilor de deplasare și calmarea traficului în zona de intersecție.

Investiție majoră pentru DN2

Gabriel Dumănică ne-a precizat că este prima investiție majoră și cea mai urgentă de pe DN2, din seria de proiecte ce vizează siguranța cetățenilor în trafic, pe raza comunei Afumați. Pe lista de priorități se află, potrivit edilului, și realizarea unui semafor la Primăria Afumați (Școala ”A” – Monument), amenajarea unui punct de întoarcere în zona Moara, găsirea unei soluții pentru giratoriu în zona Deal, realizarea unui alt giratoriu la Ograda Ștefănești (capăt maxi-taxi), cât și amenajarea unor noi treceri de pietoni pe DN2 și DJ200A.

Treceri de pietoni semnalizate cu indicatoare cu LED pe DN2 

Din seria lucrărilor de infrastructură rutieră menite să ridice gradul de siguranță a cetățenilor, primarul a detaliat faptul că toate trecerile de pietoni existente pe DN2 din comuna Afumați au fost dotate cu indicatoare trecere de pietoni cu simbol cu LED (pieton și zebră) și 2 Flash-uri LED, de intensitate luminoasă super bright.

”Primăria comunei Afumați a implementat acest proiect pentru creșterea gradului de siguranță a tuturor participanților la trafic, în special a pietonilor angajați în traversarea străzii. Această investiție vine în completarea celorlalte deja realizate pe DN2 prin amplasarea de lămpi de iluminat cu LED în imediata apropiere a trecerilor de pietoni, care să îmbunătățească semnificativ iluminatul acestor zone, față de iluminatul public ambiental existent, dar și extinderea iluminatului public cu stâlpi și lămpi cu LED-uri între Canton și Ocean Fish, între ICIL și zona Moara, și pe drumurile județene”, a spus primarul.

Siguranța cetățeanului este foarte importantă

Primarul Gabriel Dumănică a mai precizat că pe lista lucrărilor menite să crească gradul de siguranță a cetățeanului au fost incluse și pasarelele pietonale. Mai mult, trebuie știut că trecerile de pietoni, pe lângă faptul că permit trecerea mai ușoară și în siguranță a drumului, au și scopul înființării de noi stații de autobuz, conform reglementărilor în vigoare. ”Vor fi în total 13 treceri de pietoni care permit înființarea de stații de autobuz. Totodată, cu sprijinul CJI, vom realiza 2 treceri de pietoni pe DJ 100 spre Ștefănești, la curba din Ștefănești și pe DJ200A, Afumați-Petrăchioaia, în zona de pădure, unde s-au creat zone de locuințe, dar există și o societate comercială. În zona fostei unități militare, vom avea încă o trecere pentru stația unde vine mașina de Afumați-Cozieni–Găneasa. Iar acolo unde va fi necesar vom realiza pasarele pietonale, pe DN2 mai ales”, a precizat edilul.

Comuna Afumați, un Nod intermodal de transport

”Afumățenii s-au bucurat nespus de realizarea acestui proiect, căruia i se adaugă numeroase alte lucrări menite să le ofere siguranță. Ne bucurăm și de faptul că autoritățile centrale ale statului sunt alături de noi și ne sprijină să facem investiții benefice pentru comunitatea noastră. Este important, mai ales, că acest gen de investiții sunt suținute de premierul României, pentru că aceste lucrări de mai mică amploare, fac parte din susținerea unor investiții de infrastructură mare, care fac legătura între provincii. Sperăm că în viitor, odată cu finalizarea unor lucrări precum lărgirea Centurii, care începe de la podul de la Afumați până la autostrada Soarelui A2, la Glina, ori realizarea celui de-al doilea inel de Centură care pornește de la Afumați și ajunge în Otopeni, alături de alte lucrări locale, comuna Afumați va deveni un nod de legătură, un nod intermodal de transport”, a conchis primarul Gabriel Dumănică.

Dr. Dorin Dogăreci, fost consilier local: ”Credem că în sfârșit a venit momentul să apară și acest sens giratoriu. Ne bucurăm de reușita domnului primar, de ajutorul Consiliului Local și sperăm că accidentele să scadă ca număr. Pare că este un pas înainte, o să fie și mai bine și sigur, va avea un impact pozitiv asupra circulației din zonă.