Glumeț şi săritor din fire, viceprimarul comunei Snagov Nichita Toma a împlinit un an de când, din august 2013, face parte din echipa de administraţie locală a comunei Snagov, alături de primarul Marian Oancea şi consiliul local.
O mie de vorbe doi bani nu fac
Om cu frica lui Dumnezeu şi fost sportiv pentru care performanţa i-a rămas ca mod de viaţă, Nichita Toma nu e genul care vorbeşte foarte mult. „Problema mea este să fim uniţi în folosul comunităţii şi împreună să ducem la bun sfârşit toate planurile. Ne pregătim pentru anveloparea blocului D5, mai e doar o aprobare de luat şi lucrarea va începe în maximum o săptămână. Avem proiectele şi pentru celelalte 12 blocuri care au mai rămas nereabilitate, fondurile vin de la Ministerul Dezvoltării. Desigur, 20% din valoarea totală este şi contribuţia primăriei, însă şi cetăţenii vor participa financiar. E vorba despre o sumă modică, de circa 13-15 lei lunar, care se va plăti eşalonat, lunar, timp de 10 ani. Important a fost să mergem din bloc în bloc şi să le explicăm corect oamenilor despre ceea ce înseamnă constituirea asociaţiilor de locatari, în aşa fel încât să putem demara lucrările. Culoarea blocurilor o aleg locatarii, vom participa şi noi la discuţii, în aşa fel încât totul să fie de bun simţ, fără stridenţe inutile pentru o zonă ca Snagovul, căreia dorim toţi să-i readucem farmecul”, povesteşte viceprimarul.
Asfalt, asfalt…
Trei străzi erau în lucru în Snagov, mai exact în satul Ghermăneşti, adică Intrarea Gladiolelor –unde am şi mers – Panseluţelor şi Nufărului şi tot cu fonduri europene venite prin Ministerul Dezvoltării. „Locuitorii de pe aceste trei străzi au apă, canal şi gaze, deci nu mai sunt lucrări importante de făcut care să ne oprească în a da drumul lucrărilor de asfaltare. Contribuţia primăriei este de 25% din valoarea proiectului”, adaugă Nichita Toma.
DE 151, sat Tâncăbeşti
Auzisem că a fost, în sfârşit, înfiinţat un drum „de centură” în satul Tâncăbeşti, proiect despre care primarul Marian Oancea ne-a mai vorbit în urmă cu ceva timp. Iar viceprimarul spune: „Da, e gata 80% şi vă duc şi acolo. Apoi, o să facem pe sensul celălalt al DN 1, pe partea cu satul vechi.Dacă mă întrebaţi pe mine, drumul acesta care să ocolească DN 1 trebuia făcut din 1990. Atâtea accidente s-au întâmplat. Atâtea amenzi şi carnete luate dar şi aşa e greu pentru oamenii din această parte a satului Tâncăbeşti să ajungă acasă. Trebuiau să taie lina continuă, sau să meargă până la Ciolpani să întoarcă. Aşa, intră pe drumul care merge către Periş şi apoi, imediat, fac dreapta şi urmează drumul acesta. Zona nu are apă şi canalizare, aşa că nu se putea face decât aşa, pietruit.”
2 blocuri ANL
Şi tot în planurile imediate ale Primăriei Snagov intră şi cele două blocuri ANL, a căror fundaţie trebuie turnată în această toamnă, conform programărilor. Erau ele necesare? „Sunt mai mult decât necesare, având în vedere numărul cererilor, nu vor fi suficiente. Totuşi nu am ales zona pentru că nu s-a terminat inventarierea pe Legea 165/2013. Păcat este şi că s-au întârziat lucrările la cele două blocuri fantomă de lângă primărie, acolo unde, nu o să credeţi, chiar stau nişte oameni. Nu vă spun şi în ce condiţii! Blocurile au fost devalizate, am mai schimbat noi uşile şi geamurile, îi ajutem cum putem, ca primărie”, spune cu tristeţe Nichita Toma care se grăbea să se ducă la un locuitor al unui bloc fantomă. Trebuia să-i ducă butelia la încărcat… Săritor, cum am spus la început.