Foto: basilica.ro

La doi ani de la izbucnirea focului mistuitor în clubul bucureștean Colectiv, încă mai curg lacrimi de durere pentru tinerii care au ars de vii, în fatidica seară de 30 octombrie 2015. Profund îndurerați de suferința victimelor și a familiilor acestora, preoții înalță rugăciuni la Ceruri și fac slujbe speciale pentru toți cei care au căzut în ghearele focului.

 

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, un sobor de preoți condus de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a săvârșit astăzi, slujba de pomenire a celor ce și-au pierdut viața în incendiu. Slujba a avut loc în Biserica „Sfântul Nicolae” – Broşteni (București) din apropierea clubului și în faţa crucii de marmură ridicată în memoria celor decedaţi în curtea locașului de cult.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor: „Rugăciunile ne învață că moartea nu are ultimul cuvânt și că mormântul nu înseamnă un spațiu al uitării, ci doar o ușă de la viața trecătoare la cea veșnică”

„La rugăciunile făcute de familiile celor decedați, de prietenii și cunoscuții lor, de slujitorii sfintelor altare de la biserici și mănăstiri se adaugă și rugăciunile făcute în această zi. Aceste rugăciuni ne învață că moartea nu are ultimul cuvânt și că mormântul nu înseamnă nicidecum un spațiu al uitării, ci doar o ușă de la viața trecătoare la cea veșnică. În lumina învățăturii Bisericii noastre, cei care au avut aici pe pământ comuniune, legături de iubire: părinții cu fiii lor, prietenii, cu prietenii și cunoscuții lor, vor continua această legătură de iubire în împărăția lui Dumnezeu”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, citat de basilica.ro.

Îndemn la compasiune

Ca o mângâiere pentru familiile și prietenii celor dispăruți în tragedia de la Colectiv, Preasfințitul Părinte și-a exprimat compasiunea față de familiile îndoliate și s-a rugat pentru răbdarea, puterea, pacea și liniștea sufletească a acestor oameni care, împietriți de durere, încă‑și mai plâng copiii, cu lacrimi fierbinți. Părintele a îndemnat la compasiune și s-a rugat pentru iertarea păcatelor celor adormiți. „De aceea noi îl rugăm pe Cel care stăpânește peste viață și peste moarte să ierte păcatele celor pomeniți și să aducă mângâiere celor care plâng, pentru că Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Romani ne învață pe toți să plângem cu cei care plâng. Lacrimilor celor care îi pomenesc pe cei adormiți se adaugă și rugăciunile Bisericii săvârșite cu credința că cei care cred în Mântuitorul Hristos chiar dacă au murit trăiesc în veci. Veșnica lor pomenire și Dumnezeu să îi ierte!”, a mai spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul. Potrivit basilica.ro, în jurul orei 12:00, au fost citite rugăciuni la monumentul de la Clubul Colectiv în prezența rudelor și prietenilor victimelor, dar și a supraviețuitorilor incendiului. Din soborul slujitor a făcut parte Arhim. Ciprian Grădinaru de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, dar și alți clerici.

65 de tineri, morți în tragedia de la Colectiv 

Reamintim că în urma incendiului din 30 octombrie 2015 de la clubul bucureștean Colectiv din sectorul 4 al Capitalei, au murit 65 de tineri. La momentul izbucnirii incendiului în club se aflau aproximativ cinci sute de persoane, din care peste 140 au fost spitalizați. Imediat după tragicul eveniment, Biserica Ortodoxă Română s-a implicat în ajutorarea victimelor din clubul Colectiv, precum și a familiilor acestora.