Preafericitul Părinte Kirill, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii a participat ieri, la ședinţa solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dedicată Anului omagial şi comemorativ 2017. Lucrările s-au desfășurat în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei și au fost prezidate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

 

La ședință au participat membrii Sfântului Sinod al Bisericii noastre împreună cu: PF Kirill, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, PF Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului și al întregii Albanii, PF Rastislav, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehiei şi din Slovacia, alți ierarhi din Biserici Ortodoxe surori. După intonarea imnului arhieresc și cuvântul de deschidere al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a luat cuvântul Întâistătătorul Bisericii Ruse.

Preafericitul Părinte Kirill, Patriarhul Rusiei: „Bisericile noastre se bucură de o libertate dobândită cu un preț amar, plătit de generațiile anterioare și cu prețul jertfei”

„Bisericile noastre trăiesc astăzi vreme potrivită și se bucură de o libertate internă și de o posibilitate nemaiîntâlnită de mărturisire a credinței strămoșești. Această libertate a fost dobândită cu un preț amar, plătit de generațiile anterioare și cu prețul jertfei multor mii de mărturisitori și neo-martiri ai Ortodoxiei, care au suferit în timpul comunismului. Vremurile de astăzi când noi ne împlinim în slujirea și posibilitățile pe care le avem reprezintă un talant prețios pe care l-am primit de la Mai-Marele Păstor dumnezeiesc. Vom da socoteală în fața lui Dumnezeu și a istoriei despre modul în care am folosit acest talant, pentru că noi suntem împreună-lucrători cu Dumnezeu. Trebuie să păstrăm cu sfințenie în memorie și să studiem atent experiența istorică a sfintei Biserici din anii grei ai încercărilor; să avem grijă și să învățăm turma binecredincioasă în vederea confruntării cu noile provocări ale contemporaneității și ale viitorului”, a spus Preafericitul Părinte Kirill, Patriarhul Rusiei, citat de basilica.ro.

După acest moment, Patriarhul Kirill, al Moscovei și al Întregii Rusii, și-a încheiat vizita la București, părăsind Palatul Patriarhiei împreună cu delegația sa.

Sursa: basilica.ro