Pandemia de coronavirus a creat foarte multe probleme la nivelul administrațiilor locale din județul Ilfov, având în vedere restricțiile impuse de starea de urgență. Multe dintre investiții au stagnat în această perioadă, iar unele proiecte de infrastructură care urmau să demareze au fost amânate. Această situație, însă, nu i-a descurajat pe gospodarii localităților ilfovene, care au căutat să găsească soluții cu scopul de a duce la bun sfârșit ceea ce și-au propus.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 501

Nici edilii comunei Vidra nu au făcut excepție de la această situație. Astfel, primarul localității, Marian Tudor, a reușit, în ciuda restricțiilor, să continue desfășurarea unor lucrări din cadrul unor proiecte edilitare vitale pentru dezvoltarea așezării pe care o conduce, dar să și inițieze noi asemenea proiecte, care vor demara în perioada următoare.

Apă potabilă de calitate pentru cetățeni

„În perioada situației de urgență, foarte multe proiecte au fost blocate. Totuși, noi am reușit să efectuăm probe la stația de apă, care funcționează la parametri normali. Așadar, mai rămâne să  realizăm branșamentele la limita proprietăților, ast­fel că încercăm, împreună cu SC Apă Canal Ilfov SA, să putem livra cât mai repede posibil apă potabilă cetățenilor din Vidra. Din păcate, în ceea ce privește canalizarea pentru ape menajere, s-a oprit  expertiza rețelei. Astfel că, până în prezent, a fost realizată verificarea conductelor pe o lungime de doar 20 de kilometri, din totalul de 48 de kilometri. Vestea bună este că, începând din 2 iunie, expertizarea rețelei va fi reluată”, ne-a spus primarul Marian Tudor.

Proiecte sociale de importanță majoră, pentru vidreni

El ne-a vorbit și despre un proiect finanțat cu fonduri din granturi norvegiene, depus cu puțin timp înainte de apariția epidemiei.

„Pe 25 februarie, am mai depus un proiect, pe granturi norvegiene, împreună cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană  Bucureșt (ADIZMB), care are în vedere achiziționarea unei mașini care va fi transformată în cabinet medical mobil, pentru că avem foarte multe persoane în localitate care nu au asigurare medicală. Sunt oameni care nu și-au mai făcut analize de ani de zile, mai ales în satul Sintești. Astfel că, vom utila o ambulanță cu aparatură specială pentru efectuarea analizelor medicale și vom angaja câțiva medici de specialități diferite, care vor efectua diferite analize cum ar fi cele de sânge, pentru depistarea cancerului, a diabetului, se vor efectua investigații cardiologice etc. Totodată, vor fi organizate cursuri de nutriție și igienă. Putem spune că acesta este un proiect unic în Ilfov, nicio altă localitate neavând o astfel de inițiativă”, ne-a informat Marian Tudor.

În cadrul proiectului mai există o parte de analiză a situației locative a persoanelor care s-au stabilit, prin anii `90, în exteriorul satului Sintești, mai exact romi, pentru a avea o imagine exactă a ceea ce ­se-ntâmplă acolo. De asemnea, proiectul mai conține și o parte privitoare la meseriile tradiționale ale romilor”, ne-a informat Marian Tudor. Proiectul be­neficiază de o finanțare în valoare de 1 milion de euro și se va desfășura pe durata a 3 ani, iar grupul țintă este alcătuit din circa 500 de persoane de etnie romă.

Un alt proiect din acest domeniu depus de Primăria Vidra în anul 2019 are în vedere construirea unei creșe la Sintești, care are ca țintă un grup de 30 de persoane cu diferite probleme, cum ar fi familii monoparentale, persoane de etnie romă, persoane cu venituri sub venitul minim garantat. Copiii vor beneficia de o masă caldă și o subvenție. Și acest proiect beneficiază de o finanțare prin granturi norvegiene. Creșa va funcționa în actualul sediu al Poliției din Sintești, care va fi reabilitat și amenajat corespunzător acestui scop.

Infrastructura rutieră a comunei, o prioritate

Am mai aflat că la nivelul administrației locale există și preocupări privitoare la modernizarea infrastructurii rutiere comunale. Astfel, de curând a fost finalizată asfaltarea străzii Benzinăriei. Strada Chipac a intrat și ea în reparații, după ce a fost introdusă rețeaua de alimentare cu gaze naturale, la fel cum s-a procedat și pe str. Prelungirea Gării.

În acest moment, se află în procedură de achiziție pentru asfaltare încă 2 străzi – Ogradei, Prof. Gheorghe Gheorghe și, în funcție de fondurile de finanțare, strada Romi, din Sintești.

„În ultima vreme, am reușit să asfaltăm circa 10-12 kilometri de străzi din totalul de 22 de kilometri care ar mai fi de modernizat de la începutul actualului mandat și s-au efectuat reparații și la străzile care au fost degradate în timpul lucrărilor de introducere a rețelei de canalizare, în jur de 8 străzi”, ne-a precizat primarul.

La acest proiect se adaugă un altul, benefic pentru locuitorii din Vidra, cel desfășurat de Consiliul Județean Ilfov. Este vorba de modernizarea DJ 401, care se întinde de la limita comunei cu județul Giurgiu (Dobreni) până la șoseaua de Centură. Acesta va fi lărgit, se vor amenaja piste de biciclete și trotuare pe ambele părți și canalizare pluvială. De-a lungul acestuia vor exista și spații verzi, unde vor fi plantați arbori.

Energie „verde”, pentru locuințele izolate

O altă inițiativă a administrației a constat în depunerea unui proiect la Fondul de Mediu pentru obținerea de finanțare cu scopul montării de panouri fotovoltaice la locuințe aflate în afara localității, izolate în câmp, unde nu există rețele de electricitate. Fiecare dintre aceste locuințe urmează să primească în jur de 25.000 de lei, în acest scop.        „Primăria va achiziționa aceste sisteme, care vor fi montate la 7 locuințe din comună care se găsesc în această situație. De ce doar la 7 locuințe? Pentru că la doar atâtea avem voie, conform programului”, ne-a explicat Marian Tudor.

Primăria se va muta în casă nouă

Și proiectul noii clădiri a Primăriei, înaintează, el aflându-se în faza de procedură de licitație. Este un proiect binevenit, deoarece, în prezent, vechea primărie este o clădire veche, care nu oferă un spațiu adecvat desfășurării unei activități cu publicul corespunzătoare, iar cei 42 de angajați stau înghesuiți în încăperi mici care găzduiesc, deseori, și câte 2-3 compartimente ale primăriei. Acest proiect a fost propus încă din anul 2017 și beneficază de fonduri în valoare de 1,7 milioane de lei, prin Progamul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Noul sediu va fi construit în apropierea clădirii afterschool-ului din Vidra. Totodată, în același perimetru va fi amenajat un parc și o parcare.

O investiție multașteptată de legumicultorii din Vidra

Edilul nu a renunțat nici la proiectul platformei de depozitare a gunoiului de grajd, depus la Ministerul Mediului, care a aprobat o finanțare de 2 milioane de lei.

„Este un proiect la care am început să muncim încă din anul 2017. Pe această platformă va fi depozitat gunoiul de grajd și resturile vegetale, care vor fi transformate în compost. Acesta va putea fi valorificat ca îngrășământ natural către producătorii din zonă. În cadrul proiectului vor fi achiziționate și un tractor, o remorcă și un tăietor de crengi, adică o serie de utilaje pentru operarea platformei. Sperăm ca anul acesta să începem construcția acestei platforme, care va aduce multe beneficii atât mediului, cât și locuitorilor din zonă. În acest moment suntem în faza de proiect tehnic, urmează să obținem și autorizația de construire și, până pe 17 iulie, proiectul trebuie depus la minister, urmând ca apoi acesta să demareze investiția. Ministerul este, așadar, cel care se va ocupa de investiție, având în vedere că acestea sunt proiecte-tip, la nivel de țară”, a spus edilul.

Transport civilizat, în Vidra

Și problema transportului în comun a fost rezolvată în mare măsură în comună. Dacă înainte locuitorii din Vidra trebuiau să se înghesuie precum sardelele în microbuze care nu ofereau confortul necesar pentru o călătorie civilizată, astăzi această situație este de domeniul trecutului, pentru că prin localitate circulă autobuze STB, pe două linii. Dacă prima linie, R438, a devenit funcțională încă de anul trecut, de curând, pe 1 mai, a fost inaugurată ce-a de-a doua linie de transport – R420. Autobuzele liniei R438 circulă pe traseul Vidra – Piața Sudului, iar cele ale liniei R420, pe traseul Vidra – Piața Eroii Revoluției. Ambele trasee deservesc toate satele comunei – Vidra, Crețești, Sintești, trecând și prin comuna Jilava, pentru a ieși pe DN5 și a ajunge la destinațiile din București.