Unul dintre minunatele lăcașe de cult care înfrumusețeză orașul Voluntari este Biserica Sfânta Irina. Printr-o slujbă impresionantă, săvârșită de un ales sobor de preoți condus de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-Vicar Patriarhal, împreună cu Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, duminică, pe 12 septembrie, sfântul lăcaș a îmbrăcat o haină nouă, cea a resfințirii și binecuvântării Divine. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 566, ediția print 

Mai frumoasă ca oricând, biserica păstorită cu multă dragoste de părintele Zosima Zoltan Banyai, și-a primit rugătorii la slujbă, în straie noi, în chip luminat. “În anul 2001, domnul doctor Pavel Chirilă a construit o bisericuță care avea să fie capelă pentru bolnavii Centrului Medical Naturalia, din localitate. În 2008 s-a constituit Parohia Sfânta Irina și, de atunci, s-a simțit nevoia extinderii bisericii. Cu ajutorul Bunului Dumnnezeu, în anul 2011 am început lucrările de extindere care au constat în adăugarea a două abside, a unei turle. S-a lărgit pridvorul și s-a amenajat curtea, s-a continuat cu înființarea clopotniței și aducerea unui potir care să vină în întâmpinarea nevoilor slujirii liturgice. În anul 2020 s-au finalizat lucrările, iar astăzi, iată, resfințim biserica și toate aceste lucrări care s-au încheiat cu ajutorul Domnului” , a spus părintele Zosima Zoltan Banyai, parohul Parohiei Sfânta Irina.  

“Iubiți credincioși și credincioase, iată că felul în care a dăruit Dumnezeu, a rodit! Trăim astăzi o bucurie deosebită. Aceasta ne este dată de binecuvântarea noilor lucrări de extindere care s-au săvârșit la această sfântă biserică. Lăcașul de cult a avut altarul și partea din față târnosite, dar iată, a fost mărită pentru ca dragostea dvs. a credincioșilor să se poată manifesta și să fie cuprinsă într-o biserică mai largă. Este o inițiativă frumoasă și deosebită pentru această biserică – Sfânta Irina, dar care are ca hram principal Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de astăzi va avea și al doilea hram, închinat Sfântului Calinic de la Cernica, mare trăitor, postitor, rugător și îndrumător al bucureștenilor de aici, din apropierea orașului Voluntari, din veacul al XIX-lea. Sperăm că și pe viitor se vor face astfel de lucruri furmoase, locuri de odihnă a sufletului unde să ne învățăm credința și tradițiile strămoșești. Sfințirea a ceea ce s-a săvârșit aici, cu multă dragoste, ne aduce și nouă bucuria și râvna să întâmpinăm în această duminică odorul cel mai înalt pe care îl avem în sfânta biserică și care ne arată nouă cât de mare este dragostea lui Dumnezeu pentru noi. (…) Să vă facă Dumnezeu parte de lucrarea de mântuire, iar Sfânta Cruce care ni se prefigurează astăzi în cuvintele Domnului Hristos să fie așezată pe frunțile dvs., ale tuturor, ca Mirele Ceresc să vă recunoască printre oile Sale, binecuvântați și gata să primiți mântuirea”, a spus Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-Vicar Patriarhal.

Prețuire și recunoștință

Cu binecuvântarea Preafericitului Patriarh Daniel, Preasfințitul Părinte a acordat distincții de vrednicie tuturor celor care, prin grija și generozitatea lor, au venit în întâmpinarea nevoilor spirituale ale comunității. Printre iubitorii de Dumnezeu, de biserică și de comunitate care au primit distincții și aprecieri din partea Patriarhiei Române, s-a aflat și primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele. Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, i-a acordat edilului Ordinul Sanctus Stephanus Magnus pentru mireni. Aceeași distincție i-a oferit-o și ctitorului, dr. Pavel Chirilă. Părintelui paroh Zosima Zoltan Banyai i-a acordat rangul de iconom stavrofor și dreptul de a purta brâu roșu, bederniță și Cruce pectorală. Iar numărul celor ce au primit distincții ca semn de prețuire și recunoștință este mult mai mare. Și, pentru că oricât de mult am scrie tot nu am reuși să descriem cu exactitate frumusețea momentelor speciale din mica biserică de la Voluntari, vă lăsăm pe dvs., dragi cititori, să vă delectați cu imaginile unei zile pline de binecuvântare, bucurie și folos duhovnicesc!