«Fiecare cetățean are dreptul, conform Constituției României, să-și exprime dreptul la vot. Este un drept constituțional, este o datorie a fiecăruia dintre noi, chiar dacă mulți suntem dezamăgiți. Este dreptul nostru de a avea propria opinie și este dreptul nostru să nu lăsăm pe altcineva să decidă pentru noi », a declarat candidatul ALDE la alegerile din Ciolpani, Cristina Manicea.
Unde este consfințit acest drept de a vota? Iată, în articolul 36, alineatul 1 din Constituție: «Cetățenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv».
În toată România, nu numai la Ciolpani, tot mai mulți cetățeni aleg să nu voteze. Motivele: dezamăgirea față de clasa politică și promisiunile neonorate, nehotărârea în privința candidaților, condițiile de viață, preocupările îndreptate către asigurarea zilei de mâine, lipsa interesului pentru comunitatea în care fiecare cetățean locuiește și lista poate continua. Fiecare dintre cetățeni are unul sau mai multe motive să nu voteze.
Ce se întâmplă dacă nu votezi?
Simplu, decid alții pentru tine și ar trebui atunci să-i lași să decidă data de căsătorie a copiilor tăi sau locul în care să-ți petreci vacanța. Așa-i că nu e convenabil? Fiecare avem familie, copii, fiecare dintre noi se gândește la viitorul personal și al copiilor și, da, fiecare dintre noi trebuie să‑și asume o decizie. Dar o decizie exprimată !
Alegerile sunt o dată la 4 ani, 4 ani în care fiecare candidat, indiferent de funcția pe care o ocupă, trebuie să facă ceva bun și în interesul comunității pe care o reprezintă. Este de datoria noastră, a tuturor, să ne prezentăm la vot de fiecare dată, indiferent că votăm primarul, parlamentarul, europarlamentarul sau președintele țării. Doar prin vot putem taxa fiecare promisiune încălcată. Doar prin vot mai putem acorda încă o șansă, dacă este cazul, sau să repunem în funcție pe cel care ne reprezintă, dacă a făcut-o în interesul comunității.
În Ciolpani, lucrurile stau altfel
”Da, în Ciolpani situația este diferită. Am acordat, chiar eu, două șanse, nu una, actualului primar. Am fost alături de el, l-am susținut, i-am sugerat și m-am implicat în proiecte pentru comunitatea noastră, m-am supărat, m-am bucurat și anul acesta am constatat că în 10 ani nu s-a schimbat nimic în interesul comunității.
Ce a făcut și ce nu a făcut primarul, vedeți și dvs. Am prezentat și eu de ce m-am hotărât să candidez, v-am spus ce program de măsuri am construit în interesul comunității, v-am prezentat atât în ziar, cât și în broșurile înmânate fiecăruia cetățean. Dvs. sunteți cei care decideți, dvs. sunteți cei care veți spune prin vot dacă sunteți mulțumiți, dvs. sunteți cei care aveți dreptul să cereți mai mult de la un primar, dvs. sunteți cei care trebuie să vă exprimați votul în mod liber, dvs. sunteți cei care în cabina de vot vă emiteți liber opinia atunci când puneți ștampila, dincolo de amenințări, dincolo de nemulțumiri, realizări sau nerealizări. În cabina de vot sunteți doar cu propria conștiință, doar dvs. și buletinul de vot, doar dvs. și părerile dvs. exclusive. Votul este secret, votul este liber exprimat, votul este în mâinile dvs., cei care trăiți în comuna Ciolpani”, a spus Cristina Manicea într-un mesaj adresat oamenilor pe care își dorește să‑i reprezinte pentru următorii 4 ani.
Jurnalul de Ilfov a prezentat de fiecare dată realizările primarilor din județul Ilfov, dar la Ciolpani timp de 10 ani nu am avut ce spune. O școală în 10 ani? Da, făcută pe mandatul unui primar, dar cu susținerea exclusivă a Consiliului Județean Ilfov. Desigur că Ciolpani are buget mic, dar la fel este situația și la Gruiu, Periș și Moara Vlăsiei. Primarii din aceste comune fac parte din aceeași formațiune politică ca și Bogdan Călin. Toate realizările aceste comune au fost prezentate de-a lungul vremii în Jurnalul de Ilfov și aceasta pentru că ele sunt mult mai vizibile și primarii lor acționează în interesul comunității. Încă o dată, la Ciolpani nu am avut ce prezenta.
Ce înseamnă o prezență mică la vot?
Sigur am auzit cu toții de celebra metodă «suveica», sigur am auzit cu toții că am votat fără să ne fi prezentat la vot sau, și mai rău, știm cu toții că sunt situații în care au votat și cei decedați. Toate acest lucruri se întâmplă dacă nu votăm. Dacă nu votăm dăm posibilitatea unor fraude grosolane și dăm ocazia celor care sunt în secțiile de votare, reprezentanții diferitelor partide, să facă aceste lucruri. Da, se întâmplă în România și, da! Se poate întâmpla și la Ciolpani, așa cum declară un cetățean care dorește să rămână anonim (De ce anonimi? V-am mai spus că la Ciolpani oamenii sunt amenințați de actualul primar Bogdan Călin!): «La alegerile din 2012, m-am prezentat la vot după orele 19 și am constatat cu stupoare că deja votasem. Pe lista electorală, în dreptul meu erau trecute datele și semnătura, care, evident, nu-mi aparținea. Mi s-a spus că e o greseala și eu, naiv, am crezut și nu am spus nimic. Când am văzut curajul doamnei Manicea de a spune lucrurilor pe nume, de a prezenta nereguli din comună, am decis să spun, dar sub anonimat deoarece amenințările primarului sunt de toate felurile și știu că este un om răzbunător». probabil, ca acest domn, mai sunt și alții, unii dintre ei nu știu, alții nu vor să spună, alții nici nu s-au gândit vreodată că s-ar putea întâmpla. Dar, da, se întâmplă în România mileniului III.
Totuși, ce este “suveica”?
Este cea mai renumită metodă care se practică atunci când se fură voturi. Având in vedere, prezența mică la vot, unui cetățean i se înmânează 2 buletine de vot. Pe unul dintre ele votează și pe celalalt îl scoate din secția de votare si îl înmânează următorului cetățean care, la rândul lui intră în secție și primește, în funcție «de nevoie», unul sau alte două buletine de vot. În cabină votează pe două buletine și pleacă cu unul. Și tot așa. Voturile se trec în dreptul celor care nu s-au prezentat la urne și uite așa un vot se transforma în două sau mai multe și oameni care nu doresc să voteze din diverse motive, au lăsat altora dreptul de a decide pentru ei.
«Sunt nenumărate cazuri de acest gen prezentate de-a lungul timpului în presă. Este cea mai renumită metodă de fraudare a votului, alături de cea a numărării votului la încheierea procesului de votare, atunci când voturile unui partid sunt trecute subtil în teancul altui partid.
Sunt foarte importanți acei oameni din secțiile de votare care reprezintă practic un partid. Ei trebuie să fie corecți, atenți, să nu influențeze votul cetățeanului, să nu fie părtași la fraude electorale de orice fel pentru că acestea sunt cazuri penale. Ne-am obișnuit ca la Ciolpani să fie președinți ai secțiilor de votare funcționari publici din primărie, angajați ai primarului, tot timpul aceleași persoane. Avertizez pe toată lumea că voi fi cu ochii-n patru pentru ca procesul de votare să se desfășoare corect, că nu voi avea milă nicio secundă față de cei care încalcă legea. Tot un articol al Constituției României, respectiv art. 16, alineatul 1 spune că «cetațenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii sau discriminari». Mai mult alineatul 2 al aceluiași articol spune că» nimeni nu e mai presus de lege». Toată campania eu am respectat legea și am dovedit acest lucru. Am mers din ușă în ușă pentru a vorbi cât mai mult cu concetățenii, mi-am prezentat programul la fel, din poartă în poartă. Nu am profitat de nimic pentru a face caravane împotriva legii și la momente nepotrivite ale zilei, nu am încercat să-mi arăt «forța», așa cum au făcut alții. Am început cu o echipă mică și în 3 luni, rândurile și vocile noastre s-au înmulțit și s-au făcut auzite. Sunt oameni care cred în mine, oameni care sunt cu sufletul lângă mine, fără interese obscure, declară Cristina Manicea.
“Pentru a evita nereguli, pentru a nu da voie altora să decidă pentru noi, pentru a răspunde amenințărilor de până acum, pentru a da o șansă acestei comune, pentru a ne înconjura de respectul cuvenit, pentru a fi drepți în fața noastră, a fiecăruia, vă invit să votați pe 5 iunie. Fiecare cu opțiunea lui, dar votați fiecare în dreptul lui. Ieșiți în număr cât mai mare la vor pentru a schimba fața comunei Ciolpani, pentru a schimba sistemul instalat», îndeamnă Cristina Manicea.
Care drept la proprietate la Ciolpani?
Și mai sunt încă multe lucruri de spus despre ce se întâmplă la Ciolpani. Am încercat să mai aflăm câte ceva de la cea care nu s-a ferit să spună lucrurilor pe nume, de la cea care și-a asumat, spunând adevărul, Cristina Manicea.
«Trebuie să mai trec în revistă două lucruri care mi se par importante. Pe de o parte faptul că în Ciolpani există foarte multe nereului în privința dreptului la proprietate al oamenilor. Din terenurile oamenilor s-au îmbogățit primarii, fostulși actualul. Într-o ediție viitoare a Jurnalului de Ilfov poate îmi acordați spațiu pentru a vă povesti despre cazuri concrete ale unor bătrâne cărora li s-a sugerat că «ar trebui să se mulțumească doar cu salcâmii, că pamantul e al lor» (CARE LOR? AL PRIMARILOR?) până la oameni care nu-și pot face cadastre la terenuri de 150 mp, dați cu bună știință altcuiva. Sau, și mai mult, până la hectare care au aparținut unei instituțuu și au fost vândute de autoritățile aflate la putere în Ciolpani. Nu mai vorbim depsre faptul cp tinerilor până în 35 de ani li se acordă, conform Legii 15/2003, câte 300 mp de teren iar la Ciolpani aceste împroprietăriri se face pe colțul unei hârtiuțe, fără proces verbal, fără niciun fel de act legal. Indiferent dacă voi câștiga sau nu, voi fi cea care va reprezenta oamenii și drepturile pe care aceștia le au, voi fi cea care va spune adevărul. Nu mă voi opri până când în Ciolpani nu se vor respecta legea și drepturile oamenilor, până când această comună nu va reveni din trecut la nivelul de realizări al anilor în care trăim. “, afirmă Cristina Manicea.
Ajutorul social NU este dat de Primărie !
Problema ajutorului social este una care circulă de multă vreme în Ciolpani. A devenit subiect de amenințări. Iată ce spune candidatul ALDE, Cristina Manicea:» Nicăieri, deci nici în Ciolpani, ajutorul social nu îl dă primăria. Este un drept al celor care se încadrează, conform legii, la categoria de venituri foarte mici sau fără venituri și este plătit prin Agentia Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov care aparține de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. Dosarul făcut de cei de la departamentul de asistență socială din primărie trebuie să conțină dovezi clare în acest sens. Deci, oameni buni, nu primarul vă plătește ajutorul social, este un drept al dvs. dacă vă încadrați în prevederile legii.
Nimeni nu vi-l poate ridica dacă este conform legii. Nu vă mai lăsați influențați de amenințări, nu mai credeți minciuni de genul «vine Manicea și vă ia ajutorul social. Nu are cum să facă nimeni așa ceva, atâta timp cât este un drept al dvs., acordat de lege.»
Mici și bere?
«Am prezentat cât am putut de succint o parte dintre neregulile din Ciolpani, o parte dintre nerealizările administrației actuale, că realizări nu avem. Prin toate mijloacele primarul Bogdan Călin mi-a transmis că vrea o campanie curată, dar nu a spus niciodată ce atacuri la persoană a întreprins, nu a spus niciodată câți bani a dat, ce pomeni electorale a făcut, de la împărțire de bani până la excursii, chipurile plătite de fiecare participant cu 30-40 lei. În fapt, toți știm că au fost plătite de el, cu mâncare și băutură incluse. Dacă acești oameni vor vota pentru veșnicul mic și o bere, atunci, da, la Ciolpani avem ceea ce ne dorim: un om care-și aduce aminte de oameni o dată la 4 ani, un primar care îi jignește cu un mic și o bere iar ei îi mulțumesc pentru asta. Cât despre grădinița cu program prelungit, apă și canalizare, drumuri, curățenie și alte nevoi…în campania următoare pentru Bogdan Călin, dacă va fi tot primar.
Avem o strategie, ce facem cu ea acum?
Trebuie să mai știm că pe 31 mai 2016 pe ordinea de zi a ședinței consiliului local al comunei Ciolpani se află la primul punct aprobarea «Strategiei de dezvoltare a comunei». Încă o dată Bogdan Călin ne arată cum un document care ar trebui să stea la baza atragerii fondurilor de orice fel, fie guvernamentale, fie europene, este aprobat în grabă, doar ca să fie făcut, în ultima săptămână de campanie, fără niciun fel de dezbatere publică, așa cum prevede legea, fără să țină cont de nevoile prioritare ale comunității, care în viziunea lui Bogdan Călin nu trebuie consultați. Această strategie de dezvoltare este ceva ce trebuia făcut și respectat, nu aruncat așa la sfârșitul campaniei electorale. Nu ați făcut strategie de dezvoltare a comunei două mandate și când v-am adus aminte de ea, v-ați gandit să o aruncați pe ultimă sută de metri? Două mandate ce strategie de dezvoltare ați avut? Au fost obligatorii și în ultimii 8 ani. Pe cine vreți să păcăliți? Sau investițiile în cazul în care câștigați următorul mandat, vor fi făcute în interesul dvs. și al apropiaților care vă susțin? Tot în acest mod cetățenii au văzut cum, pe ultima sută de metri ai campaniei, împins de cele spuse de mine, Bogdan Călin a mai săpat un pic pentru a arăta că trage apa. După terminarea campaniei electorale va mai fi finalizată lucrarea, domnule Bogdan Călin? Sau rămâne pentru campania următoare, dacă veți câștiga un nou mandat?» întreabă Cristina Manicea
Ce spune legea privind ajutorul social?
Primarii au următoarele obligaţii:
-să întocmească lunar un plan de acţiuni sau de lucrări de interes local pentru repartizarea orelor de muncă;
-să ţină evidenţa efectuării orelor prevăzute la lit. a) într-un registru;
-să asigure instructajul privind normele de tehnică a securităţii muncii;
-să afișeze la loc vizibil planul de acţiuni sau de lucrări de interes local prevăzut la lit. a), lista cu beneficiarii de ajutor social, precum și cu persoanele care urmează să efectueze orele de muncă prevăzute la alin. (1);
-să transmită agenţiilor teritoriale documentele prevăzute la lit. d) în luna următoare aprobării acestora.
-numărul orelor de muncă pentru persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară, se calculează proporţional cu cuantumul ajutorului social de care beneficiază familia sau persoana singură, cu un tarif orar corespunzător salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, raportat la durata medie lunară a timpului de muncă.
Primarul doar propune
Dreptul la ajutorul social, respectiv plata acestuia se suspendă pentru întreaga familie sau, după caz, pentru persoana singură, prin dispoziţie scrisă a primarului, începând cu luna următoare celei în care s-au constatat următoarele situaţii:
– dacă nu prezintă lunar adeverinţa eliberată de agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă, prevăzută la art. 11 alin. (4)
– dacă refuză nejustificat efectuarea acţiunilor sau lucrărilor de interes local ;
– când se constată că dreptul la ajutorul social a fost stabilit pe baza unor date eronate privind componenţa familiei sau veniturile realizate ori pe parcursul acordării au intervenit modificări ale acestora;
– dacă nu depune, din 3 în 3 luni, declaraţia însoţită de o adeverinţă eliberată de autoritatea competentă cu privire la veniturile realizate supuse impozitului pe venit.
– când agenţia teritorială constată, că s-a stabilit un cuantum eronat al ajutorului social ;
– în situaţia în care timp de 3 luni consecutive se înregistrează mandate poștale returnate pentru titularul ajutorului social;
– în situaţia în care, în urma verificărilor efectuate se constată că nu sunt respectate condiţiile de acordare a dreptului la ajutorul social.