Cei care vor achiziţiona un autovehicul prin programul guvernamental ”Prima maşină” vor beneficia de o perioadă de creditare de maximum 5 ani (iniţial, autorităţile anunţaseră pentru acest program o perioadă de creditare de până la 7 ani), la un cost al maşinii de cel mult 50.000 de lei, plus TVA şi cu o dobândă subvenţionată în proporţie de 50%, conform normelor de aplicare a programului, aprobate în ședința Guvernului, din 16 decembrie a.c.

Proiectul de norme prevede că persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, care vor să cumpere cu credit un autoturism prin programul ”Prima maşină”, trebuie să depună un avans de cel puţin 5% din preţul de achiziţie, iar în cazul celor de peste 36 de ani, inclusiv, procentajul creşte la minimum 10%. 

Potrivit proiectului, persoanele fizice vor beneficia de o finanţare – exclusiv dobânzile şi comisioanele bancare şi alte sume datorate de beneficiar în baza contractului de credit – care va acoperi maximum 95% din preţul de achiziţie prevăzut în factura proformă. Statul va garanta 50% din finanţarea acordată.

Și pentru cei cu vârste peste 36 de ani!

Persoanele cu vârsta de peste 36 ani, inclusiv, la data aprobării creditului vor beneficia de finanţare – exclusiv dobânzile şi comisioanele bancare şi alte sume datorate de beneficiar în baza contractului de credit – care va acoperi maximum 90% din preţul de achiziţie prevăzut în factura proformă. În acest caz, statul va garanta 40% din finanţare, conform proiectului.

Condiții bine de ştiut!

Pentru a beneficia de garanţia acordată de stat, persoanele fizice trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, între care: să facă dovada că autoturismul care va fi cumpărat este nou, este produs în spaţiul intracomunitar sau provenit din import, îndeplineşte cel puţin cerinţele minime ale standardului Euro 5, este cumpărat de la o firmă care are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor şi are un preţ de achiziţie care nu depăşeşte suma de 50.000 de lei, la care se adaugă TVA.

De asemenea, cumpărătorul se obligă să asigure autoturismul printr-o poliţă Full Casco fără franciză, care va acoperi cel puţin riscurile totale şi parţiale de furt şi daună, şi să nu înstrăineze maşina pe toată durata de valabilitate a garanţiei. Programul ”Prima maşină” va beneficia, pentru început, de un plafon total al garanţiilor de 50 de milioane de lei. Important! Normele de aplicare au fost publicate în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 891 din 8 decembrie 2014.