Ziua de 31 martie 2016 a adus pentru Brănești finalul proiectului „Promovarea și conservarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european – manifestare tradițională Ziua Cucilor”. Acesta s-a desfășurat din 2015 cu fonduri norvegiene și a fost finanțat prin Granturi EEA și norvegiene (PA17/Ro13), care se desfășoară în intervalul 5 decembrie 2014 – 31 martie 2016. Valoarea proiectului finanțat de Norvegia, Islanda, Liechtestein și Guvernul României, prin Ministerul Culturii, a fost de 793.384,5 lei (179.478,45 euro). Reuniți la primărie, toți cei implicați în proiect au avut ocazia de a face un mic bilanț, al Zilei Cucilor, edițiile 2015 și 2016.
Mărturii peste timp
Deschizând și apoi închizând ședința de final a proiectului, primarul comunei Brănești, Niculae Cismaru, a spus: „Mulțumesc celor prezenți aici, acum, managerilor de proiect, directorilor unităților școlare, doamnelor Doina Ișfănoni și Alexandrina Niță, etnolog la Muzeul Satului și, respectiv, director al Direcției de Cultură Ilfov. Sunt foarte mulțumit de felul în care s-a desfășurat acest proiect. Trebuie să recunoaștem că, peste timp, cea mai mare realizare a acestui proiect rămân albumul și filmele, m-am uitat încă o dată și avem fotografii din 1940. Nepoții și strănepoții noștri se vor uita, peste ani, și vor descoperi ce s-a făcut în comuna noastră pentru păstrarea tradiției Zilei Cucilor. Rămânem și cu aceste minunate costume pe care noi nu le aveam și, dacă vă amintiți anul 2012, vă revin în minte cu siguranță și eforturile noastre de a costuma măcar doi cuci. Îi căutam atunci pe meșteșugari. Miile de oameni care au venit să vadă în acești doi ani parada Zilei Cucilor reprezintă din nou un punct câștigat. Și, cel mai important cred că am reușit cu toții să implicăm copiii în a-și confecționa costume și a-și descoperi, astfel, tradițiile și rădăcinile. Nu pot să nu mulțumesc și partenerului norvegian care ne-a văzut și ne‑a selecționat, dar nu pot trece peste colaborarea excelentă, unică, pe care am avut-o cu responsabilii din Ministerul Culturii. Sunt ani de când lucrez în administrație, dar rar mi‑a fost dat să găsesc atâta înțelegere și atâtea sfaturi ca în cazul celor cu care am lucrat pentru acest proiect, din partea Ministerului Culturii.”
Apoi, Flori Catană, membru al echipei de management, responsabil cu publicitatea, a adăugat: „Proiectul a avut ca obiective reconstituirea a 22 de costume de cuc și cucoaică pe care noi le-am realizat în urma cercetărilor făcute de Asociația Culturală Brănești. Au urmat cele două sculpturi care reprezintă stema localității, albumul și o broșură, ambele ediții bilingve româno-engleză, plus un set de DVD-uri care a cuprins proiectul în sine, un film de cercetare și un colaj.”
Munca de cercetare a fost o bucurie
Alina Ene, de la Asociația Culturală Brănești, a afirmat: „În calitate de manager pentru implementarea acestui proiect m-am implicat în partea de cercetare pe care noi ne-am dorit-o foarte tare în localitate. A scos la iveală tot ce credeam că s-a pierdut și am văzut interesul copiilor în a descoperi ceva nou pentru ei. Cei 22 de copii care au îmbrăcat costumele au fost de la Liceul Traian Lalescu și, într-un final, s-au obișnuit chiar și cu opincile. Această cercetare a fost neobișnuită pentru oamenii din comună, femeile au fost deschise și au povestit, bărbații ne‑au depănat amintirile lor din perioada anilor 1940-1950, într-un cuvânt, o bucurie pentru noi toți. Timp de trei luni, am intervievat aproape 170 de persoane. În film îi veți vedea pe unii dintre ei povestind amintirile Zilei Cucilor și suntem siguri că vă vor emoționa.”
Marius-Ovidiu Sebe, președintele Asociației Culturale Brănești, unul dintre partenerii proiectului a afirmat: „Am lucrat ca într-o familie, cu bune și mai puțin bune. Albumul cuprinde o parte a ariei de cercetare, filmul documentar cuprinde zeci de ore de filmare. Faptul că acest proiect nu s-a împotmolit denotă că beneficiarul, prin mobilizare și perseverență, s-a descurcat excelent și, prin eforturile primarului Nicu Cismaru, nu s-a împotmolit. Proiectul se încheie, dar preocuparea noastră pentru Ziua Cucilor continuă, acest proiect nu s-ar fi putut realiza dacă directorii unităților de învățământ nu s-ar fi alăturat Primăriei și Asociației Culturale Brănești. De aceea, am pregătit niște diplome în semn de respect pentru munca depusă.”
Dan Dumitru Nicolau, directorul Liceului Traian Lalescu: „Pentru că acest proiect a avut și o parte de schimburi de experiență, doresc să vă relatez experiența pe care am avut-o cu ocazia vizitei pe care am făcut-o în Norvegia, alături de colegul meu, prof. Andrei Galbenu și cinci elevi ai liceului nostru. Morten Bruun, reprezentantul societății partenere din Norvegia, Noproduction, a fost o gazdă de nota 20, foarte atent cu ce avem de făcut în vizita noastră, făcându-ne și surprize. Vizita noastră la Oslo a fost o experiență unică în viață și ne-am simțit foarte răsfățați.”
De unde s-a plecat…
Prof. Nică D. Lupu, inițiatorul reluării sărbătorii Ziua Cucilor, a declarat: „Mă gândeam, în timp ce vă ascultam, de unde am pornit când s-a reorganizat sărbătorirea Zilei Cucilor. Alături de domnul Stoiciu și de Marius-Ovidiu Sebe am pornit la drum cu niște afișe. Este grozav ce s-a reușit. De la ceva spontan, la primele organizări ale Liceului Traian Lalescu, apoi alăturarea celorlalte licee și până acum.”
La rândul său, directorul liceului silvic, Mihail Cristescu a spus: „Noi am avut grupul de cuci cel mai mic, dar am simțit dorința de implicare a copiilor, nimeni nu i-a obligat, au fost foarte receptivi.”
„Sunt sigur că nu ne vom opri aici, obiceiul reprezintă o valoare pentru noi și un important factor de coeziune. Faptul că prin doamna Ișfănoni cucii noștri au ajuns și la Veneția, la celebrul carnaval, demonstrează clar că ceea ce avem în comună reprezintă o valoare pe care, poate, noi nu o vedeam la adevăratul potențial”, a conchis Liviu Stoiciu, de la Asociația Sedeanka.
Felicitări, tuturor!