Consiliul Județean Ilfov (CJI), prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov a organizat vineri, 14 ianuarie 2022, la Palatul Brâncovenesc din Mogoșoaia, un eveniment dedicat ”Zilei Culturii Naționale și nașterii Luceafărului poeziei românești, Mihai Eminescu”. Amintim că în acest spațiu unic al Ilfovului, Palatul Mogoșoaia, se poate vizita, până la sfârșitul lunii ianuarie 2022, fizic și online, expoziția semnată Bogdan Mihai Radu și Mimi Chipăilă, intitulată ”Inima Reginei”. Aceasta este dedicată marii personalități a Reginei Maria a României, iar în ”Holul cu mozaic venețian” al Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia este expusă ”inima”, pe care, cu prilejul ”Zilei Culturii Naționale”, elevii Centrului de Excelență Ilfov, coordonați de artistul plastic Mihnea Badea, au pictat-o într-un mod deosebit.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 583

Copiii talentați au fost răsplătiți de organizatori cu diplome, cărți, agende și calendare.

Luceafărul poeziei românești

15 ianuarie este ziua în care s-a născut în urmă cu 171 de ani, Mihai Eminescu. Cu acest prilej, ziua a fost declarată ”Ziua Culturii Naționale” și a fost marcată astfel, pentru prima data, în anul 2011.

Așadar, din nou, Palatul Brâncovenesc din Mogoșoaia a fost gazda unor momente culturale unice, atât prin emoția transmisă, cât și prin mesajele cu o încărcătură deosebită, dedicate ”Zilei Culturii Naționale și marelui poet Mihai Eminescu”, celebrat anual, în România, pe 15 ianuarie. ­”Recomandarea mea, pentru toţi copiii, este să citească! Să citească în fiecare zi şi, de fiecare dată când au ocazia, să aleagă lucrări semnate de autori români. Îi îndemn şi pe părinţi să cultive în tânăra generaţie acest obicei, să le transmită plăcerea de a se cufunda în lectură, în lumea poveştilor, a inspiraţiei şi a experienţelor aşternute în pagini. Cultura este cel mai bun mijloc prin care putem duce mai departea valorile identitare, de la o generaţie la alta! Fără educație și fără cultură nu avem niciun fundament!”, a spus Ștefan Rădulescu, vicepreședinte al CJI, prezent la eveniment.

O ”inimă” cu artă

Așa cum arătam anterior, în cadrul evenimentului, un moment cu o simbolistică deosebită a fost acela în care ”inima” – expusă în premieră în cadrul midissage-ului expoziției ”Inima Reginei”, care a avut loc în luna decembrie 2021, a fost pictată de copiii de la Centrul de Excelență Ilfov. Inima a fost transformată într-un obiect de artă, decorat cu motive populare reprezentând cultural mai multe zone ale României: ceramică de Colibaba, de Corund, scoarță oltenească, fota bănățeană și multe altele care pot fi identificate ușor de către vizitatorii expoziției. ”Inima reginei a venit aici într-o formă albă și am lăsat la alegerea copiilor ce vor reprezenta pe ea. Și au fost atât de creativi!”, a spus Alexandrina Niță, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov. În continuare, Ștefan Rădulescu a anunțat că, la închiderea expoziției, inima ar putea fi donată, pentru a fi expusă, ca semn de prețuire a personalului medical, Spitalului Județean Ilfov, dedicat în această perioadă, exclusiv tratării cazurilor COVID-19.

Poezie eminesciană și acorduri muzicale încântătoare

În continuare, după vizitarea expoziției, invitații s-au bucurat de un recital de poezie, scurt omagiu adus poetului Mihai Eminescu, susținut de elevi ai Liceului Tehnologic “Barbu A. Știrbey”, Buftea și de la Școala Gimnaziala Nr.1 din Buftea, dar și de un concert susținut de soprana Andreea Vlaicu, împreună cu pianistul Lucian Marius Stancu, studenți la Universitatea Națională de Muzică București. Aplauzele de final au ridicat în picioare publicul din Sala Scoarțelor Palatului Mogoșoaia, pe fundal păstrându-se ecourile acordurilor muzicale, care se amestecau cu cele al versurilor eminesciene.