Primarul comunei Chiajna, Mircea Minea, a făcut bilanțul primului an de administrație din actualul mandat, un bun prilej pentru a arăta că tot ce a promis în campania electorală a fost realizat sau este pe punctul de a se realiza.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 583

Edilul și-a început bilanțul cu unitățile școlare din localitate, pentru care s-au demarat numeroase proiecte și investiții. Un exemplu este școala nouă din Str. Gențianei – un proiect mai vechi – dar care este aproape de finalizare în 2022. Practic, va fi unul dintre cele mai moderne campusuri din județul Ilfov. ”Avem mari speranțe că în vară instituția va fi gata, în sensul că vom preda la cheie unitatea școlară.  La fel, trebuie menționată grădinița nouă din Roșu, care funcționează într-o clădire nouă și foarte frumoasă, ca extensie a Liceului Tehnologic ”Doamna Chiajna”. Grădinița a fost finalizată încă din luna septembrie, dar am amânat deschiderea întrucât  unitățile școlare au avut cursurile în regim online și am profitat pentru a pune totul în ordine, de la mobilierul școlar până la aleile care înconjoară clădirea. Am investit sume importante și în modernizarea sălilor de clasă ale Școlii ”Odobescu” din Chiajna, inclusiv displayere inteligente, de ultimă generație. Au fost achiziționate laptopuri pentru toate cadrele didactice și tablete pentru elevii cu situație financiară modestă. De asemenea, au fost renovate biblioteca și majoritatea sălilor de clasă”, a spus primarul. La Liceul Tehnologic ”Doamna Chiajna” a fost schimbată centrala termică, cu una de capacitate mare, pentru a deservi și corpul de clădire al noii grădinițe, fiind reabilitată, de altfel, termic, întreaga clădire. În toate sălile de clasă au fost montate table interactive, unele achiziționate și prin grija directoratului liceului care a aplicat la mai multe programe guvernamentale. La ambele unități școlare au fost regândite și reamenajate spațiile exterioare, astfel încât preșcolarii să aibă spațiul lor de joacă și de recreere.

Spații moderne pentru sute de copii

Școala nouă din Str. Gențianei va fi de fapt un campus care cuprinde o școală, grădiniță, teren de sport și sală de sport, după cum am detaliat, ­într-o ediție anterioară, în ziarul nostru. ”Proiectul va rezolva în mare măsură necesitatea existenței unor unități de învățământ la cele mai înalte standarde pentru mai mult de 1.000 de copii distribuiți în 16 clase. Campusul școlar din Roșu va funcționa în imediata vecinătate a cartierului Militari Residence, un proiect absolut necesar, având în vedere că cele două școli din comuna Chiajna sunt suprasolicitate”, a spus primarul.  Școala va fi dotată și cu un laborator de fizică-chimie, unul de biologie și două laboratoare de informatică. La demisol, mai sunt  amplasate o sală de festivități, un bufet, biblio­teca și o sală de lectură.

Grădinița campusului va găzdui 10 grupe, cu o capacitate totală de 200 de copii, care vor avea la dispoziție și spațiu pentru dezvoltarea activităților educative. Grădinița va beneficia și de un cabinet medical, precum și de o sală multifuncțională care va fi folosită și ca sală de mese. Campusul va beneficia și de o sală de sport, cu o arie utilă de peste 1.100 mp, dublată și de un teren de sport în aer liber, cu o suprafață de 1.056 mp, care va fi acoperit cu tartan pe o suprafață de 924,20 mp.

În privința ­noii grădinițe din satul Roșu, aflată în curtea Liceului Tehnologic ”Doamna Chiajna”, primarul a precizat că era vitală, având în vedere creșterea natalității în Chiajna.  Grădinița este prevăzută cu 5 săli de grupă, a câte 20 de copii, conform noilor norme de organizare a învățământului. Pe lângă spațiile principale, adică săli de grupă, sunt prevăzute spații și funcțiuni conexe care să asigure buna funcționare a grădiniței, precum o sală multifuncțională pentru proiecții video, bibliotecă, jucării, grupuri sanitare pentru fiecare grupă de copii, grupuri sanitare pentru personal, grupuri sanitare pentru persoane cu dizabilități, cabinet medical, camera de izolare cu grup sanitar propriu, birouri pentru personalul didactic și administrativ, vestiare pentru personal, magazii pentru materiale specifice activităților desfășurate, spații tehnice și spații de întreținere. Compartimentările pun foarte mare accent pe respectarea normelor ISU. Edilul promite că investițiile în Educație vor cotinua, atât pe partea de modernizare și reabilitare, cât și în privința dotării tehnologice.

Digitalizare serviciilor primărie, o prioritate

Primăria Chiajna a aunțat că în cadrul proiectul de digitalizare a serviciilor instituției, s-a decis modernizarea centralei telefonice care poate fi apelată la numărul 021/4361122. Din decembrie 2021, serviciile telefonice au fost îmbunătățite prin soluția numită centrală virtuală, o platformă care va îmbunătăți simțitor relația dintre cetățean și serviciile publice din aparatul de lucru al primarului. Robotul telefonic, prin intermediul platformei ­”cloud voice”, îi îndrumă pe solicitanți, prin apăsarea unei singure taste, către serviciul dorit. ”Așa cum am promis, mergem înainte cu proiectele noastre, proiecte care ne reprezintă și care pun comuna pe harta localităților moderne din România! Pentru o mai bună comunicare cu cetățenii comunei, a fost implementat sistemul EMOL (Monitorul Oficial Local) astfel încât pot fi urmărite toate Proiectele și Hotărârile Consiliului Local, Dispozițiile Primarului, componența și ședințele Consiliului Local, a comisiilor de specialitate, la https://emol.ro/chiajna-if/. Pe site-ul Primăriei, există o nouă zonă: “Cereri și formulare”, unde sunt atașate formularele și cererile necesare în vederea eliberării documentelor în format digital. Această secțiune nu este finalizată, însă echipa care se ocupă de implementarea digitalizării lucrează intens în vederea finalizării cu celeritate, la adresa https://www.primariachiajna.ro/formulare/. Așadar, dorința de a asigura servicii publice integrate, de calitate, transparente și accesibile pentru toți locuitorii comunei noastre, se apropie de final. Prin digitalizare este mult mai simplu. Am venit în întâmpinarea cetățeanului, pentru a fi mai rapid, mai ușor. Din această lună ne integrăm și în sistemul selfpay, prin 30 de ATM-uri din magazine, unde se pot face plăți în numerar. De anul acesta vom digitaliza și eliberarea cărților de identitate, similar procedurii de eliberare a pașapoartelor, prin programare”, a mai spus edilul. De remarcat în acest context și faptul că primăria a renunțat la hârtii lipite pe geam și le-a înlocuit cu ecranele pentru informare electronică. În plus, informațiile ­importante pentru cetățenii sunt postate și pe ­Facebook sau pe pagina de internet a primăriei. O altă realizare notabilă este și mutarea arhivei ­într-un spațiu amenajat modern la Roșu, lângă Liceul ”Doamna Chiajna”.

Grijă pentru parcuri și agrement

Relaxarea are un rol important în orice comunitate. Acesta este motivul pentru care administrația din Chiajna a demarat proiectul de amenajare a promenadei amplasate pe malul râului Dâmbovița, de la podul de lângă Stadionul Concordia, până la Lacul Morii, pe o lungime de 6 km. Va fi un loc de recreere destinat tuturor, cu acces auto interzis, cu piste de bicletă, bănci, iluminat pe timp de noapte, despre care vă vom prezenta detalii într-un număr viitor. ”În 2021 am modenizat toate parcurile, am schimbat mobilierul urban și vom face noi lucrări pentru a le aduce la cele mai bune standarde. Din terenul de sport Roșu – stadionul, s-a creat un nou parc, lângă liceu. Terenul de fotbal a fost împărțit într-un teren pentru orele de sport ale liceului și grădiniței și locuri de joacă. S-a creat, așadar, un nou parc în zona Roșu, extrem de necesar”, a menționat edilul.

Studiul de trafic, o necesitate

Și în Chiajna, traficul dă bătăi de cap. De aceea, s-a decis demararea unui studiu de trafic, pentru găsirea unor soluții viabile și eficiente de fluidizare a traficului rutier. Firma care efectuează studiul de trafic pentru creșterea capacității de transport va avea la dispoziție toate datele necesare estimărilor: harta digitală, situația accidentelor rutiere sau situația lucrărilor edilitare. Tot în acest proiect, edilul spune că va solicita agenților Poliției Locale Chiajna să nu mai permită parcarea mașinilor pe trotuare sau în locuri unde acestea pot stânjeni traficul rutier. ”Având în vedere că această comună a crescut exponențial foarte mult, am început să avem probleme cu tot ce înseamnă partea de flux auto, ieșiri-intrări. Am creat anul trecut o zonă de intrare și ieșire numită DC21, care leagă Chiajna de sectorul 6, însă nu este suficient. Poate că străzile pe care le avem acum, cu sensuri unice, nu au cea mai bună organizare. În scurt timp, vom avea o situație exactă și vom putea astfel să luăm cea mai bună decizie, după ce vom vedea valorile reale de trafic”, explică primarul.

Apă potabilă și canalizare, un proiect mult așteptat

Primarul a reamintit că în curând comuna Chiajna va avea acces total la sistemul public de alimentare cu apă potabilă, iar cetățenii nu vor mai fi obligați să folosească puțuri și vor fi branșați prin 54 km de rețea, la Apa Nova.

În prezent, în întreaga localitate se desfășoară ample lucrări de extindere a rețelei de alimentare cu apă pentru locuințe. Lucrările sunt realizate în proporție de circa 70%. ”Cetățenii vor beneficia de o investiție majoră ce nu mai suporta amânare și care răspunde ­nevoii de a rezolva o problemă foarte importantă pentru cetățeni: alimentarea cu apă potabilă. Deși este practic lipită de București, Chiajna este una dintre puținele comune ilfovene care nu a reușit până acum să beneficieze de confortul unei rețele de alimentare cu apă potabilă decât într-o proporție extrem de redusă. Vestea bună este că cetățenii vor putea folosi apă de la robinet din sursa Apa Nova”, a spus Mircea Minea.

Am mai semnalat în ziarul nostru faptul că lucrările de investiții gândite în urmă cu doi ani de administrație și care se desfășoară în prezent pe întreg teritoriul comunei au luat în calcul modernizarea, până în 2022 a câtorva zeci de kilometri de artere principale din zona nouă, cât și arterele secundare. Proiectele și-au propus să acopere toată comuna cu rețea de alimentare cu apă potabilă, canalizare, rețele de apă pluvială, care ar avea și rolul de eliminare a pericolului indundațiilor. La final, toate străzile vor intra în programul de reabilitare a structurilor rutiere și pietonale, altfel spus, toate arterele din comună ar urma să fie asfaltate și prevăzute cu trotuare.

Toate cele trei sate – Roșu, Chiajna și Dudu – sunt încă un imens șantier, ceea ce uneori îi nemulțumește pe cetățenii care vor să vadă mai repede rezultatele și să poată beneficia de confortul firesc al unei localități europene din vecinătatea capitalei. Reprezentanții admi­nistrației îi roagă pe locuitori să mai aibă puțină răbdare, deoarece rezultatele vor fi vizibile în curând.

Sunt în execuție două proiecte de extindere a rețelei de apă potabilă, iar după finalizarea acestora, toată lumea va fi branșată la rețeaua publică de apă potabilă. Proiectele au fost astfel gândite încât să acopere întreaga suprafață a comunei. Un proiect are în vedere rețeaua din jurul Chiajnei, mai ales zona nouă, și se desfășoară ca un inel în jurul comunei, iar cel ­de-al doilea proiect de extindere a rețelei de apă potabilă include practic toate străzile comunei, atât cele principale, cât și cele secundare. Astfel, toate zonele, atât cea veche, cât și cea nouă vor fi racordate la acest inel al rețelei publice de apă potabilă ce înconjoară comuna. Proiectul intitulat ”Rețea apă potabilă de transport și alimentare în comuna Chiajna”  împreună cu proiectul ”Extindere rețea de potabilă transport și alimentare în comuna Chiajna” vor permite la finalizarea lucrărilor ca absolut toată comuna, mai precis toate străzile, să fie branșate la noua rețea de apă potabilă. Sunt două proiecte similare, care au rolul să unească rețeaua de străzi a comunei. Investiția, în valoare de 31 de milioane de lei, însemnă și montarea a circa 500 de hidranți, extrem de importanți pentru intervenții în caz de incendii, dar și a aproape 200 de cămine de vană, acestea din urmă având rolul de a permite închiderea rețelei, pe segmente, în cazul unor avarii sau pentru orice intervenție necesară.  ”După efectuarea tuturor branșamentelor și a probelor de presiune, va demara lucrarea de reabilitare a infrastructurii rutiere.

De altfel, primarul a menționat că administrația a realizat și  trei străzi noi. ”Din drumuri de câmp au fost modernizate cu apă, canalizare, internet, iluminat. Este vorba despre străzile Stelelor, Luceafărului și intrarea Doamna ­Chiajna, cu o lungime de circa 500 metri fiecare, pe zona de residence, importante deoarece facilitează accesul mai ușor al locuitorilor din zonă”, a spus edilul.

Și vaccinarea a primit atenția cuvenită

Chiar dacă nu a fost organizat un centru de vaccinare propriu-zis al comunei, prin parteneriat cu Spitalul Militar Central, comuna Chiajna a pus la dispoziție un spațiu pentru organizarea unui centru de vaccinare mobil. Acesta a funcționat ca o anexă din sala de sport.

”Astfel și Chiajna s-a aliniat tuturor campaniilor de vaccinare a populației, prin centre modulare de vaccinare, în lupta împotriva COVID-19. Mai mult, pe parcursul anului trecut, administrația a ajutat școlile cu dezinfectanți, dezinfectarea efectivă a unităților de învățământ, cât și distribuirea de măși.

Sunt așadar pu­țini primari în țară cu experiență în administrație de 27 de ani, de aceea vă mărturisesc faptul că pe unii i-am suprins că promisiunile electorale au fost bazate tocmai pe această experiență. Nu am promis, așa cum se spune, cai verzi pe pereți, ci lucruri realizabile și care să fie în folosul cetățenilor comunei”, a subliniat edilul.