Este consacrat faptul că, la data de 9 decembrie, întreaga lume sărbătorește Ziua Internațională Anticorupție. Evenimentul a fost iniţiat prin „Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei”, adoptată la New York, la 31 octombrie 2003. România a semnat Convenţia la data de 9 decembrie 2003 la Merida (Mexic) şi a ratificat-o prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 579

Data de 9 decembrie a fost stabilită ca Ziua Internaţională Anticorupţie începând cu anul 2006, prin Rezoluţia nr. 58/4 a Adunării Generale a ONU, prin care Adunarea a adoptat Convenţia Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei.

Ziua de 9 decembrie marchează promovarea principiilor etice, legalitatea, integritatea, responsabilitatea și transparența asupra propriilor acțiuni în afacerile publice și private.

Potrivit forului interna­țio­nal, Ziua Internațională Anticorupție ne reamin­tește, în fiecare an, problematica prevenirii și combaterii corupției, fiind astfel o dovadă a faptului că se conștientizează gradul ridicat de amenințare reprezentat de corupție, la nivel internațional.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale Anticorupție, lucrătorii Direcției Anticorupție pentru Municipiul București și Județul Ilfov din cadrul Direcției Generale Anticorupție, împreună cu lucrători din cadrul Centrului de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi București – Otopeni din cadrul Ins­pectoratului General al Poliției de Frontieră au fost alături de cetățenii care au tranzitat poarta de intrare/ieșire în/din România. Scopul a fost acela de le aduce la cunoștință cetățenilor, prin distribuirea unor materiale infor­mative, riscurile și consecințele săvârșirii unor fapte de corupție.

Cetățenii pot sesiza fapte de corupție la Call center 0800.806.806

De la înfiinţare şi până în prezent, Direcţia Generală Anticorupţie, în colaborare cu celelalte ins­tituţii de aplicare a legii, s-a angrenat într-un proces constant de prevenire şi combatere a corupţiei, proces care trebuie continuat prin eforturi ­constante la care trebuie să-şi aducă contribuţia atât instituţiile statului, cât şi cetăţenii, în sensul de a lua atitudine şi de a sesiza de fiecare dată când au cunoştinţă despre implicarea unui funcţionar public în fapte de corupţie.

Cu ocazia aniversării acestei zile, Direcția Generală Anticorupție se prezintă ca o instituție care continuă să acționeze cu fermitate în domeniul prevenirii și combaterii corupției în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne, dar și a celorlalte categorii de funcționari publici.

Cu prilejul Zilei Internaţionale Anticorupţie, Direcţia Generală Anticorupţie îşi reafirmă intoleranţa față de faptele de corupţie şi încurajează un comportament corect care să corespundă motto-ului instituţional „Integritate pentru credibilitate”.

În acest context, reamintim că, în vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii ins­tituţiei și toate persoanele care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupţie în care poate fi implicat personalul MAI, există oricând la dispoziție linia Call center anticorupţia – 0800.806.806, număr care poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie mobilă sau fixă.

La nivelul municipiului București, vă puteți adresa în scris Direcției Anticorupție pentru Municipiul București și Județul Ilfov cu sediul în Șos. Olteniței nr. 390A, sector 4 sau prin e-mail la adresa bucuresti.dga@mai.gov.ro.