Lumea întreagă sărbătorește astăzi, Ziua Mondială a Râsului, zi care amintește de importanța râsului în viața noastră. Tema acestei zile este „Nu râdem pentru că suntem fericiți, ci suntem fericiți pentru că râdem”. 

 

Deși tradiționalele ședințe de râs colective, picturi pe față, concursuri și spectacole care stârnesc râsul nu vor mai avea loc anul acesta, cei care vor totuși să râdă cu poftă pot accesa rețelele de socializare ale diferitelor cluburi înființate de adepții terapiei prin râs, cum ar fi  laughteryoga.org/zoom-laughter-club/ şi laughteryoga.org/trainings/skype-laughter-club/.

În prezent, există peste 10.000 de astfel de cluburi, inclusiv în țara noastră.

Ziua mondială a râsului este o iniţiativă a medicului indian Madan Kataria, care a remarcat faptul că râsul sporește capacitatea de concentrare și rezistența la efort, sporește încrederea în propria persoană și îmbunătățește relațiile cu cei din jur. De altfel, în anul 1995 a făcut publice toate aceste constatări, într-un articol intitulat „Râsul, cel mai bun medicament”. Apoi a fondat mişcarea ”Laughter Yoga” („Hasyayoga”), adică terapia prin râs. Pentru a ajuta oamenii să râdă cât mai des, Madan Kataria a publicat și cartea „Râzi fără motiv”.

Râsul favorizează în mod natural respirația, contribuind astfel la buna oxigenare a tuturor țesuturilor din corp.