Ziua Națională a României, serbată pe 1 Decembrie, a coincis anul acesta cu ziua alegerilor parlamentare, așadar ceremoniile au fost organizate în paralel cu demersul cetățenilor de a merge la urne și a alege componența viitorului Parlament al României.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 731, ediția print, pag. 6-9
Pe 1 Decembrie, românii de pretutindeni celebrează Ziua Națională a României, un moment
încărcat de istorie și însemnătate. Data marchează Marea Unire de la 1918, eveniment care a avut loc la Alba Iulia, unde Marea Adunare Națională a votat în unanimitate unirea
necondiționată a Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. Decizia unirii Transilvaniei a venit într-un context istoric complex. În 1918, Basarabia a fost prima provincie care a decis unirea cu România, pe 27 martie, urmată de Bucovina, la 28 noiembrie. În aceeași linie, pe 1 decembrie, delegații românilor din Transilvania, Crișana, Banat și Maramureș au votat unirea, subliniind dorința de autonomie locală, egalitate între naționalități și respectarea drepturilor religioase.
Hotărârea de la Alba Iulia a fost urmată de acțiuni rapide. Pe 11 decembrie 1918, Guvernul
României a ratificat Unirea, iar regele Ferdinand a promulgat decretul prin care actul unirii
devenea oficial. Recunoașterea internațională a acestui proces a venit prin Tratatul de la
Trianon, semnat pe 4 iunie 1920, și alte acorduri internaționale.
1 Decembrie a fost stabilită ca Zi Națională a României după Revoluția din 1989, prin Legea
10/31 iulie 1990. Legea prevede că această zi este sărbătoare publică și zi liberă pentru toți angajații din țară. Alegerea acestei date subliniază importanța actului unirii și semnificația sa pentru unitatea națională.
Așadar, Ziua Națională a României, sărbătorită pe 1 Decembrie, reprezintă un moment de mare importanță istorică pentru români, iar evenimentele organizate cu această ocazie reflectă atât respectul pentru trecut, cât și mândria națională. Ceremoniile includ parade militare, sunt depuse coroane de flori la monumentele eroilor, iar slujbele religioase de tip ”Te Deum” aduc omagiu celor care au luptat pentru unitatea națională.
Ziua Națională a României este, de asemenea, și o sărbătoare populară, adesea asociată cu
spectacole de muzică tradițională și târguri cu bunătăți. Această zi este prilej de a savura
preparate tradiționale, cum ar fi fasolea cu cârnați, sarmalele și cârnații, alături de vin fiert sau țuică. Atmosfera festivă unește comunitățile din toată țara, iar comunitățile ilfovene nu fac excepție!
1 Decembrie – Un nume de cinste și onoare
1 Decembrie, în comuna cu același nume din județul Ilfov a fost, din nou, o zi de adâncă
încărcătură emoțională și spirituală. Ziua Națională a României și totodată ziua comunei 1
Decembrie a fost celebrată cu demnitate și respect deosebit pentru cei care s-au jertfit pentru libertatea și unitatea acestui pământ binecuvântat. Într-un moment de reculegere solemnă, Primăria și Consiliul Local au cinstit memoria înaintașilor care, prin sacrificiul lor suprem, ne-au lăsat moștenire o țară liberă, demnă și unită. Ceremonia, desfășurată la Monumentul Eroilor, a fost marcată de o slujbă religioasă înălțătoare, săvârșită de preoții din localitate, în prezența primarului Gheorghe Petre, a localnicilor și familiilor care încă poartă în suflet durerea pierderii celor dragi în cele două războaie mondiale.
Cu profund respect și dragoste pentru istoria locului, primarul Gheorghe Petre a depus o
coroană de flori la Monumentul Eroilor, simbol al recunoștinței nemărginite pentru cei care și-au sacrificat viețile pe altarul acestei țări. Cu glasul tremurând de emoție, edilul a transmis un mesaj care reflectă noblețea spiritului românesc. ”Neamul rămâne etern prin cinstirea eroilor! Astăzi, de 1 Decembrie, am fost alături de preoții noștri și de membrii comunității noastre la Monumentul Eroilor, pentru a aduce un omagiu celor care ne-au apărat cu prețul vieții lor. Cinste și onoare memoriei eroilor din comuna 1 Decembrie, care, prin sacrificiul lor, ne-au lăsat o țară de care să fim mândri”, a spus primarul Gheorghe Petre.
Afumați – Un trecut istoric, cinstit cu smerenie
Ca în fiecare an, pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, afumățenii cinstesc memoria eroilor patriei, căzuți în luptele pentru reîntregirea neamului! Și nici nu se poate altfel, în condițiile în care localitatea a dat Țării Românești unul dintre cei mai mari voievozi din istorie – Radu de la Afumați! Așadar, vorbim de o așezare cu un trecut bogat, atestată documentar de mai bine de 500 de ani, un trecut cu fapte de vitejie consemnate oficial, care nu au fost uitate de mândrii locuitori ai comunei.
În frunte cu primarul Gabriel Dumănică, afumățenii s-au încolonat duminică, pe 1 Decembrie, pentru a se îndrepta dinspre Primărie, spre Monumentul Eroilor căzuți în Primul Război Mondial, amplasat la intersecția Șos. București – Urziceni (DN 2) cu Șos. Găneasa (DJ 100) și datat 1932. O reprezentare alegorică a Victoriei, printr-o statuie cu siluetă feminină care sună dintr-o goarnă și ține în mâna dreaptă o cunună de lauri, așezată pe un piedestal și flancată de un grup statuar format din patru soldaţi reprezentaţi într-o scenă de luptă pe o latură și de reprezentarea unor efecte militare din dotarea soldatului: grenade, o sabie, o baionetă, toate așezate pe un drapel de luptă – emoționează peste măsură și amintesc de sacrificiul suprem pentru libertatea neamului românesc. ”ÎN AMINTIREA EROILOR DIN COMUNA AFUMAȚI CE ȘI-AU JERTFIT VIAŢA PENTRU ÎNTREGIREA NEAMULUI 1916-1919“ scrie pe monument și sunt înscrise numele subofițerilor și soldaților căzuți în luptă, nume rămase scrijelite în memoria
afumățenilor.
Balotești – O zi importantă!
La Balotești, în dimineața zilei de 1 Decembrie, la monumentul eroilor din localitate, au fost
depuse coroane de flori în semn de omagiu adus celor care s-au jertfit pentru țara noastră.
Ceremonia a fost oficiată de preoții parohiilor din comuna Balotești, iar cuvântul de învățătură a fost rostit în cadrul unei slujbe religioase care a adus un plus de spiritualitate și solemnitate evenimentului. Alături de localnici, la festivități au participat primarul Cristian Ștefan Pretorian și consilierii locali, care au fost însoțiți de mai mulți cetățeni ai comunei. În mijlocul acestora s-au aflat copii îmbrăcați în straie populare, care au dorit să omagieze cu bucurie și respect această mare sărbătoare națională. Primarul Cristian Ștefan Pretorian a ținut un scurt discurs, în care a subliniat importanța Zilei Naționale pentru România și pentru comunitatea Balotești.
Chitila – România tuturor celor care simt și trăiesc românește!
Chitila a marcat Ziua Națională a României cu un eveniment emoționant la Monumentul Eroilor. Împreună, localnicii și autoritățile s-au adunat la ora 9.00 pentru a adresa un omagiu celor care au contribuit la realizarea României unite. În această zi deosebită, s-au celebrat nu doar istoria, ci și realizările și idealurile care fac din România un loc unit, european și plin de mândrie. Fiecare moment petrecut la ceremonie a reamintit importanța acestei zile pentru întreaga națiune, dar și pentru fiecare român care simte și trăiește cu mândrie legătura cu țara.
”Strângem rândurile într-un moment important pentru România. Sărbătorim istoria noastră fără de care astăzi nu vorbeam de România Unită, România Europeană, România tuturor celor care simt și trăiesc românește!”, a fost mesajul transmis de Primăria Chitila.
Ciorogârla, cu mesaj de speranță și unitate
De Ziua Națională a României, primarul comunei Ciorogârla, George Nicula, a transmis, prin
intermediul Jurnalului de Ilfov, un mesaj plin de speranță și încredere, subliniind importanța
votului și a unității pentru viitorul țării. Edilul a subliniat că votul nu este doar un drept, ci o
responsabilitate față de generațiile viitoare. ”Astăzi (n.r. – 1 decembrie 2024) am votat în primul rând pentru viitorul copiilor noștri, viitorul nostru. Le urez tuturor românilor la mulți ani și să aibă încredere în oamenii pe care i-au ales să le reprezinte interesele. Suntem alături de ei și facem tot ce este mai bine pentru localitatea noastră și pentru țara noastră”, a spus George Nicula, reflectând asupra importanței momentului electoral și a speranței că România va continua să progreseze. Cu prilejul Zilei Naționale, primarul George Nicula a adus și un omagiu eroilor căzuți pe câmpurile de luptă, depunând o coroană de flori la Monumentul Eroilor din localitate, în semn de respect și prețuire pentru cei care și-au dat viața apărând patria și neamul. Acest gest simbolic înseamnă, fără vreo altă interpretare, recunoștință în fața sacrificiilor făcute de înaintași. ”Având în vedere că sunt la primul mandat, sunt plin de voință, încredere și putere.
Vreau să abordez fiecare domeniu important – învățământ, sănătate, sport, cultură,
infrastructură – la care mai sunt multe de îmbunătățit. Am încredere în colegii mei din echipa PNL și cu siguranță o să fie bine”, a adăugat primarul, evidențiind planurile sale de dezvoltare pentru Ciorogârla și România. George Nicula a făcut un apel la unitate, subliniind că este esențial ca toți românii să rămână împreună pentru a construi un viitor mai bun. ”Așteptăm și generațiile tinere să se implice și să căutăm să ajungem acolo unde ne este locul”, a conchis primarul.
Cornetu – O zi de cinstire
Ziua de 1 Decembrie a fost marcată cu cinste și în comuna Cornetu, prilej de aducere aminte a sacrificiului celor care au reușit să ducă la îndeplinire idealul de unire. Atât la biserica din Buda, cât și la cea din Cornetu s-au săvârșit slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc, în semn de recunoștință pentru curajul și sacrificiul lor. De la ora 12.30, a avut loc un eveniment de omagiere la Monumentul Eroilor din parcul central al comunei Cornetu, iar edilul Adrian Eduard Stoica a transmis un emoționant ”La mulți ani, România! La mulți ani dragi români din țară și din afara granițelor!”. ”Sărbătorim Ziua Națională cu recunoștință pentru curajul, spiritul de sacrificiu, dârzenia și înțelepciunea înaintașilor noștri, cei care au făcut posibilă în urmă cu 106 ani România Mare. La mulți ani, România. Astăzi, votăm pentru tine. Să rămâi liberă, puternică, sănătoasă, unită. Să îți păstrezi valorile, credința, tăria, tradițiile!”, a mai spus primarul, cu speranța ca Bunul Dumnezeu să protejeze și să binecuvânteze românii și România!
Domnești – Cinstirea memoriei celor care au luptat pentru libertatea noastră
”La mulți ani binecuvântați, iubită Românie! În memoria străbunicilor noștri care s-au luptat
pentru libertatea noastră, am depus coroane de flori în semn de recunoștință. Astăzi, mai tare ca oricând, trebuie să fim uniți. Vă îndemn să mergeți și voi și să alegem la conducerea Guvernului oamenii care ne-au îndrumat pe drumul dezvoltării! Eu am votat pentru copiii noștri, să crească într-o țară democratică, care le oferă din ce în ce mai multe posibilități. Am votat pentru continuarea proiectelor de investiții de către echipa pro-europeană care a dat startul acestora, dar și pentru altele noi”, a transmis primarul comunei Domnești, Adrian Ghiță.
Periș – Omagiu adus eroilor și un îndemn pentru viitor
Pe 1 decembrie, comuna Periș a marcat cu solemnitate Ziua Națională a României prin
depunerea unei coroane de flori în semn de omagiu la monumentul eroilor neamului.
Evenimentul a fost organizat de primarul Gheorghe Cristian, alături de consilierii locali, care au arătat respect față de jertfa celor care au luptat pentru independența și unitatea țării. După depunerea coroanei, a avut loc o slujbă religioasă oficiată de preoții parohiilor din Periș, care au înălțat rugăciuni pentru cei care au dăruit viața pentru patrie. ”1 Decembrie este ziua în care sărbătorim unirea tuturor românilor într-un singur stat național unitar, iar închinarea adusă eroilor neamului ne amintește de sacrificiile care au făcut posibilă nașterea României Mari”, a spus primarul Gheorghe Cristian.
Măgurele – Sub semnul unității naționale
Cu profundă emoție și o dragoste nemărginită pentru țară, orașul Măgurele a marcat 106 ani de libertate și unitate națională printr-un omagiu adus eroilor care au scris, cu sângele lor, pagini nepieritoare de istorie. La Monumentul Eroilor din inima localității, locuitorii, alături de primarul Narcis Constantin, consilierii locali și invitați de seamă, s-au reunit pentru a cinsti memoria celor care au pus mai presus de toate iubirea de patrie. Atmosfera a fost una de mare încărcătură emoțională și spirituală, întregită de prezența steagurilor tricolore care fluturau mândre în mâinile copiilor și de cântecul solemn al imnului național, intonat de toți cei prezenți. Momentul a unit inimile tuturor sub aceleași valori sfinte: libertate, credință și demnitate. Ceremonia, de o eleganță aparte, a fost precedată de slujba parastasului și a continuat cu depunerea de coroane de flori la Monumentul Eroilor, un simbol al recunoștinței eterne. Rând pe rând, oficialitățile au adus un omagiu celor care și-au dat viața pentru ca generațiile de astăzi să trăiască într-o Românie liberă și demnă. Mândra paradă militară a oferit o notă de solemnitate aparte evenimentului, lăsând o amintire de neuitat în sufletele tuturor participanților. ”De Ziua Națională, ne întoarcem la rădăcini și ne amintim cu recunoștință de sacrificiile înaintașilor noștri. Ne regăsim în valorile care ne-au definit ca popor: curajul, onestitatea, solidaritatea și iubirea de țară. Este un moment în care gândurile noastre se îndreaptă spre ceea ce ne unește.
La mulți ani, Măgurele! La mulți ani, România!”, a transmis primarul Narcis Constantin.
Mogoșoaia – ”Fiecare dintre noi iubește România și îi dorește binele”
De Ziua Națională a României, primarul Florin Covaci, alături de consilierii locali și angajați ai Primăriei Mogoșoaia, a participat la un moment omagial, depunând o coroană de flori la
Monumentul Eroilor din localitate. Acest gest simbolic a fost maniera de a adresa respectul și recunoștința față de cei care au luptat pentru țara noastră.
Primarul Florin Covaci a marcat Ziua Națională cu un mesaj transmis în spațiul public,
împărtășind comunității gândurile sale: ”Azi, de Ziua Națională, vreau să vă urez un sincer La mulți ani! Știu că fiecare dintre noi iubește România în felul său și îi dorește binele. Eu o iubesc și vreau să o văd mândră și prosperă! La mulți ani, România! La mulți ani, români!”
Otopeni – Un moment de reflecție
La Otopeni, Ziua Națională a României a fost marcată cu solemnitate și respect, printr-o
ceremonie dedicată celebrării Unirii și valorilor naționale. În dimineața zilei de 1 Decembrie,
autoritățile locale, alături de cetățenii orașului, au depus coroane de flori în memoria eroilor
neamului, iar momentele de reculegere au fost acompaniate de slujbe religioase, susținute de preoții parohiilor din oraș, care au evocat jertfele pentru țară.
La ceremonii au participat primarul orașului Otopeni, Silviu Constantin Gheorghe, deputatul
Daniel Gheorghe, consilieri locali, precum și cetățeni, care au dorit să aducă un omagiu celor care au contribuit la realizarea României Mari. ”Ziua Națională a României rămâne, pentru noi toți cei care simțim românește, un moment de reflecție în care ne amintim ceea ce se înseamnă o națiune puternică, o societate capabilă să facă față oricăror provocări și încercări iar, nu în ultimul rând, 1 Decembrie ne pune în fața exercițiului de reflecție asupra a ceea ce reprezintă sacrificiul Eroilor care și-au dat viața pentru România Mare și pentru libertatea poporului român”, a transmis deputatul Daniel Gheorghe.
Ștefăneștii de Jos – ”La mulți ani, dragă Românie!”
La Ștefăneștii de Jos a fost adus un omagiu eroilor noștri care s-au sacrificat pentru libertatea și unitatea patriei. În memoria lor și cinstind provinciile care s-au unit la 1 decembrie 1918 sub același drapel, primarul Mircea Gheorghiță, împreună cu echipa sa administrativă, au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor din comună. Slujba de binecuvântare, oficiată de preoți, după intonarea Imnului Național, a adus în comunitate un moment de rugăciune și recunoștință, amintind de valorile care ne definesc: unitatea, credința și respectul pentru trecut. ”La mulți ani, România! La mulți ani, români!”, au transmis oficialii pentru întreaga comunitate unită în simțire românească.
Pantelimon – Cu recunoștință, pentru libertatea noastră
”Am depus o coroană de flori în memoria eroilor care ne-au oferit libertatea de a trăi într-o țară liberă și democratică. Este o zi de profundă recunoștință pentru curajul și sacrificiul acelora care au luptat pentru drepturile noastre, pentru ca noi să avem o viață mai bună. Această zi este despre România, despre valorile care ne țin împreună ca națiune și despre principiile pentru care continuăm să luptăm zilnic. Să ducem mai departe visurile celor care nu mai sunt, și să construim un viitor demn pentru generațiile viitoare! La mulți ani, români!”, a transmis și primarul orașului Pantelimon, Marian Ivan.
Ca în fiecare an, cetățenii orașului cinstesc memoria celor care s-au sacrificat pentru libertatea noastră, pentru unitate și demnitate. Este ziua unei profunde amintiri încărcate de recunoștință față de înaintașii care și-au dat viața pentru un viitor mai bun al țării, pentru ca noi să ne simțim mândri că facem parte din această mare familie – România.
Anul acesta, Ziua Națională a României a coincis cu ziua în care românii au fost chemați să-și exercite unul dintre cele mai importante drepturi democratice: dreptul de a vota. Prin vot se exprimă voința, vocea ne devine auzită și contribuim direct la direcția în care va merge țara noastră. Este un drept fundamental câștigat cu greu, pe care avem datoria să-l folosim cu responsabilitate. ”Vă îndemn să mergeți la urne, să votați cu gândul la viitorul nostru comun și la valorile care ne unesc. Fiecare vot contează și fiecare dintre noi are puterea de a influența deciziile care vor modela România de mâine. La mulți ani, România! La mulți ani tuturor celor care simt și trăiesc românește! Să fim uniți, să fim implicați și să construim împreună un viitor mai bun pentru noi și pentru generațiile care vin”, a mai spus Marian Ivan.