Vârstnici care au trăit momente de groază pe câmpurile de luptă, tineri însetați de istoria poporului, prunci ce deschid ochii în triumful libertății românești, au participat, la manifestările dedicate Zilei Marii Uniri din 1918, la Popești-Leordeni.
În ciuda frigului tăios de afară, peste o mie de localnici, în frunte cu edilul Petre Iacob, viceprimarul Năstase Iosif, consilieri, preoți și istorici, purtători ai eșarfelor și steagurilor României, au asistat la momentul depunerii coroanelor de flori de la toate cele trei monumente ale eroilor din oraș, inclusiv la Memorialul Martirilor Timișoreni dispăruți la Revoluția din ’89. Festivitatea a început cu intonarea imnului național și a continuat cu o scurtă slujbă oficiată de preoții Iustin Ardelean și Ioan Bondar, de la Biserica Ortodoxă Sf. Vintilă-Vodă și de către preotul Ioan Solomon, de la Biserica Catolică Sf. Maria, din localitate.
”Astăzi, 1 decembrie, celebrăm cel mai de seamă eveniment din istoria României. Ziua Marii Unirii, zi în care îi comemorăm pe făuritorii statului național. Orașul Popești-Leordeni este un oraș încărcat de istorie. Vechimea, cultura, tradițiile și istoria locului, ne fac să fim mândri de orașul nostru. Suntem mândri de ceea ce au clădit înaintașii noștri prin iubire și devotament față de popor, muncă temeinică și jertfă. În aceste momente de întâlnire cu istoria națională și locală, aducem eroilor neamului, cu bucurie, omagiile și recunoștința noastră. Celor prezenți aici, și celor de acasă, le doresc un sincer și călduros La mulți ani!, Sănătate și Împliniri!, La mulți ani, români!, La mulți ani, Popești-Leordeni!” , a spus Năstase Iosif, viceprimarul Orașului Popești-Leordeni, la ceremonia de comemorare și cinstire a ostașilor căzuți pe câmpul de luptă, organizată de Ziua Națională a României. Cum orice sărbătoare se petrece cu mâncare, muzică și voie bună, primarul Petre Iacob și-a primit invitații, după tradiție, cu fasole, cârnați și vin fiert, servite pe fundalul cântecelor patriotice.