Producţie mai bună, în 2017

Aproximativ 120 de apicultori din toată țara și-au etalat produsele la ediția de toamnă a Târgului Național al Mierii, organizat în perioada 15 – 17 septembrie 2017, pe Platforma Apicolă Băneasa. Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, a declarat că producția de miere din acest an va fi mai mare cu 10-15 procente față de anul trecut.

„Avem 120 de expo­zanți înscriși la ediția de toamnă a Târgului Na­țional al Mierii, care au venit cu produse din toate colțurile țării. Deși au fost mult mai multe solicitări de participare, din păcate nu am mai avut spațiu. Apicultorii au dorit să vină la acest eveniment cu­noscut și așteptat de bucureșteni în fiecare primăvară și toamnă, pentru că vor să își promoveze mierea și produsele apicole”, a declarat, pentru AGERPRES, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Mai puțină miere ecologică

„2017 va fi un an mai bun decât anul trecut, cu 10%-15% ca producție. Dacă anul trecut s-a făcut 35%-40% din producția medie anuală de miere de 24.000 de tone, anul acesta avem undeva la 50 — 55%. Și la mierea ecologică, producția e mai mică în acest an. Dacă anii trecuți se obținea o producție situată între 3.000 și 5.000 de tone de la 100.000 de familii înregistrate în sistem ecologic, anul acesta cred că producția este sub 2.000 de tone”, a adăugat președintele ACA.

Cei aproximativ 120 de expozanți prezenți, apicultori și firme specializate, și-au etalat produsele într-o gamă extrem de diversificată: produse apicole obținute direct din stupină, precum și condiționate sau alte preparate derivate din produse apicole-suplimente nutritive, cosmetice etc. De asemenea, de acest târg au putut beneficia și apicultorii, deoarece au fost prezente și produsele dedicate acestora-­stupi și componente, utilaje și alte echipamente apicole, produse pentru sănătatea albinelor, pentru nutriție, cărți de specialitate etc.

Interes crescut pentru PNA

Potrivit lui Fetea, în acest an a crescut și interesul apicultorilor pentru fondurile din Programul Na­țional Apicol. „Au fost depuse cereri la APIA care depășesc cu 50%-60% sumele alocate, iar numărul apicultorilor a crescut de la 3.800 la circa 4.500. Chiar dacă Hotărârea de Guvern a apărut târziu și nu au avut la dispoziție decât o lună și jumătate, apicultorii s-au mobilizat pentru că au nevoie de acești bani”, a subliniat reprezentantul apicultorilor.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au atins un vârf de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel național, sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceștia fiind membri ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.369