Ateliere de olărit, linogravură, ateliere de cusut și povești, plus un concert al formației Trei Parale, cu muzică veche românească și instrumente frumoase. Așa au fost așteptați, sâmbătă, 29 octombrie, copii și părinți, oaspeți ai Muzeului Oalelor de Pisc, iar amfitrioni au fost Adriana și Virgil Scripcariu, cunoscuți oameni de artă, ce au făcut minuni în satul Piscu, din comuna Ciolpani. Să nu uităm de delicioasele sărmăluțe cu mămăliguță, gătite cu măiestrie de bunicuțele satului și udate din belșug cu vin fiert.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 376, ediția print

În încheierea programului Piscu Sat Cultural al României 2017, am fost și noi invitați să participăm la Târgul Meșterilor și Ziua Porților deschise la Școa­la de la Piscu. I-am găsit acolo pe olarii care mai lucrează ceramică la Pisc, înconjurați rapid de copiii dornici să ”fure meserie” de la meșteri și să experimenteze cu mânuțele lor miracolul modelării lutului. Poveștile de toamnă au fost spuse cu măiestrie de Iulia Iordan, muzeograf îndrăgostit de copii, povești și obiceiuri ro­mânești, iar 11 biciclete s-au lăsat conduse, în special de puștii dornici să exploateze  traseele culturale din Piscu. Participarea la ateliere şi la concert a fost gratuită, evenimentul  fiind organizat cu sprijinul Primăriei Ciolpani, în cadrul programului Piscu Sat Cultural al României 2017. Așa cum v-am mai relatat, vă povestim despre un proiect de suflet al soților Adriana și Virgil Scripcariu, oameni de cultură, din 2004, piscaşi autentici și întemeietori ai Școlii de la Piscu.

”Intuiția noastră a fost bună”

”Se încheie o etapă. În anul 2017, Piscul este Sat Cultural al României, deoarece a participat la competiția Satele Culturale ale României și a obținut titlul împreună cu alte 13 sate. Piscu are însă ceva în plus, a obținut punctajul maxim. Competiția a fost organizată de asociația ”Cele mai frumoase sate”, o asociație care are entități omoloage în multe țări ale Europei, iar la noi lucrează de cinci-șase ani, în colaborare cu Muzeul Satului, unde a avut loc și finala acestei competiții. În România există în jur de 40 de sate care au obținut în ultimii patru ani acest titlu, dar pentru Piscu este prima dată când aplică și obținem acest titlu. Asociația care a aplicat este «Gaspar, Baltasar & Melchior», dar noi îi spunem Școala de la Piscu. Am venit aici în 2006, iar din 2007 am început proiectele culturale în sat. Practic, am avut inițiativa de a derula proiecte culturale în sat și am sesizat prezența unui patrimoniu local minunat pe care încercăm să-l arătăm lumii și să îl valorizăm. Faptul că vin oameni la astfel de evenimente și că avem o anume vizibilitate este o dovadă a faptului că intuiția noastră a fost una bună”, ne-a spus Adriana Scripcariu.

Ea ne-a explicat că duminică s-a consumat ultimul proiect al programului, dintr-o serie de cinci acțiuni culturale derulate anul acesta, cu sprijinul Primăriei Ciolpani. Concret, în luna iunie a fost Ziua Iei, care s-a ținut în locul unde s-a început construcția Muzeului Oalelor de Pisc. ”Este o instituție pe care ne străduim să o creăm în acești ani, pornind cu construirea clădirii și terminând cu configurarea unui spațiu cultural în care să avem și o expunere muzeală, sperăm noi cât mai dinamică, modernă, cât mai atractivă. Ne dorim ca în acest muzeu să se petreacă și acțiune culturală, activități care se petrec în prezent aici. Acolo a avut loc Ziua Iei, când am răscolit satul în căutarea straielor vechi. Am găsit piese foarte frumoase, pe care le-am expus și au putut fi văzute de cei care au venit. Oamenii  care le dețin au putut să înțeleagă cu atât mai mult că dețin niște lucruri pe care trebuie să le păstreze, să le îngrijească și să le aprecieze, deși putem spune că cei care le-au păstrat simt deja lucrul acesta pentru că altfel nu le-ar fi avut.”, a reamintit Adriana Scripcariu.

Hartă culturală a satului

În cadrul proiectului a urmat o școală de vară pentru studenți arhitecți, care timp de o săptămână au făcut cercetare în sat, apoi au lucrat de acasă și din universitate pentru configurarea unei hărți culturale a satului: un pliant care conține o hartă unde sunt marcate  casele vechi, gospodăriile unde se mai produce ceramică, în care există cuptoare păstrate, chiar dacă nu se produce ceramică. A urmat și o acțiune pilot care s-a numit Eco-debarcader Piscu, un experiment ce a constat în organizarea unor plimbări cu barca pe lacul care desparte Mănăstirea Țigănești de satul Piscu. De la Piscu, canotcile marca Ivan Patzaichin au asigurat traversarea la mânăstirea Țigănești, unde funcționează un atelier de țesătorie și brodat. ”A fost un moment foarte frumos. În prezent se lucrează la amenajarea digurilor lacului, iar atunci a fost la limită inaugurarea noastră. Imediat după aceea, s-au oprit plimbările. Dar la anul, în primăvară, sperăm să dezvoltăm proiectul cu barcă cu vâsle, care să nu deranjeze nici cu zgomot, nici cu poluare de motor”, a precizat Adriana Scripcariu. Nu în ultimul rând, s-a creat circuitul de biciclete, realizat cu sprijinul BancPost. Bicicletele pot fi închiriate, iar banii obținuți se pot constitui ­într-un mic venit folosit la ridicarea muzeului.

Obiectivul principal, inaugurarea muzeului

”Astăzi (n.r. 29 – septembrie) se încheie etapa 2017. Noi ne străduim foarte mult să aducem câți mai mulți oameni la Piscu, pentru că prin ei sperăm că vom putea realiza proiectul Muzeul Oalelor de Pisc, să facem vizibil acest loc, iar oamenii să înțeleagă valoarea lui. Suntem optimiști și credem că mobilizarea din acest an  a contat și va duce la un bine al satului”, a încheiat Adriana Scripcariu. La rândul său, Virgil Scripcariu a adăugat că speră ca, peste un an, Muzeul Oalelor de Pisc să fie inaugurat. Va fi un loc în care oamenii se vor întâlni și vor avea șansa de a experimenta și învăța tehnicile tradiţionale de olărit sau de ţesut.