Corbeanca, 7 noiembrie. Rugăciuni vindecătoare au răsunat în satul Petrești, în biserica închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, încă din ajunul sărbătorii când a fost săvârșită slujba Maslului și a  Vecerniei. La invitația părintelui paroh Constantin Ciortan, un sobor de preoți condus de părintele Cristian Burcea, Protoiereul Protopopiatului Ilfov Nord, s-a aflat în mijlocul credincioșilor și le-a dăruit mângâiere sufletească și vindecare trupească, într-o seară duhovnicească închinată rugăciunii, meditației și învățăturii în lumină și bucurie.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 377, ediția print

Părintele paroh și-a întâmpinat rugătorii cu multă dragoste, în biserica îmbrăcată în straie de sărbătoare. Împodobită cu flori de un alb imaculat, ca simbol al curăției trupești și sufletești, și înfrumusețată cu picturi care au introdus credincioșii în liniștea și  frumusețea Raiului, parohia de la Petrești a marcat ziua protectorilor săi prin momente cu totul și cu totul speciale.

Slujba, o binecuvântare spre smerenie

Sub coordonarea părintelui Protopop Cristian Burcea, un sobor impresionant, alcătuit din zece preoți din Corbeanca, Buftea, Balotești și Otopeni, a adus vestea cea bună în sufletele credincioșilor, vestea praznicului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și a tuturor cetelor îngerești din Ceruri. Cu harul lor, preoții au săvârșit o slujbă înălțătoare, care a fost o călătorie binecuvântată spre smerenie și apropierea de Dumnezeu și de îngerii Săi buni. Cu mic cu mare, credincioșii au ascultat cu evlavie slujba, s-au rugat în tihnă, și-au cerut iertare de la Dumnezeu și le-au mulțumit Sfinților Arhangheli pentru toate darurile spirituale atât de valoroase în relația sănătoasă pe care o au cu Divinitatea. Pentru toți, slujba de la Petrești, din ajunul Sfinților Mihail și Gavriil, a avut putere sfințitoare a sufletului și a trupului.

Preotul Cristian Burcea, Protoiereu al Protopopiatului Ilfov Nord: “Să ne curățim de păcate, să înnoim permanent Taina Botezului prin care Hristos ne-a îmbrăcat în haina îngerească!”

“Astăzi această frumoasă biserică, atât de cochetă și de strălucitoare ca un diamant care, pe lângă picturile acestea frumoase, este împodobită de un număr mare de credincioși care vin cu mult drag aici pentru a se lumina sufletește primind bucuria prezenței lui Dumnezeu prin harul Prea Sfântului Duh la Sfintele Taine și dumnezeieștile slujbe care se săvârșesc în această biserică. Iată, și în această seară, cu prilejul hramului s-a săvârșit slujba Sfântului Maslu, Taină dumnezeiască prin care se împărtășește harul Prea Sfântului Duh, vindecător al tuturor suferințelor sufletești și trupești pe care credincioșii le aduc înainte Crucii Mântuitorului Iisus Hristos. Nu întâmplător în Troparul Maslului este pomenită dumnezeiasca Cruce de care se cutremură toți demonii. Cu puterea Sfintei Cruci și cu harul lui Dumnezeu alungăm demonii și ne vindecăm sufletele. Iată, după slujba Sf. Maslu s-a săvârșit slujba Vecerniei unită cu Litia în cinstea ocrotitorilor bisericii dvs. (…) În viața noastră trebuie să urmăm pildei acestor ființe Cerești (n.r. – Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil și tuturor îngerilor buni) și să-ncercăm, prin Sf. Taine să ne curățim de păcate prin spovedanie, să înnoim permanent Taina Botezului prin care Hristos Domnul ­ne-a îmbrăcat în haina îngerească, în haină luminoasă! Să căutăm ca la Judecată, când vom fi chemați, să fim și noi precum îngerii lui Dumnezeu! În zi de sărbătoare, vă felicităm atât pe dvs., iubiți credincioși pentru că se simte comuniunea de rugăciune în biserica dvs. și sunteți atât de liniștiți, de minunați, încât dați un duh de pace care și pe noi, preoții, ne ajută să ne înălțăm duhovnicește. Îl felicităm pentru aceasta și pe părintele paroh, care se vede că lucrează cu multă dragoste și cu jertfelnicie”, le-a spus părintele Cristian Burcea credincioșilor, în frumoasa-i cuvântare de suflet.

Părintele Constantin Ciortan, parohul Bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil: “Sfinții Arhangheli să ne ocrotească!”

“Sunt copleșit, în primul rând, de atmosfera îngerească a sărbătorii, de frumusețea slujbei, de minunatele cântări pe care preoții le-au adus în rugăciuni alături de noi, dar și de răbdarea dvs. cu care ne   copleșiți la fiecare slujbă. Dvs. sunteți aceia care, întotdeauna ne dați putere să mergem mai departe. Aceste cuvinte ale mele sunt sărace pe lângă cuvântul părintelui Protoiereu, care ne-a adus folos sufletește și duhovnicește. Vă mulțumim tuturor celor care ați fost alături de noi! Sfinții Arhangheli să ne ocrotească și Dumnezeu să ne primească rugăciunile”, a spus părintele paroh.

La mulți și luminoși ani, părinte Protopop!

Fiind o sărbătoare a dragostei și a bucuriei, clericii și credincioșii care și-au sărbătorit onomastica de Sfinții Mihail și Gavriil, au fost felicitați, în cadru festiv, religios. Printre aceștia s-a aflat și părintele Protopop, Cristian Mihail Burcea căruia, cu prilejul acestei frumoase cinstiri, îi adresăm și noi, echipa Jurnalului de Ilfov, alese urări de sănătate, bucurie și ajutor în toate, de la Bunul Dumnezeu! La mulți și luminoși ani, părinte Protopop!

Prelungind atmosfera de comuniune frățească și dragoste față de enoriașii săi, după slujba praznicului, părintele Constantin Ciortan i-a binecuvântat și le-a împărțit tuturor, pachete cu alimente. Credincioșii  s-au întors astfel la casele lor purtând în suflete lumina sfântă a sărbătorii, lumina pe care au transmis-o, la rândul lor, tuturor celor dragi.