Medici, pacienți, donatori și rude ale celor care astăzi supraviețuiesc datorită transplantului de organe i-au omagiat luni, 16 iulie, pe donatori. Ziua Donatorului de Organe a avut loc la Institutul Clinic Fundeni. Aceasta a fost marcată printr-o conferință de presă la care au luat parte și ministrul Sănătății, Sorina Pintea, dr. Alexandra Anca Mureșan, președintele interimar al ATR și dr. Carmen Orban, managerul Institutului Fundeni. În memoria donatorilor decedați a avut loc și o comemorare la troița ridicată în curtea bisericii institutului.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 411, ediția print

“Se vorbește foarte mult în ultima vreme despre transplantul de organe. Însă, nu trebuie să uităm că acest lucru poate fi de multe ori posibil doar datorită unor oameni care, în momente extrem de dificile, când pierd pe cineva drag, aleg să le doneze organele vitale sănătoase pentru a salva alți oameni, pe care nici nu-i cunosc. Astăzi, de ziua donatorilor de organe, gândurile noastre se îndreaptă către îngerii care au dăruit viață. În egală măsură, vreau să le transmit recunoștința mea celor care au avut puterea ca din durerea lor să dăruiască viața. Pe toți cei care au înțeles că salvarea de vieți este virtutea oamenilor puternici. Din păcate, donarea de organe a scăzut dramatic în ultimii ani. Sper ca reorganizarea Agenției Naționale de Transplant și o Lege a transplantului care să reglementeze această activitate în mod corect și foarte transparent să convingă populația despre beneficiile aduse de donarea de organe”, a spus cu acest prilej Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

“Să avem alături de noi, în zi cu mare încărcătură emoțională pentru beneficiarii de transplant, donatori și familii de donatori, reprezentanții cei mai de vârf ai sistemului medical, medici care au făcut posibil transplantul și medici care veghează viața pacientului după transplant, este o onoare și o bucurie. Asociația Transplantaților din România (ATR), ca organizație care grupează și reprezintă pacienți cu transplant și cu nevoie de transplant, se preocupă în permanență de asigurarea accesului la transplant, la servicii medicale și tratament a pacienților reprezentați. O latură importantă a ac­tivității or­ga­nizației o constituie informarea membrilor societății cu privire la beneficiile transplantului de organe și a legislației în vigoare. Considerăm că decizia pentru donare trebuie să se ia în mod informat, iar informarea trebuie să fie permanentă; lucru pe care asociația îl face de peste 10 ani pe toate canalele pe care le are la dispoziție”, a spus ­Gheorghe Tache, pre­șe­dintele Asociației Transplantaților din România.