Vremea rece din timpul iernii ne poate afecta dantura, astfel că trebuie să acordăm o atenție sporită igienei și îngrijirii acesteia. O gură de aer mai rece ne poate provoca fiori și chiar durere înțepătoare la nivelul dinților. Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont la Clinica Orto-Implant Expert, ne explică în cele ce urmează ce putem face pentru a evita astfel de momente neplăcute.

Vremea rece aduce, printre altele, și sensibilitatea dentară care ne crează disconfort sau o senzație acută, bruscă și temporară de durere la contactul cu anumite substanțe sau aerul rece. Această problemă apare deoarece în unele zone smalțul dentar este foarte subțire sau chiar absent, iar dentina aflată dedesubt, prin care trec terminații nervoase, este expusă factorilor externi. Din fericire, există anumite măsuri care pot fi luate pentru ca sensibilitatea dentară să nu ne afecteze viața de zi cu zi, în sezonul rece. Iată-le!

  1. Folosirea pastei de dinți potrivite

Unele paste de dinți măresc sensibilitatea din­ților, cum ar fi cele cu efect de albire sau cele care conțin pirofosfat acid de sodiu. “Sunt de preferat pastele de dinți special create pentru dinții sensibili, deoarece conțin substanțe care obstruează canaliculele dentinare în care se află terminațiile nervoase, împiedicând contactul acestora cu factorii externi. Desigur că, pentru un efect de durată, aceste paste de dinți trebuie folosite în mod constant. Medicul stomatolog poate recomanda o pastă specială care nu este destinată periajului zilnic, ci se aplică pe dinți timp de 5 minute pentru a remineraliza smalțul dentar”, spune dr. Mihaela Dan.

2. Evitarea băuturilor acidulate

Acestea au un efect foarte puternic de demineralizare a smalțului, care devine mai poros și se subțiază. Același efect îl pot avea și unele alimente acide, sucurile naturale de fructe sau vinul, de aceea ele trebuie consumate cu moderație. “Este recomandată limitarea consumului lor și periajul la aproximativ 20 de minute după masă, chiar și dacă nu există încă sensibilitatea dentară. Este de preferat să fim precauți cu privire la consumarea anumitor alimente și băuturi, deoarece atunci când apare, pierderea smalțului este ireversibilă”, atenționează medicul.

3. Evitarea periuțelor de dinți cu peri tari

Pentru a ne curăța corect dinții nu trebuie să folosim o periuță dură, deoarece aceasta tocește smalțul și rănește gingia, ci trebuie să avem o tehnică de periaj corectă și să nu uităm să folosim și ața dentară.

4. Rutina de îngrijire dentară corectă

Periajul dentar de 2 ori pe zi, completat de folosirea aței dentare ne va ajuta să îndepărtăm placa bacteriană și resturile alimentare de pe și dintre dinți, deoarece acestea produc, prin pH-ul acid, demineralizarea smalțului și sensibilitatea dentară. “Sunt de evitat: o tehnică agresivă de spălare pe dinți, folosirea unei paste de dinți foarte abrazivă sau periajul în exces. Putem afla dacă urmăm sau nu aceste sfaturi examinând periuța de dinți. Dacă perii ei se îndreaptă în direcții diferite, atunci înseamnă că nu avem o tehnică corectă de periaj”, avertizează specialistul ortodont.

5. Evitarea scrâșnirii dinților

Scrâșnirea dinților este unul dintre obiceiurile cele mai nocive pentru dinți. Iar la expunerea la aerul rece poate fi și mai intens. “Scrâșnirea și încleștarea dinților va face ca smalțul dentar să se subțieze, favorizând apariția sensibilității dentare. Gutiera de bruxism va proteja dinții de uzură și va reduce riscurile ce derivă din aceasta”, mai spune dr. Mihaela Dan.

6. Renunțarea la albirea dentară

Probabil că nu există persoană să nu își dorească un zâmbet alb și strălucitor, însă procedurile de albire dentară vin cu un preț: sensibilitatea dinților. Deși acest efect este temporar, este recomandată o discuție cu medicul dentist pentru a evalua riscurile și beneficiile acestei proceduri și pentru a face cea mai bună alegere pentru sănătatea orală.

Sfaturi utile

  • Dacă sensibilitatea dentară este prezentă o perioadă mai lungă de timp, se recomandă vizita la medicul stomatolog,
  • Alimentele moi și rafinate trebuie evitate deoarece, rămân mai mult timp la nivelul dinților și pot cauza sau agrava cariile dentare,
  • Brânzeturile, nucile, arahidele, legumele și fructele crude au efect cario-protector, consumul lor fiind recomandat la sfârșitul meselor,
  • Sângerările gingivale sunt mai frecvente în timpul iernii. Dacă persistă, este musai să mergem la stomatolog, pentru că pot genera complicații care duc la pierderea dinților,
  • Este de evitat ca aerul rece să pătrundă în cavitatea bucală, acoperindu-ne bine gura cu un fular gros.