De o bună bucată de vreme, anumite persoane din orașul Buftea desfășoară o campanie de denigrare susținută a operatorului de apă și canal din localitate – RAJA Constanța și a primăriei din localitate. Astfel, sunt difuzate în mediul online și în presă o serie de informații care nu au nicio susținere în realitate, potrivit cărora apa potabilă din Buftea nu corespunde standardelor în vigoare și reprezintă un pericol grav pentru populație.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 429, ediția print

O ultimă astfel de informație a fost difuzată de site-ul de știri dcnews.ro. Potrivit acestuia, buftenii plătesc cel mai mare tarif din România pentru metrul cub de apă contaminată cu bacterii și microelemente nocive pentru sănătate. Afirmațiile acestui articol de presă sunt preluate de pe blogul personal al deputatului USR Cornel Zainea.

Numai că, articolul este presărat cu nenumărate „inadvertențe”, ca să nu le spunem altfel. În postarea sa, deputatul USR afirmă că în apa de la robinetul cetățenilor din Buftea „există un număr enorm de colonii de bacterii neidentificate (peste 30.000)”, iar concentrația de mangan depășește limitele admise, de 50 μg/l. Mai mult, deputatul afirma că apa nu poate fi utilizată nici măcar la spălat fructe și legume sau la igiena corporală! Ne întrebăm cum poate un buletin de analiză să susțină că s-au găsit „bacterii neidentificate”, având în vedere faptul că dacă acestea sunt „neidentificate” înseamnă că nu există! Pentru că atunci când efectuezi o analiză, identifici cu precizie orice organism microbiologic existent! Dar, mă rog…

Că lucrurile nu stau întocmai așa, o dovedesc documentele furnizate de reprezentanții Centrului Zonal Buftea al operatorului RAJA Constanța, puse la dispoziția presei în cadrul unei conferințe organizate în colaborare cu Primăria Buftea, marți 13 noiembrie a.c., care au infirmat, punct cu punct, „informațiile” apărute în spațiul public.

La conferința susținu­tă în sala de consiliu a Primăriei Buftea a participat, alături de reprezentanții Centrului Zonal Buftea al RAJA C-ța și primarul Gheorghe Pistol, el însuși ținta unor nenumărate atacuri cu privire la calitatea apei din oraș. Acesta i-a dat cuvântul lui Aurel Presură, dir. gen adj. al RAJA C-ța.

Calitatea apei din Buftea respectă toți parametrii legali

Aurel Presură a făcut referire la informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora operatorul n-ar deține auto­rizație sanitară de func­ționare. „Aceasta este o informație falsă. Auto­rizația există și a fost eliberată de Direcția de Sănătate Publică a județului Ilfov. Acesteia i se adaugă autorizația de mediu, eliberată de ­ANPC, valabilă până în data de 09.10 2022. Dar ce este mai dureros e faptul că s-a spus că noi nu oferim un serviciu de calitate și în special s-a făcut referire la calitatea apei”, a precizat acesta. Pentru a demonta aceste afirmații, dir. adj. RAJA C-ța a prezentat o serie de buletine de analiză a apei, ultimul din data de 9.10.2018, eliberat de DSP București, din care reiese cât se poate de clar că apa care iese din stația de tratare prezintă indicatori microbiologici corespunzători normelor în vigoare.

„De exemplu, pentru că s-a făcut referire la mangan, în apa livrată acest element este prezent în cantitate de 20 μg/l, față de standardul legal de 50 de micrograme. Și la celelate categorii valorile maxime admise sunt conform legii. (…) Apa este un aliment și nu putem să nu oferim un serviciu de calitate!”, a subliniat ing. Prescură. El a mai precizat că laboratoarele unde se efectuează analizele sunt acreditate atât de RENAR, autoritatea din acest domeniu, cât și de Ministerul Sănătății, iar ultimele analize confirmă că apa livrată la Buftea respectă toți parametrii.

DSP efectuează analize trimestrial, iar stația de tratare – din 3 în 3 ore!

La rândul său, ing. chim. Angela Pan, șefa de­partamentului Calitate a CZ Buftea, a adăugat faptul că DSP București are în program o prezență trimestrială pentru monitorizarea de audit, iar în cadrul programului de monitorizare de control a apei RAJA efectuează o analiză pe lună, potrivit prevederilor legale. „În afară de această monitorizare, noi avem un laborator tehnologic în cadrul stației de tratare care monitorizează calitatea apei din 3 în 3 ore, iar dacă este cazul, chiar mai des. Mai mult, noi am depășit frecvența stabilită de DSP și am trimis probe chiar și o dată pe săptămână, iar ieri (12 nov. – n.r.) a fost ultima prelevare. Apropo de limita maximă admisibilă la indicatorul chimic mangan, care este de 50 μg/l, riscul de îmbolnăvire, potrivit OMS, este de 400 μg/l. Așadar, manganul nu este dăunător sănătății decât peste 400 μg/l. Colorarea apei ca urmare a oxidării manganului apare cam la 100 μg/l. Directiva europeană, respectiv legea românească, au coborât concentrația maximă la 50 μg/l, pentru o mai mare singuranță”, a precizat Angela Pan.

Spălarea conductelor a declanșat demersul deputatului Zainea

Reprezentantul ­RAJA le-a mai explicat celor prezenți și evenimentele care au declanșat acest atac de presă. Este vorba de o acțiune de spălare a conductelor după finalizarea investițiilor pentru apă și canalizare și punerea lor în funcțiune, care a avut loc în primăvara acestui an. „Această procedură este obligatorie, pentru că nu am reușit schimbarea în totalitate a rețelelor de apă. Din 76 km, am reabilitat și extins doar 57 de km de conducte. În aceste condiții, a fost necesară spălarea în totalitate a conductelor, pentru că, în Buftea, acest lucru nu s-a mai făcut de mulți ani. În momentul în care am efectuat această spălare, am organizat echipe care au mers pe sectoare, am informat toți cetățenii că vom face spălări, am afișat fluturași, i-am anunțat pe toți cei care puteau fi afectați că în acea perioadă nu trebuiau să consume apă. Rezultatul a fost unul foarte bun, dar vreau să mai precizez că operatorul de apă este responsabil de calitatea apei până la branșament, unde se află apometrul! Ce se întâmplă în rețeaua interioară nu intră în responsabilitatea noastră. Astfel că, analizele apei de la robinet nu corespund cu ce livrăm noi până la branșament, pentru că rețeaua interioară a blocurilor, în special, nu a mai fost schimbată de mult. Mai precizez că, în 2018, am avut 7 reclamații scrise cu privire la calitatea apei. Am verificat de fiecare dată, și nu a fost constatat niciodată că la branșament apa ar fi fost neconformă”, a explicat ing. Aurel Presură.

De altfel, așa cum am aflat, fotografia cu apa de culoare maronie, postată pe blogul deputatului, a fost realizată chiar în perioada în care se efectua spălarea conductelor…

Primarul Gheorghe Pistol urmărește cu atenție calitatea serviciilor de apă și canalizare

Edilul orașului a ținut să sublinieze faptul că Primăria Buftea monitorizează foarte atent serviciile de distribuție a apei din localitate. „Mă simt responsabil, în calitate de primar al orașului, de calitatea serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare din Buftea și, de aceea, aceste servicii sunt urmărite îndeaproape de primărie și acolo unde apar reclamații noi le trimitem de urgență operatorului RAJA C-ța și ne interesăm de modul în care acestea sunt soluționate. (…) În ultima perioadă nu au apărut turbidități în rețeaua de apă, dar acum 6 luni, când am trecut de pe rețeaua veche pe cea nouă, a apărut o turbiditate ca urmare a spălării cu jet puternic a conductei de apă. În acea perioadă, administratorii și președinții blocurilor au fost anunțați de această procedură, am afișat anunțuri și am distribuit pliante în care anunțam că apa nu este bună de băut. Dacă în acel moment un răuvoitor, după cum se pare că s-a întâmplat, a făcut o filmare și a ­postat-o după 6 luni de zile, iată că ajungem în situația să ne facem singuri rău. Nu vreau să ridic în ­slăvi ­RAJA, dar ce au făcut dânșii pentru localitatea noastră este de admirat. Am fi rămas o comună de la țară, dacă dânșii nu investeau 94 de milioane de lei în acest oraș. Prin aceste investiții au fost reabilitați 20 km de conducte de apă, a fost extinsă cu încă 33 km rețeaua de apă și cu 49 km rețeaua de canalizare, au fost construite 13 stații de pompare apă uzată, s-au reabilitat și automatizat 5 puțuri, au fost forate încă 8 puțuri noi, s-au construit o stație de tratare a apei și una de epurare care poate deservi 500.000 de locuitori. Eu locuiesc la bloc, împreună cu familia, sunt abonat la operatorul RAJA C-ța și consum apă de la chiuvetă. Așadar, mă simt dator față de locuitorii orașului să le spun că, în momentul de față, apa este potabilă și nu trebuie să se îngrijoreze în momentul în care apar răuvoitori și că vom răspunde ori de câte ori apare o problemă”, a declarat primarul Gheorghe Pistol.

Prețul apei, la Buftea, nu este cel mai mare din țară…

… așa cum s-a afirmat în postarea sa deputatului USD Cornel Zainea!

Precizarea a fost făcută de ing. Aurel Presură, care a mai explicat valoarea prețului apei din Buftea. „În presă a apărut că noi am practica cel mai mare tarif pentru apă și canalizare. Puteți întreba la vecinii dvs. din Voluntari sau la Buzău, la Reșița, unde sunt prețuri mult mai mari decât cel practicat de RAJA, de 4,88 lei/mc cu TVA inclusă. Pe de altă parte, toate investițiile care se fac cu bani europeni au în componenta aplicației o politică tarifară foarte clară: cei care dau banii trebuie să se asigure că poți returna băncii, în cazul nostru BERD, banii de cofinanțare, iar aceasta este o condiție de eligibilitate. Dar, din câte știu eu, în 2021,2022,2023, nu va crește prețul apei”, a spus reprezentantul RAJA.