Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului salvează tot mai multe vieți! Sâmbătă, pe 16 iunie, au ajuns, împreună cu specialiștii Institutului Oncologic în comuna Glina. 35 de femei cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani au făcut testul Babeș-Papanicolau, gratuit.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 407, ediția print

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului (CMN) au desfășurat sâmbătă, 16 iunie, cea de-a șaptea ediție a campaniei de „Prevenire și Depistare a Cancerului de Col Uterin”, derulată de Patriarhia Română și Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, din București. Programul a oferit șansa reprezentantelor sexului frumos
să-și efectueze investiga­țiile care le țin departe de cancerul de col uterin. În acest mod, femeile active sexual, fără posibilități financiare și-au făcut testul Babeș-Papanicolau, fără să-l plătească. Preoții din comuna Glina s-au îngrijit ca doamnele să ajungă în număr cât mai mare la controale. Ei le-au informat cu privire la derularea campaniei în localitate și le-au ajutat să înțeleagă de ce e bine să se lase pe mâinile specialiștilor. „Le suntem recunoscători voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, care nu sunt pentru prima dată la noi în comună. Astfel de acțiuni au darul de a mobiliza pe de o parte oamenii și întotdeauna au o finalitate, sunt cazuri depistate”, a explicat părintele Mihai Miron, parohul Parohiei Bobești, pentru Basilica.ro.

Dr. Prunoiu ­Virgiliu Mihail, coordonatorul Programului de Screening al Institutului Oncologic București: „Încercăm să le dăm rezultatele în cel mai scurt timp”

„Ca și în celelalte comune din județul Ilfov, încercăm să ajutăm femeile din comunitățile sărace și care nu au posibilități materiale să ajungă la examenul Babeș-Papanicolau, le venim în întâmpinare, le examinăm și în cel mai scurt timp încercăm să le dăm și rezultatele”, a spus dr. Virgiliu Mihail Prunoiu, coordonatorul Programului de Screening al Institutului Oncologic București, citat de Basilica.ro. Medicii care participă la această campanie de „Prevenire și Depistare a Cancerului de Col Uterin” au atras atenția că este esențial ca toate femeile cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani să efectueze periodic testul Babeș-Papanicolau,
care permite diagnosticarea precoce a eventualelor leziuni canceroase, și astfel să le fie salvată viața.

Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului: „Aproape jumătate dintre femeile investigate până acum au  probleme de sănătate”

„Statisticile realizate până acum în cele șapte ediții ale campaniei au arătat că din cele 200 de femei investigate, aproape jumătate au probleme de sănătate, ceea ce reprezintă un procent îngrijorător. Este importantă și benefică implicarea Bisericii Ortodoxe Române în această activitate, pentru că aceasta a fost cea care a mobilizat comunitățile”, a spus Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. Acest program, ca de altfel toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, sunt derulate de voluntari sub coordonarea atentă a părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru.

România, cea mai mare incidență a cancerului de col uterin din UE

Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi controlat și prevenit cu ajutorul efectuării periodice a testului Babeș-Papanicolau. De altfel, conform analizei Institutului Național de Sănătate Publică, în România incidența cancerului de col uterin este cea mai mare din Uniunea Europeană. Campania „Prevenție și Depistare a Cancerului de Col Uterin”, ca de altfel,  toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, este derulată de voluntari sub coordonarea atentă a Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru.