Cardul național de sănătate este documentul prin care vi se verifică eligibilitatea calității de asigurat. Deși a devenit obligatoriu pentru orice consult medical de mai bine de doi ani, încă mai sunt pacienți care nu și-au primit actul.

Dacă faceți parte dintre cei care nu au intrat în posesia cardului de sănătate, nu vă panicați! Atât timp cât sunteți asigurat la sănătate, medicii sunt obligați să vă asigure controalele și îngrijirile de care aveți nevoie. Vorbim de consultațiile și investigațiile clinice care sunt cuprinse în pachetul de servicii medicale de bază.

Tot ce ai de făcut este să te adresezi medicului de familie, în prealabil, pentru a verifica dacă ai calitatea de asigurat și dacă ai intrat în posesia cardului de sănătate. „Există o platformă informatică a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate unde medicul de familie poate să verifice situația pacientului. Platforma „PIAS (Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate)”, îi permite medicului să constate dacă pacientului i-a fost emis cardul național de sănătate. Dacă răspunsul este nu, atunci medicul este obligat să-i ofere serviciile medicale de care are nevoie. Practic, are aceleași drepturi ca restul pacienților asigurați”, explică președintele Casei de Asigurări de Sănătate Ilfov, Aurelia Isărescu.  

Dr. Aurelia Isărescu, președintele CAS Ilfov
Dr. Aurelia Isărescu, președintele CAS Ilfov

Nu intrați în panică! Urmează să primiți și cardul

Dr. Aurelia Isărescu vă sfătuiește să nu intrați în panică dacă nu ați primit cardul de sănătate. Încă nu au fost tipărite și distribuite toate cardurile necesare, astfel încât să se poată acoperi necesarul întregii populații. „Oamenii în această situație trebuie să stea liniștiți. Vor primi cardul! Până atunci, trebuie să știe că au dreptul la servicii medicale”, adaugă președintele CAS Ilfov, dr. Aurelia Isărescu.

Ce mai trebuie să știți despre acest document?

Importanța actului

De ce era nevoie de un asemenea document? Cardul național de sănătate a fost creat, în special, pentru transparenti­zarea și efienticizarea fon­­­durilor utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Acesta este codul de acces pentru toate sistemele informatice ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Ce informații conține

  • Numele și prenumele dvs.;
  • Codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate;
  • Numărul de identificare al cardului;
  • Termenul de valabilitate al documentului care este de 5 ani.

Cum intrați în posesia lui?

Cardul de sănătate vi se distribuie personal de către factorul poștal, în baza unui act de identitate și a semnăturii de primire. Poștașul va face cel puțin două vizite la domiciuliul dvs. și, în cazul în care nu vă găsește acasă, vă lasă un aviz poștal pe care va fi menționată perioada în care vă puteți ridica documentul de la oficiul poștal. Cardul va ajunge la dvs. în cel mult 20 de zile din momentul în care a fost preluat de unitatea poștală. Atenție! Cardul vi se eliberează numai dacă aveți peste 18 ani. Copiii sunt asigurați prin lege.

Cum îl activați?

Cardul se activează automat la primul consult pe care-l efectuați. Nu este necesar să mergeți la medic, special pentru activarea lui. Oricum, operațiunea durează maximum 30 de secunde și constă în înlocuirea pin-ului de transport al cardului (000) cu un pin din patru cifre ales de dvs. pe care nu trebuie să îl divulgați.

Cum îl utilizați?

După ce vi se activează cardul, trebuie să l prezentați medicului ori de câte ori aveți nevoie de îngrijiri medicale sau trebuie să vă luați medicamentele compensate și gratuite recomandate de specialist. De fiecare dată, medicul sau farmacistul va introduce cardul în cititor, iar dvs. trebuie doar să tastați pin-ul.

Acest articol a apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 341