Alegerile locale din 27 septembrie au adus rezultate surprinzătoare în Capitală, unde PSD a rămas la conducerea unui singur sector. În principala bătălie electorală din Bucureşti, Gabriela Firea a pierdut Primăria Generală, câştigată de Nicuşor Dan.

Alianţa între PNL şi USR-PLUS pare a fi marea câştigătoare în Capitală.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.518

Candidatul independent Nicuşor Dan, susţinut de PNL şi USR-PLUS, a obţinut 42,78% dintre voturi pentru funcţia de primar general al Capitalei, iar actualul edil, Gabriela Firea, candidatul PSD – 37,99%, potrivit datelor parţiale ale Biroului Electoral Central (BEC) centralizate până marţi la ora 9,00, după numărarea a 97,46% dintre voturi. Pe locul al treilea se află Traian Băsescu, candidatul PMP, cu 10,98%.

Consiliul General al Municipiului București va avea 21 consilieri PSD, 29 consilieri USR PLUS + PNL și 5 consilieri PMP.

Prezenţa la vot din Capitală, de 36,92%, a depăşit-o pe cea de la închiderea urnelor din 2016, care a fost de 33,3%.

Primarii de sector ai Capitalei

Candidaţii susţinuţi de PNL şi USR PLUS la primăriile sectoarelor 1, 2 şi 6 – Clotilde Armand, Radu Mihaiu şi Ciprian Ciucu – se menţin cu cele mai multe voturi la alegerile de duminică, în vreme ce la sectoarele 3, 4 şi 5 se află pe primul loc Robert Negoiţă (Pro Bucureşti 2020), Daniel Băluţă (PSD) şi, respectiv, Cristian Popescu Piedone (PPU-SL), potrivit BEC.

La Sectorul 1, după numărarea a 94,93% dintre voturi, Clotilde Armand are 41,06%, Daniel Tudorache (PSD) – 39,72%, iar Ioana Constantin (PMP) – 7,75%.

Polițiștii și procurorii au deschis un dosar penal in rem, în care sunt cercetate fapte, nu persoane, după acuzațiile de fraudare a votului venite din partea candidatului USR-PLUS, Clotilde Armand. Acuzația este de falsificare prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale.

La Sectorul 2, după centralizarea a 97,55% dintre voturi, Radu Mihaiu are 36,91%, Dan Cristian Popescu (PSD) – 31,50%, iar Neculai Onţanu (Alianţa ADER PPU-SL) – 14,06%.

La Sectorul 3, după numărarea a 95,97% dintre voturi, Robert Negoiţă a obţinut 43,75%, Adrian Moraru (PNL – USR PLUS) – 28,44%, iar Aurelian Bădulescu (PSD) – 13,71%.

După numărarea a 98,09% dintre voturi, la Sectorul 4, Daniel Băluţă a obţinut 57,03%, iar Simona Spătaru (PNL – USR PLUS) – 29,88%.

La Sectorul 5, după numărarea a 97,30% dintre voturi, Cristian Popescu Piedone are 28,08%, Daniel Florea (PSD) – 25,64%, iar Cristian Băcanu (PNL – USR PLUS) – 25,24%.

La Sectorul 6, unde ­s-au centralizat 98,12% dintre voturi, Ciprian Ciucu a luat 43,40%, Gabriel Mutu (PSD) – 34,56% şi Ştefan Florescu (PMP) – 7,68%.

Nicuşor Dan, primul discurs: USR-PLUS şi PNL au ascultat dorinţa oamenilor, care au spus „Scăpaţi-ne de PSD”

Nicuşor Dan, care potrivit exit-poll-urilor a fost anunțat câştigător la alegerile locale imediat după închiderea urnelor, a spus că parteneriatul cu USR-PLUS şi PNL va continua: „USR-PLUS şi PNL au ascultat dorinţa oamenilor, care au spus «Scăpaţi-ne de PSD».

„Vreau să le mulţumesc bucureştenilor care au ieşit şi ne-au votat azi, pentru că au ieşit şi au avut spirit civic, că ­s-au implicat pentru viitorul lor, că ne-au dat încredere în ciuda campaniei murdare care s-a dus împotriva noastră”, a spus Nicuşor Dan, după anunţarea rezultatelor exit-poll-urilor. Acesta le-a mulţumit celor care l-au votat, iar celor care nu l-au votat ­le-a transmis că Bucureştiul este şi al lor, „nu este un oraş care să excludă pe cineva”.

Cristian Popescu ”Piedone” este primar la Sectorul 5 după ce a condus Sectorul 4

Cristian Popescu, zis Piedone, este noul primar al sectorului 5, câştigător în faţa candidatului PNL, Cristian Băcanu. Acesta a recunoscut victoria adversarului său.

„Cetăţenii din Sectorul 5 au ales altfel. După finalizarea numărătorii paralele, noul primar al sectorului este Piedone. Le mulţumesc tuturor celor care m-au votat şi care au avut încredere în mine. Le mulţumesc colegilor din PNL care au muncit foarte mult pentru pregătirea acestor alegeri”, a scris Băcanu, pe pagina de Facebook.

Piedone a obţinut 27,25% din voturi, iar Cristian Băcanu (PNL-USR-PLUS) a fost votat de 24,84% dintre alegători. Actualul primar, Daniel Florea, candidat PSD, a obţinut 24,84% din sufragii.

Gabriela Firea şi-a recunoscut înfrângerea: ”E ultima mea intervenţie în calitate de Primar General. Am predat totul ca să las lucrurile în ordine”

Gabriela Firea spune că va fi „vocea oamenilor”, chiar dacă nu mai este „primarul oamenilor”. Ea i-a criticat pe politicienii de centru stânga că nu i-au oferit sprijin, aşa cum au făcut cei de dreapta pentru Nicuşor Dan.

„Am predat toate documentele care erau la cabinet. Vreau să las toate lucruri în ordine”, spune Gabriela Firea. Ea precizează că intervenţia de luni a fost „ultima în calitatea oficială”.

„Eu îmi doresc foarte mult ca lucrurile din Bucureşti să continue. Ceea ce nu se poate demola sunt faptele, proiectele”, adaugă Firea.  Gabriela Firea afirmă că „e mai bine” că nu a câştigat alegerile, deoarece majoritatea CGMB este de dreapta şi nu ar fi avut susţinere pentru proiectele sale.

Referitor la cauzele pentru care a pierdut alegerile, ea menţionează: „Am avut un sentiment. Dreapta s-a unit. În zona centru stânga nu s-a reuşit. Oameni care ar fi putut să pună umărul au făcut tot ceea ce a ţinut de ei să mă lovească, cot la cot cu adversarii mei. Dacă de la inamici accepţi mai uşor anumite critici, atunci când cei din familia ta te lovesc, de multe ori, pe la spate, cum se spune – cuţitul în spate, e dureros. (…) Chiar dacă de astăzi nu mai sunt primarul oamenilor, voi fi cu siguranţă vocea oamenilor, pentru că întreaga mea activitate, nu ştiu exact ce decizie voi lua şi încotro mă voi îndrepta, dar un lucru este cert – voi fi întotdeauna o voce pentru oameni”, conchide Gabriela Firea.

Clotilde Armand a chemat Poliţia la Biroul electoral al Sectorului 1 

Candidatul USR-PLUS la Primăria Sectorului 1 al Capitalei, Clotilde Armand, a chemat poliţia la Biroul Electoral. Ea a acuzat o tentativă de fraudă electorală. „În jurul orei 15:45, Secţia 4 Poliţie a fost sesizată prin sistemul 112 cu privire la faptul că un bărbat, candidat al unui partid politic pentru funcţia de consilier, ar fi fost văzut ieșind din clădirea unde a funcţionat un birou electoral al sectorului1, de către mai mulţi reprezentanţi ai altor partide politice, având asupra sa mai multe procese verbale. Persoanele în cauză au fost identificate şi sunt conduse la sediul Secţiei 4 Poliţie pentru stabilirea situaţiei de fapt şi de drept”, precizează Poliţia Capitalei.  „Iată ce avem în sediul Direcţiei de Salubrizare şi Investiţii situat în Complexul din piaţa Mureş, un etaj deasupra Biroului Electoral de Sector. Procese verbale necompletate! Aşa pregăteau frauda. Şi-a făcut apariţia pe aici şi directorul ADP S1 şi nu ştiu ce caută el la BES. O să ne lămurească Poliţia”, scrie pe Facebook Clotilde Armand. Ea acuză, totodată, că Dan Turorache a folosit o instituţie a primăriei şi a încercat să modifice procesele verbale cu ajutorul angajaţilor de la Direcţia de Salubrizare.  Dan Tudorache, primarul în funcţie al Sectorului 1, susţine că a câştigat alegerile la o diferenţă de 200 de voturi, deşi datele parţiale BEC o dau câştigătoare pe contracandidata sa, Clotilde Armand.

Polițiștii Capitalei au anunțat marți că bărbatul asupra căruia au fost găsite procesele verbale de la alegerile pentru Primăria Sectorului 1 este candidat al PSD pentru funcția de consilier general. Asupra sa au fost găsite 473 de procese verbale. De asemenea, opt persoane de la mai multe partide au fost audiate ieri și ar putea urma și alte audieri. ­Totodată, polițiștii afirmă că nu pot spune la această oră dacă procesele verbale au fost furate. Dan Tudorache, primarul sectorului, a spus despre bărbatul prins cu cele 473 de procese verbale că era „un curier”.

„Era un curier, are dreptul să strângă procesele verbale, nu știu dacă avea o sută. Cu siguranță avea mai puține. Este un reprezentant al partidului care strânge de la reprezentanții noștri din secții procese verbale. Atât, nimic nu a făcut. Și încă a și întrebat. Și s-a dus cu acele procese verbale, s-a dus la președintele BES-ului, un procuror și l-a întrebat: Domnule, ce e ilegal aici? Nimic nu e ilegal. Punct”, a spus Dan Tudorache.

Ludovic Orban: Victoria lui Nicuşor Dan nu lasă loc de comentarii

Orban a declarat că a luat decizia de a-l susţine pe Nicuşor Dan, deşi i-a fost greu să nu pună un candidat propriu.

„Astăzi se vede clar că dacă nu eram în alianţă cu partenerii noştri din USR-PLUS pentru a-l susţine pe Nicuşor Dan ar fi fost foarte dificil să dăm la o parte caracatiţa pesedistă şi să eliberăm Bucureştiul”, a spus Orban.   Acesta a precizat că a luat decizia de a-l susţine pe Nicuşor Dan pentru că a fost onest, a avut bun simţ, cunoştea problemele Bucureştiului şi era devotat locuitorilor Capitalei. „Este o victorie pe care, hai să fim cinstiţi, foarte puţini o aşteptau şi nu numai că e o victorie, dar e o victorie clară care nu lasă loc de comentarii. Bucureştenii şi-au dorit să elibereze Capitala de caracatiţa PSD care a sufocat întreaga administraţie ”, a spus premierul Orban.

Consiliile locale ale sectoarelor

Sectorul 1

1. Partidul Social Democrat – 30,86%

2. Alianța USR PLUS – 30,28%

3. Partidul Național Liberal – 19,09%

Sectorul 2

1. Partidul Social Democrat- 31,33%

2. Alianța USR PLUS – 29,12%

3. Partidul Național Liberal – 18,94%

4. Partidul Mișcarea Populară – 6,20%

5. Alianța Electorală ADER-PPU (Social-Liberal) – 4,06%

Sectorul 3

1. Alianța USR PLUS – 25,65%

2. Partidul Social Democrat- 22,44%

3. Partidul Național Liberal – 19,78%

4. Alianța Pro București 2020 – 15,23%

5. Partidul Mișcarea Populară – 7,71%

Sectorul 4

1. Alianța Electorală PSD-PPU (Social-Liberal) – 37,17%

2. Alianța USR PLUS – 28,58%

3. Partidul Național Liberal – 15,94%

4. Partidul Mișcarea Populară – 6,55%

5. Partidul Ecologist Român – 3,50%

Sectorul 5 

1. Partidul Social Democrat- 31,28%

2. Partidul Național Liberal – 20,50%

3. Alianța USR PLUS – 16,51%

4. Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal) – 11,94%

5. Partidul Mișcarea Populară – 6,82%

Sectorul 6 

1. Partidul Social Democrat- 29,35%

2. Partidul Național Liberal – 26,63%

3. Alianța USR PLUS – 24,79%

4. Partidul Mișcarea Populară – 7,70%

5. Partidul Alianța Liberalilor și Democraților – ALDE – 3,04%