Bolnavii de cancer pulmonar vor putea depista leziunile canceroase într-un timp mai scurt și vor avea acces mult mai rapid la terapia adecvată și asistența medicală la standarde înalte de calitate. Ministerul Sănătății va introduce un program prin care va ajuta centrele de diagnostic și tratament să vină cât mai mult în întâmpinarea nevoilor pacienților.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 444, ediția print

Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Sănătății Sorina Pintea, săptămâna trecută, la workshop-ul „Politici publice în domeniul cancerului pulmonar”, care a reunit reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, specialiști și decidenți din sistemul de sănătate. Plecând de la faptul că formularea unui diagnostic corect și complet reprezintă piatra de temelie pentru abordarea pacientului oncologic, ministrul Sănătății, Sorina Pintea a spus că „Începând cu acest an, va fi introdus un program de finanțare a markerilor moleculari, care va permite stabilirea diagnosticului primar precis,  precum și monitorizarea răspunsului terapeutic, astfel încât pacientul să beneficieze de tratament țintit”.program de finanțare

Plecând de la faptul că formularea unui diagnostic corect și complet reprezintă piatra de temelie pentru abordarea pacientului oncologic, ministrul Sănătății, Sorina Pintea a explicat că „începand din acest an, finanțarea centrelor oncologice va fi condiționată de activitatea unei comisii multidisciplinare de diagnostic și indicație terapeutică. Orice decizie terapeutică va fi consecutivă analizei cazurilor oncologice în cadrul acestor comisii multidisciplinare (tumor board) care, în funcție de diagnosticul stabilit, va decide conduita terapeutică adecvată”. Anul trecut, în lista de medicamente compensate și gratuite au fost introduse molecule noi, printre care se numără și molecule destinate tratamentului cancerului pulmonar. „Este important să asigurăm tratamentul adecvat, de aceea vom continua  introducerea de noi tratamente. De asemenea, datorită bugetului generos pentru investiții de care Ministerul Sănătății va beneficia în acest an, vom achiziționa aparatura necesară pentru diagnostic și tratament, astfel încât specialiștii din domeniu să poată oferi serviciile medicale necesare în această afecțiune”, a mai spus ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Atenție! Cancerul pulmonar ucide un om la 30 de secunde

La nivel mondial, cancerul pulmonar face mult mai multe victime decât cancerul de prostată sau cel de sân. Maladia este diagnosticată și la bărbați, și la femei deopotrivă. Medicii trag semnalul de alarmă! În fiecare an, peste 1.200.000 de oameni mor ca urmare a complicațiilor cauzate de acest tip de cancer. Mai exact, la 30 de secunde o persoană se stinge, ceea ce face ca maladia să înregistreze cea mai mare rată de mortalitate dintre toate tipurile de cancer, depășind inclusiv cancerul de prostată sau pe cel mamar. În țările din Europa Centrală și de Est sunt înregistrate anual 119.419 noi cazuri și 108.982 decese prin această boală. În România, datele Globocan din anul 2008 arată că există o incidență de 8.387 cazuri noi pe an la bărbați, ocupând locul întâi ca număr al îmbolnăvirilor prin cancer (22,4% din totalul cazurilor noi de cancer la bărbați). Și mai îngrijorător este faptul că în țara noastră, anual, 7.581 de bărbați mor din cauza cancerului pulmonar (ceea ce reprezintă 27,7% din totalul deceselor cauzate de  cancer la bărbați,  locul întâi, din păcate, și la acest capitol). Nici femeile nu sunt protejate în fața maladiei. Conform aceleași surse, anual, 1.997 de femei primesc acest diagnostic terifiant, incidenţă ce plasează această formă de cancer pe locul patru din totalul îmbolnăvirilor prin cancer, la femei. Trist, dar adevărat. 1.846 de femei mor în fiecare an din cauza cancerului pulmonar (9,8% din totalul deceselor prin cancer la femei).

Depistată la timp, boala se tratează

Cea mai simplă formă de diagnosticare precoce este radiografia. Mergeți la medicul de familie și cereți o recomandare pentru un control la medicul pneumolog. Ca să preveniți sau să descoperiți boala în stadiu incipient, atunci când se poate trata cu succes, trebuie efectuată o radiografie pulmonară la medicul specialist. Trebuie să știți că depistat tardiv, nu prea există opțiuni de tratament.