Sociologul Gelu Duminică a declarat, pentru Agerpres, că prelungirea stării de urgenţă nu reprezintă o surpriză şi a estimat că, în condiţiile în care vor fi respectate măsurile impuse, în special în perioada Sărbătorilor de Paşte, restricţiile vor începe să fie eliminate la sfârşitul lunii mai.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 495

“Nu cred că este o surpriză pentru nimeni şi nu cred că cineva se aştepta ca peste trei zile sau săptămâna viitoare toată această izolare să se termine. Toată lumea aşteaptă ca după Paşte să se tragă linie. Guvernanţii au fost cât se poate de expliciţi în această chestiune, aşa că nu cred că vom avea mari tensiuni sau mari reacţii de nerăbdare din partea
societăţii româneşti. Toată lumea se aştepta la această prelungire, în condiţiile în care şi în România şi, mai ales, în Europa lucrurile nu sunt liniştite”, a explicat sociologul.
”Nu uitaţi că ne aflăm la coada Europei la numărul de testări la suta de mii de locuitori. Aşa că, faptul că scădem uneori, nu înseamnă mare lucru în acest context. E nevoie de o scădere constantă, în condiţiile în care numărul de testări va creşte. În momentul de faţă – hai să zicem aşa – stăm bine comparativ cu ceea ce se întâmplă în jurul nostru, mai ales
în Europa Occidentală. Însă tentaţiile vor exista. Cu siguranţă, cu cât va trece timpul, lumea va fi din ce în ce mai tentată să iasă. Eu unul prevăd că, la finele lui mai, dacă toată lumea va face ceea ce trebuie în această perioadă, mai ales în perioada Sărbătorilor de Paşte, aceste restricţii vor fi uşor-uşor eliminate. Însă ceea ce trebuie să înţelegem este că, dacă vom considera că trebuie să ieşim toţi pe stradă şi numărul de îmbolnăviri va creşte, cu siguranţă, această stare de izolare va fi prelungită cu încă o lună şi aşa mai departe. Aşa că, dacă vrem să ieşim mai repede, trebuie să stăm în casă”, a afirmat el. Distanța extinsă față de familie – investiție pe termen lung în sănătate Gelu Duminică a subliniat că distanţa extinsă faţă de familie trebuie privită ca „o investiţie“ pe termen lung în sănătatea oamenilor şi în buna funcţionare a societăţii. ”Să ne gândim la faptul că vom putea după aceea să ne strângem familia în braţe în siguranţă şi că avem foarte multe alte sărbători de petrecut împreună. Aşa că, în momentul de faţă, luaţi-o ca pe o investiţie pe care o facem în sănătatea noastră şi a celor dragi şi în buna funcţionare a societăţii”, a mai spus sociologul.