Când frunzele își schimbă culorile, gradele din termometre scad pe zi ce trece, iar vântul aspru, norii și ploile iau locul soarelui arzător, e timpul să ne schimbăm și noi stilul de viață pentru a ne menține sănătoși și a ne pregăti organismul pentru iarnă. Iată sfaturile specialiștilor pentru o toamnă cu adevărat liniștită!

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 421, ediția print

Schimbarea garderobei

Să ne așezăm hainele mai groase la îndemână, este un prim pas spre menținerea sănătății în zilele răcoroase de toamnă. Cel mai bine este să punem pe noi un tricou sau o bluză basic și un pulover mai gros, pe care îl putem da jos atunci când simțim că ne-am încălzit. În acest fel, atunci când vom ieși în aerul rece de afară, diferența de temperatură dintre corp și aer nu va fi prea mare. De asemenea, este bine să ne protejăm gâtul cu un șal sau o eșarfă. Gâtul dezgolit și încheieturile mâinii sunt locurile prin care se pierde cel mai repede căldura corpului, deoarece acestea permit accesul liber al frigului, la piele. Pe lângă protecția împotriva răcelii, putem folosi eșarfa și pentru acoperirea nasului atunci când cineva din preajma noastră strănută sau tușește. Pentru că ploile devin tot mai frecvente, încălțămintea trebuie să împiedice umezeala să ajungă la piele.

Alimentația

Dieta este foarte importantă pentru creșterea imunității în această perioadă a anului. La baza ei trebuie să fie proteinele, fructele, legumele de sezon consumate în cantități suficiente și apa. Durerile de cap din sezonul răcoros sunt cauzate, în mare parte, de consumul redus de apă. Dietele sărace în proteine sunt însoțite, de cele mai multe ori, de o cantitate mare de carbohidrați care sunt ușor transformați în glucoză și cresc nivelul de zahăr din sânge, solicitând pancreasul și sistemul imunitar. Varza, broccoli, fasolea, ardeiul, napii, fructele de pădure nu trebuie să ne lipsească acum din alimentație. Acestea conțin multă vitamina C care protejează celulele, inclusiv pe cele ale sistemului imunitar, de degradările cauzate de toxine.

Mișcarea

Fitnessul ne conferă o mare parte din energia de care avem nevoie în zilele cu temperaturi scăzute. Ar fi indicat să optăm spre un antrenament care tonifică musculatura, relaxează mintea și întregul corp. Yoga și pillates se numără printre antrenamentele care răspund cel mai bine nevoilor noastre energetice. Ne ajută mult și mersul pe jos în aer liber, alergarea ușoară, tenisul și alte sporturi sau, pur și simplu, relaxarea afară.

Efectuarea controalelor medicale

Apariția și agravarea bolilor cardiovasculare sunt strâns legate de frig și umiditate. Vizita la medicul de familie sau medicul curant este obligatorie în aceste zile pentru prevenirea tulburărilor inimii și vaselor sanguine și, mai ales, a complicațiilor acestora. Este musai
să-i cerem specialistului să ne efectueze măsurarea tensiunii arteriale, verificarea valorilor colesterolului și nivelului glicemiei. Ar fi indicat să facem un consult oftalmologic. Ochii pot oferi detalii legate de prezența unor afecțiuni hepatice, manifestări ale unor boli cardiace și chiar diabet zaharat, pe lângă eventualele tulburări de vedere.

Încălzirea cu un vin roșu

Ce poate fi mai plăcut în zilele răcoroase de toamnă decât consumul unei cești de vin roșu cald? Vinul roșu conține anumite substanțe care susțin buna funcționare a vaselor de sânge, prevenind afecțiunile cardiace. Resveratrolul, una dintre aceste substanțe, este considerată un ingredient miraculos, participând la combaterea proceselor inflamatoare din corp. Potrivit specialiștilor, vinul roșu previne diabetul, reduce considerabil riscul de Alzheimer, riscul de pierdere a auzului, riscul de a dezvolta cancere, oferă energie și prelungește durata vieții.

Reglarea somnului

Odihna ­suficientă face parte dintr-un stil de viață cu adevărat sănătos. Ca să alungăm mai ușor senzația de som­nolență de la primele ore ale zilei, trebuie să ne expunem luminii solare o jumătate de oră. Seara, este indicat să evităm lumina puternică timp de două-trei ore înainte de culcare, pentru că aceasta ar putea întârzia instalarea somnului.