Moment aniversar la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean ”Lascăr Catargiu” Ilfov!

Prin ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 7/26.01.2016 pentru completarea Ordinului ministrului Administraţiei și Internelor nr. 176/2012 privind atribuirea de denumiri onorifice și stabilirea de zile aniversare pentru unele structuri din Ministerul Afacerilor Interne, începând cu data de 26 ianuarie a.c., Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ilfov i-a fost atribuită ca zi aniversară data de 15 iulie.

Articol apărut în nr. 360 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

jandarmi

15 iulie 1894 reprezintă data înființării Companiei de Jandarmi Rurali Ilfov și data primei referințe istorice care atestă existența jandarmilor în acest județ. Și, așa cum se obișnuiește, cei 123 de ani de la înființare nu au trecut fără a fi marcați cum se cuvine, jandarmii ilfoveni sărbătorind momentul prin participarea la două competiții sportive: Cupa Jandarmeriei ilfovene la pescuit sportiv, pe 12 și 13 iulie, la Balta Hermes, de la Periș și Cupa Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov la minifotbal, (5 jucători de câmp + 1 portar), pe 18.07.2017, în cadrul bazei sportive din localitatea Roșu, aparținând Clubului Sportiv Concordia Chiajna. Pentru această competiție s-au înscris Detașamentele 1 – 6 jandarmi, Comandamentul unității, Secția de Jandarmi Otopeni și Plutonul de Jandarmi Scroviștea.

Începuturile jandarmeriei pe plaiuri ilfovene

La 30.08.1893, Regele Carol I, prin Înalt Decret Regal, promulgă Legea Jandarmeriei Rurale, lege care a fost inițiată de Lascăr Catargiu, la acea dată – președintele Consiliului de miniștri și ministru de interne.

Primul ”ajutor de comandant de companie de gendarmi rurali”

Pe 09.06.1894, tot prin Înalt Decret Regal, este numit primul Inspector General al Jandarmeriei Rurale, col. Mihail Rasti, moment în care începe activitatea Jandarmeriei Rurale. Ulterior, se numesc ofițerii în cadrul Comandamentului General al Jandarmeriei Rurale. După numirea Inspectorului General și a ajutoarelor sale, la propunerea ministrului de Interne, sunt numiți ofițeri la comenzile mai multor companii de jandarmi rurali. Din cauza lipsei de ofițeri, care veneau din rândurile armatei, pentru comenzile unor companii de jandarmi rurali au fost numiți la conducere – ”ajutor de comandant de Companie”. În această situație s-a aflat și Compania de Jandarmi Ilfov, unde prin Decretul Regal 2799, la 15 iulie 1894 a fost numit locotenentul de rezervă Cociu Alexandru, în funcția de ”ajutor de comandant de Companie”.

Legea a fost aprobată de Adunarea Deputaților și propusă spre promulgare Senatului. Legea Jandarmeriei Rurale urma să fie pusă în aplicare la 01.04.1893, iar într-un an de zile trebuiau înființate companiile de jandarmi rurali din circumscripțiile Corpului 2 (din care făcea parte Ilfovul) și 4 Armată, urmând ca în perioada 01.04.1894 – 01.04.1985 să fie înființate companiile de jandarmi rurali pentru Circumscripțiile 1 și 3 Armată. Însă aceste prevederi nu au putut fi puse în practică atunci, din cauza lipsei de fonduri cu care statul se confrunta.

„Lascăr Catargiu” și însemnul heraldic

Pe lângă ziua aniversară, IJJ Ilfov are stabilite, din 2014, denumirea onorifică – ”Lascăr Catargiu” și, din 2015, prin Ordin al ministrului Afacerilor Interne, și însemnul heraldic. Semnificaţia elementelor acestuia este următoarea:

romb: viaţă, prosperitate, recompensă, cântece de laudă;

litera J: sigla care desemnează, încă din secolul al XIX-lea, Jandarmeria Română;

cununa din frunze de stejar: forţa, puterea, autoritate veche;

silueta bisericii: element preluat de la stema judeţului Ilfov, pe teritoriul căruia unitatea își desfășoară activitatea.

Lascăr Catargiu a fost unul dintre marii oameni de stat ai veacului al XIX-lea, om politic român, fondator și președinte al Partidului Conservator până la sfârșitul vieţii sale. S-a situat în prim planul scenei politice timp de aproximativ 45 de ani, unul dintre fondatorii doctrinei conservatoare din România. Disensiunile cu Al. I. Cuza l-au determinat să fie unul dintre liderii consipraţiei care au acţionat pentru detronarea domnitorului, după care a fost principalul membru al ”Locoteneţei domnești” care a substituit atribuţiile șefului statului până la aducerea prinţului străin.

A ocupat timp de patru mandate funcţia de prim-ministru și timp de cinci mandate funcţia de ministru de Interne. În ministeriatul său, Catargiu a susţinut și s-a adoptat legea pentru înfiinţarea Jandarmeriei rurale (în locul dorobanţilor), potrivit căreia se înfiinţau 8.000 de posturi de jandarmi comunali, 1.260 de jandarmi judeţeni și 69 de ofiţeri (practic un jandarm la o sută de locuitori contribuabili).