Agricultorii care doresc să-și asigure culturile prin intermediul nou înființatului fond mutual pentru agricultură o pot face până în data de 15 august, a precizat Nicolae Popa, directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP).

Fondul nou înființat, pentru gestionarea riscurilor în agricultură, asigură pagubele produse de secetă, inun­daţii, îngheţ timpuriu. Potrivit legislației, pagubele vor fi acoperite în proporție de 65% de UE prin PNDR, iar 35% de către cotizațiile membrilor acestui fond mutual. Nicolae Popa a precizat, cu această ocazie, că este posibil ca în România să fie înființate două fonduri mutuale și că acum se analizează această posibilitate și se calculează contribuțiile necesare.

„Pot să fie mai multe fonduri, dar numai să întrunească condiţiile, adică să acopere peste 30% din suprafaţa agricolă a României. Probabil se vor înfiinţa două sau trei fonduri mutuale, este important să se înfiinţeze mai multe, dar vom urmări. (…) Două fonduri mutuale vor fi, probabil. Facem simulări să vedem cu cât trebuie să vină fermierii să contribuie la acest fond, atât pe hectar, cât şi pe cap de animal”, a declarat Nicolae Popa.

Reprezentantul APDRP i-a sfătuit pe fermieri să ade­re la acest prim fond mutual pentru riscurile din agricultură, constituit la noi, adăugând că statul nu oferă alte forme de despăgubire în acest sector.