Bucureștiul se află pe locul 124 din 133 de orașe, într-un clasament realizat de Economist Intelligence Unit (EIU) în funcție de mărimea costului vieții, în timp ce cele mai scumpe orașe din lume rămân și în acest an, Singapore și Hong Kong.

Tokyo a revenit în 2017 în grupul celor mai costisitoare 10 orașe din lume, pe fondul creșterii reprezentativității Asiei, reflectând creșterea importanței regiunii în economia mondială. Capitala Japoniei, care a fost cel mai scump oraș din lume până în 2012, a urcat în acest an șapte poziții, până pe locul al patrulea, în timp ce Osaka a avansat nouă poziții, pe locul al cincilea, ambele datorită aprecierii yenului, se arată în studiul referitor la costul vieții la nivel mondial, publicat de EIU.

Singapore și Hong Kong au păstrat primele două poziții, iar Zurich, plasat pe locul al treilea, este singurul oraș din afara Asiei în top cinci.

Orașele din China, cea mai mare economie a regiunii, au coborât în top din cauza scăderii consumului și a deprecierii yuanului. Europa are patru orașe în top 10, respectiv Zurich, Geneva, Paris și Copenhaga. Parisul este singurul oraș din zona euro prezent în top 10, costul vieții din capitala franceză continuând să fie extrem de mare.

New York este singurul oraș din America de Nord în top 10, coborând de pe locul șapte pe nouă, ca urmare a deprecierii ușoare a dolarului.

Sydney a urcat pe locul 14, iar Melbourne pe 15, cele două devenind mai scumpe decât Shanghai.

Auckland și Wellington au avansat cu 22 de locuri, respectiv 26 de locuri, intrând în top 20. Singapore este cel mai scump oraș din lume pentru al patrulea an consecutiv din cauza costului de a deține o masina, care este cel mai ridicat din lume și este pe locul al doilea în privința prețurilor hainelor.

Raportul, care compara prețurile pentru 150 de produse din 133 de orașe, mai arată ca Londra și Manchester au scăzut în clasament pe fondul incertitudinilor provocate de Brexit și după deprecierea lirei sterline.

În Asia se află și cele mai ieftine metropole din lume. Orașe din sudul Asiei precum Bangalore, Chennai, Karachi, Mumbai și New Delhi oferă condiții excelente privind costul vieții.

Alma Ata, centrul de afaceri din Kazahstan, și Lagos, din Nigeria, au fost clasificate drept cele mai ieftine orașe din lume.