Chiar de Ziua Internaţională a Poeziei, pe 21 martie, Muzeul Naţional al Literaturii Române și-a deschis oficial porţile noului sediu, situat în Str. Nicolae Creţulescu nr. 8, în spatele Bisericii Albe.

 

Articol publicat în ediția printată a Jurnalului de Ilfov nr. 344

Vezi aici și varianta PDF a paginii de ziar!

http://jurnaluldeilfov.ro/wp-content/uploads/2017/03/compressed_24.pdf

La aproape 60 de ani de la crearea sa de către Perpessicius, pe 1 iunie 1960, și după aproape trei ani de eforturi considerabile ale echipei, în frunte cu directorul Ioan Cristescu, timp în care a fost mutat din Bulevardul Dacia, la Casa Presei, Muzeul Național al Literaturii Române și-a găsit, în sfârșit, sediul care i se potrivește cel mai bine, un amestec între clasic și neconvențional, un spațiu potrivit pentru manu­scrise vechi și tehnologii media de ultimă oră.

 

Parterul a fost dedicat poeziei. Eminescu stă alături de Bacovia și Nichita Stănescu, iar mii de informații despre scriitori și opera lor ne stau la dispoziție în tabletele pe care le putem accesa în tot muzeul. Nu am putut, astfel, să trecem indiferenți pe lângă volumul ”Poesii de Mihail Eminescu”, ediţia princeps în copertă original, care a fost vândut cu 15.000 de euro, la o licitație Artmark, după ce a avut un preţ de pornire de 5.000 de euro. Ediţia este cunoscută și sub numele de “ediţia Maiorescu”.

La etaj, am descoperit prozatorii și povestitorii. I-am găsit pe Creangă, Slavici, Istrate și Sadoveanu și obiecte care au aparținut autorilor, cât și o parte interactivă reprezentată de tablete, unde pot fi găsite ilustrații la poveștile lui Creangă făcute de Mircea Dumitrescu, ilustrații din basmele și cărțile populare. Am mai admirat masa de șah, un barometru și un ceas care
i-au aparținut lui Mihail Sadoveanu, un scaun al lui Perpessicius, revistele de avangardă au fost scanate și pot fi studiate, iar copiii și tinerii pot găsi informații, citate și descrieri ale lecturilor obligatorii la școală, cât și proiecții video ale vechilor piese de teatru.

Muzeul Naţional al Literaturii Române deţine peste 300.000 de piese, organizate în colecţii de manuscrise, acte, corespondenţă, fotografii originale, obiecte memoriale. Sunt titluri de carte veche românească, volume de carte rară, titluri de publicaţii periodice. Expoziţia cuprinde piese de mobilier sau tablouri care au aparţinut unor mari scriitori, manuscrise ale unor opere literare, exemplare rare ale unor cărţi și reviste literare. Vizitatorii au, de asemenea, șansa unor experienţe interactive, în mediul virtual, acces la imagini cu marii scriitori români, dar și audierea unor opere literare de excepţie, în lectura autorilor sau a unor mari actori. Muzeul poate fi vizitat, de marţi până duminică, între 10.00 și 18.00. Preţul unui bilet de intrare este de 2,5 lei, pentru elevi și studenţi, și de 5 lei, pentru adulţi.