Membrii mai multor organizaţii civile fac apel la preşedintele Klaus Iohannis şi la preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor să consulte Comisia de la Veneţia pentru Democraţie, în ceea ce priveşte legea redefinirii familiei.

 

Reamintim că la finele lunii trecute, în Plenul Camerei Deputaţilor s-a votat pe articole, propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie. Astfel, deputaţii jurişti au decis ca familia să se întemeieze în continuare, pe căsătoria dintre bărbat şi femeie. Totuşi, pentru clarificarea procesului legislativ, mai mulţi cetăţeni constituiţi în diverse asociaţii,  Prezentăm în cele ce urmează, scrisoarea transmisă de reprezentanţii a 48 propun preşedintelui Klaus Iohannis şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, să consulte şi Comisia de la Veneţia, organizaţie care a oferit consiliere, susţinere şi expertiză fiecărui proces de revizuire a Constituţiei României. Iată scrisoarea organizaţiilor civile transmisă şefului statului şi conducerii Parlamentului!

„Considerăm  că este important să existe un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneţia”

“Actualul impas procedural în ceea ce priveşte demersurile de redefinire a familiei în Constituţie, riscul de restrângere a dreptului la viaţă privată şi de familie, dar şi de încurajare a unor comportamente discriminatorii fac necesară solicitarea ajutorului din partea Comisiei de la Veneţia ca instituţie cu expertiză, garant în respectarea statului de drept şi a drepturilor omului. Considerăm acest moment de întrerupere a parcursului legislativ după o traiectorie tumultuoasă ca fiind unul oportun pentru clarificarea legalităţii procedurale a iniţiativei pe plan naţional, dar mai ales pentru consultarea Comisiei de la Veneţia pentru obţinerea unui punct de vedere asupra definiţiei propuse să fie date familiei în raport cu standardele europene de drepturile omului. Comisia de la Veneţia, ca for european ce veghează la respectarea valorilor fundamentale, constituţionale, democratice şi europene, a oferit consiliere, susţinere şi expertiză atât în cadrul fiecărui proces de revizuire a Constituţiei României, cât şi în cadrul modificării legislaţiei electorale sau referendare. Concret, orice modificare a Constituţiei, cât şi legislaţia punctuală pentru organizarea referendumului constituţional, trebuie să respecte recomandările făcute de Comisia de la Veneţia în Opinia sa referitoare la România din 2014 şi în ghidul de standarde pentru modificarea constituţiilor elaborat în 2010 de această instituţie. Considerăm că este important pentru toate părţile implicate în această dezbatere, de la nivelul societăţii sau din mediul politic, să existe un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneţia care să clarifice dacă propunerea actuală de redefinire a familiei contravine dreptului tuturor cetăţenilor de a avea o familie protejată de Constituţia României, conform prevederilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, în condiţiile în care ne referim la acele familii care nu sunt bazate pe căsătorie — familiile formate în baza uniunii consensuale, familiile monoparentale sau familiile extinse, aşa cum susţinem noi, sau nu”, se arată în scrisoarea organizaţiilor civile.

Din partea cui vine o astfel de solicitare?

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Asociaţia Română Anti-SIDA, Asociaţia ACCEPT, Coaliţia anti-discriminare, Agenţia Împreună, ActiveWatch, Asociaţia Mame pentru Mame, Centrul FILIA, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Funky Citizens, Societatea Academică din România şi Institutul pentru Politici Publice sunt doar câteva dintre instituţiile semnatare ale scrisorii.