Agenţia Naţională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a anunțat, într-un comunicat, că sunt recalculate tarifele de cadastru și că vor fi introduse noi scutiri de la plata acestora. În proiectul de ordin sunt introduse reglementări cu privire la furnizarea serviciilor de cadastru și publicitate imobiliară în cadrul unor termene unice la nivel naţional.

Totodată, ANCPI precizează că va fi menţinută posibilitatea prestării serviciilor în regim de urgenţă, la cerere, termenul prevăzut pentru acestea reprezentând maximum jumătate din termenul în regim normal.

În ceea ce privește serviciile ce se vor furniza on-line, acestea se livrează de îndată ce sunt disponibile.

Sunt păstrate scutirile actuale

Au fost păstrate scutirile existente în prezent (prima înscriere în sistemul integrat în baza titlurilor de proprietate, ANL, ANAF, ANI, instanţele de judecată, organele de urmărire penală, înregistrarea sistematică, înregistrarea domeniului public/privat al statului și UAT, exproprierea etc.) și au fost introduse noi scutiri, având ca beneficiari cultele religioase și practicienii în insolvenţă.

De asemenea, vor fi introduse scutiri de la plata tarifelor pentru „serviciile de furnizare date de cadastru, geodezie și cartografie, furnizare date ROMPOS și TOPRO50 pentru lucrări realizate în scopuri didactice”, pentru „serviciile de recepţie și înfiinţare carte funciară pentru imobilele din planul parcelar, precum și recepţie a documentaţiilor cadastrale de actualizare informaţii tehnice aferente imobilelor din planul parcelar”, pentru „cererile înregistrate din oficiu având ca obiect servicii de cadastru și publicitate imobiliară, precum și cererile formulate de ANCPI ce au ca obiect eliberarea unor documente pentru uz oficial” și pentru „serviciile având ca obiect furnizarea datelor și informaţiilor necesare întocmirii planului parcelar, planului de încadrare în tarla”, se arată în comunicatul ANCPI.

Serviciile în format INSPIRE, gratuite

„Având în vedere aceste aspecte, precum și solicitările utilizatorilor de informaţii geografice, se impune stabilirea tarifelor pentru serviciile web pe care ANCPI le poate furniza. Serviciile în format INSPIRE, în sistem de coordonate ETRS89, se vor accesa gratuit prin serviciul WMS. Serviciile de date spaţiale se furnizează gratuit sau pe baza unor tarife anuale și includ asumarea condiţiilor și termenilor de utilizare a informaţiilor prin documentul care însoţește datele spaţiale sau serviciul de date spaţiale”, se mai arată în referatul de aprobare.

Potrivit documentului citat, „s-a formulat propunerea de introducere a codului 3.1.2 – Servicii poziţionare GNSS în timp real (cu tarif 2.400 lei/12 luni), în considerarea faptului că de la lansarea oficială a ROMPOS în anul 2008, până în prezent, numărul utilizatorilor de servicii de timp real a crescut, fiind astăzi înregistraţi aproximativ 3.500 de utilizatori în baza de date”, precizează ANCPI.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.353