Cms. șef Gabriela Baicu, împreună cu colegii săi ilfoveni

Despre campania națională de prevenire a furturilor din locuințe Jurnalul de Ilfov v-a informat într-una din edițiile trecute. Această campanie, arătam, se desfășoară și în județul nostru. Și pentru că spațiul editorial nu ne-a permis o abordare mai largă a acestui subiect, vă prezentăm, în acest număr, câteva metode folosite de infractori pentru a înșela vigilența proprietarilor de locuințe.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 374, ediția print

Pentru a afla mai multe despre modurile de operare a celor certați cu legea, am stat de vorbă cu comisarul șef Gabriela Baicu, comandantul Poliției Stațiunii Snagov, care ne-a dat amănunte despre modul în care infractorii înșeală vigilența victimelor.

Cms. șef Gabriela Baicu, comandantul Poliției Stațiunii Snagov

A scăzut numărul furturilor din locuințe

Am aflat, astfel, că potrivit statisticilor IGPR, numărul furturilor din locuințe a scăzut, în anul 2016, cu 11%, comparativ cu 2015. „Furturile din locuințe, însă, continuă, chiar dacă la un nivel mai redus. Iar 10% dintre acestea se produc ca urmare a «împrietenirii cu proprietarii». Un alt mod de operare, destul de frecvent este și escaladarea și pătrunderea în locuințe prin ferestrele lăsate deschise”, ne-a precizat cms. șef Gabriela Baicu. Hoții, spune comandantul Poliției Snagov, sunt foarte in­genioși. Ei sunt actori foarte buni, care își dezarmează victimele cu o aparență de „băiat de treabă”. „Infractorul tipic nu are moralitate, se adaptează ușor la orice situație și este convins că victimele își merită soarta”, a subliniat cms. șef Baicu.

Pomana „regelui” Cioabă

Comandantul Poliției Snagov ne-a înșiruit o serie de metode foarte viclene de a înșela victimele. Una dintre acestea a fost denumită de polițiști „Pomană în numele regelui Cioabă. „Femei și bărbați de etnie romă pretind a fi rudele regelui Cioabă. Acestea opresc pe stradă, de obicei, femei singure, care poartă bijuterii la vedere, cărora le spun că vor să le ofere pomană pentru sufletul regelui decedat, care constă, chipurile, din bijuterii din aur, care în realitate nu sunt din metal prețios, ci dintr-unul care seamănă cu aurul. Apoi, «rudele» își roagă victimele să dea jos bijuteriile personale, pentru a le încerca pe cele oferite. Dacă victimele acceptă, escrocii împachetează bijuteriile adevărate ­într-un șervețel, apoi, cu dexteritate, le înlocuiesc cu cele false. Mai mult, scenariul poate varia și păgubiții pot găsi în șervețele pietre sau alte obiecte. Uneori, hoții le spun victimelor să desfacă șervețelele ­de-abia acasă”, ne-a explicat cms. șef Gabriela Baicu.

Polițiștii ilfoveni au împărțit pliante în cadrul campaniei de informare

Alte metode de înșelăciune ale infractorilor

Există și alte metode prin care infractorii păgubesc victimele. Printre acestea se numără vestita, deja, „Metodă accidentul”: infractorul sună la telefon și spune că o rudă apropiată a accidentat pe cineva. El pretinde că este avocat, polițist sau medic și cere bani pentru ca presupusa victimă să nu depună plângere, sau pentru realizarea unei intervenții chirurgicale. O altă metodă este cea „De la gaze, lumină, deratizare”, prin care infractorul se prezintă la ușă și pretinde că este angajat la una dintre aceste instituții de utilități. El poate deține chiar și un ecuson sau legitimație false. După ce este primit în casă, se preface că lucrează și cere un pahar cu apă. Când victima se duce să-i aducă apa, fură din locuință bani, bijuterii, sau obiecte de valoare. Prin „Metoda premiul”, infractorul sună la telefon și-l anunță pe interlocutor că a câș­­tigat un premiu substanțial (bani sau mașină). Pentru a intra în posesia premiului, păgubitului i se cere plata unei taxe, prin mandat poștal, fie se prezintă la ușă și oferă chitanțe false pentru banii ceruți. Un alt scenariu este cel al „Metodei promoții de la supermarket”. În acest caz, infractorii vin la ușă cu pliante luate de la un supermarket, care conțin oferte de produse. În timp ce explică avantajele cumpărării produselor, unul cere un pahar cu apă, iar celălalt, profitând de neatenția gazdei, fură din casă. În fine, infractorii mai folosesc și „Metoda străinul”. Ei motivează că nu sunt din localitate, că sunt cetățeni străini, vorbesc stricat românește și pretind că au o urgență medicală și nu au bani românești asupra lor. Solicită victimelor să le schimbe sume în valută. Iau banii și lasă lasă garanție o geantă în care afirmă că au valută sau bunuri de valoare, spunând că se vor întoarce.

Sfaturi pentru a evita să cădem victimele infractorilor

„De cele mai multe ori, victimele sunt persoane în vârstă, care locuiesc singure. Pentru a vă proteja, nu trebuie să permiteți accesul persoanelor necunoscute în locuință, iar atunci când sunteți în fața unor astfel de situații, sunați de urgență la 112”, ne-a sfătuit comandantul Poliției Snagov, care ne-a pus la dispoziție o serie de recomandări:

  • Ține permanent ușile de acces în locuință încuiate, atunci când ești la domiciu
  • Verifică dacă ai blocat toate căile de acces în locuință
  • Înainte de a deschide, gândește-te dacă aștepți pe cineva
  • Uită-te prin vizorul ușii, pentru a vedea cine este
  • Când deschizi ușa, lanțul trebuie să fie pus
  • Unii escroci sună la ușă și spun că au nevoie de ajutor. Ei îți poți cere să-i ajuți în afara locuinței sau cer să li să permită să dea un telefon. Nu trebuie să-ți faci griji dacă alegi să nu-i ajuți – nu este neprietenos sau nepoliticos
  • Solicită și verifică cu atenție cartea de identitate sau legitimația persoanelor care pretind că sunt reprezentantul unor instituții și dacă fotografia corespunde persoanei de la ușă
  • Păstrează la îndemână o listă cu numerele de telefon utile, de la companiile de gaze, electricitate sau apă
  • Telefonează la companie și verifică identitatea lucrătorilor lor
  • Nu accepta imediat o propunere care pare tentantă
  • Nu da niciodată bani sau date personale unei persoane pe care nu o cunoști sau în care nu ai încredere
  • Fii suspicios și vigilent! Dacă ceva este prea frumos pentru a fi adevărat, cel mai probabil că te afli în fața unui escroc!