”Geto-dacii” din Republica Moldova au cântat de Ziua Unirii

1 decembrie 2017, în Dobroești, pe la ora prânzului, pâlcuri de localnici purtând în mâini steaguri tricolore nu se lasă intimidați de ploaie și se îndreaptă, cu mic cu mare, spre Monumentul Eroilor din str. Nicolae Bălcescu. Parculețul – în care se află placa comemorativă inscripționată, în stânga, cu numele celor 54 de eroi căzuți în Primul Război Mondial și, în dreapta, cu numele celor 33 de ostași ce și-au pierdut viața în Cel de-al Doilea Război Mondial, pe care este ridicată o cruce străjuită de doi vulturi și tunul de lângă aceasta – este plin de brazi viguroși, în care au fost așezate globuri mari și roșii, dar și instalații luminoase – așa cum se obișnuiește în preajma sărbătorilor de iarnă.

Articol apărut în nr. 380 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Lângă monument, alături de primarul Ștefan Condu, se pregătesc de ceremonia depunerii de coroane senatorul Emanuel Botnariu (am remarcat la cei doi oficiali cravatele cu motive maramureșene, pe care și le-au asortat costumelor, la momentul festiv), primarul Petru Vasile Cigoreanu și consilierii localității Horăști, din raionul Ialoveni, Republica Moldova, formația fraților de peste Prut – ”Geto-dacii”, un sobor de preoți din localitatea ilfoveană și, cel mai în etate dintre toți cei prezenți – nea Fane – veteranul comunei, ajuns la onorabila vârstă de 100 de ani, încărcați de istorie! Se cântă Imnul României, iar preoții înalță, în prag de centenar al Marii Uniri, gând de recunoștință în memoria înaintașilor noștri. Se depun coroane de flori, iar ”Geto-dacii”, la îndemnul primarului Condu, încep să cânte o melodie compusă pe versuri găsite în ranița unui soldat român mort în 1918 pe muntele Sorica, din Carpații de Curbură, în luptele pentru eliberarea Transilvaniei: ”Nu plânge, maică Românie!”. Festivitățile se încheie cu acordarea, în numele comunității din Dobroești, a unei diplome de recunoștință și a unui coș cu produse veteranului nea Fane și cu invitația adresată tuturor localnicilor de a participa la spectacolul oferit de Primăria și Consiliul Local Dobroești, pentru cinstirea Sărbătorii Naționale a României.

Prin urmare, cu mic cu mare, cei din Dobroești și invitații moldoveni ajung în Sala de sport Unirea, din vecinătatea monumentului, gătită de jur-împrejur cu un uriaș tricolor românesc. Afară, se pregătesc fasole cu afumătură, vin fiert, țuică fiartă. Înăuntru, aceeași atmosferă de sărbătoare. Baloane roșii, galbene și albastre, umplute cu heliu, așteaptă să fie dezlegate pentru a fi lansate în văzduh, o scenă, un covor tricolor, bannere uriașe cu domnitori români, scaune și băncuțe pregătite pentru oaspeți, tribune pline și multă voie bună. Deschiderea spectacolului aparține elevilor din Dobroești și Fundeni, care au pregătit cântece și poezii având ca tematică Ziua Unirii. Urmează formația ”Geto-dacii”, care emoționează la maximum gazdele. La măsuțele amenajate pentru cei mici, se pregătesc planșele de pictură, acuarelele și pensulele, dar și lutul pentru confecționat diverse obiecte. Într-o altă parte a sălii se antrenează tinerii sportivi ai Federației Române de Oină – joc tradițional românesc. Ei pregătesc pentru public o demonstrație a acestui sport. La cabina foto, cei care vor să păstreze amintirea zilei pe hârtie fotografică se folosesc de accesoriile cu tematică pregătite special, iar prin sală circulă o ”carte de oaspeți”, în care cine dorește poate scrie câteva impresii despre ziua de 1 Decembrie!

La microfonul de pe scenă urcă, în jurul orei 14.00, Mariana Căpitănescu, care încântă publicul cu melodiile sale. Este urmată de trupa de stand-up/improvizație Obligo, de Elena și Silviu – sau trupa de muzică folk și folclor stilizat ”Shurlea” – iar finalul spectacolul ridică publicul în picioare și îi scoate pe oameni la Hora Unirii, alături de dansatorii trupei Plaiul Românesc. Totul se termină în afara sălii de sport, cu o fasole fierbinte, cu ciolan și cu lansarea baloanelor tricolore spre înaltul cerului. La plecare, cei din Dobroești primesc din partea autorității locale câte un calendar de perete pentru anul 2018, cu imagini, locuri cunoscute și momente importante de la evenimentele organizate în comună.

Eroii nu sunt uitați, oriunde s-ar afla!

Oficialii din Dobroești, însoțiți de oaspeții moldoveni, au marcat Ziua Națională a României și prin depunerea de coroane de flori și un TeDeum la Monumentul eroilor din fața Bisericii Fundenii Doamnei, din satul Fundeni. Monumentul este inscripționat pe placa din marmură albă așezată pe cea de-a treia treaptă de jos astfel: „Eroii din Fundenii Doamnei Colentina morți pe câmpul de onoare pentru întregirea neamului 1939 – 1945” și sunt enumerați eroii căzuți în luptă, iar pe placa din marmură neagră așezată pe cea de-a patra treaptă de jos a monumentului: „Eroii din Fundenii D-nei Colentina morți pe câmpul de onoare pentru întregirea neamului” și sunt enumerați eroii căzuți în luptă. Apoi, se precizează: „Făcut în anul 1956 luna mai prin contribuția întregului sat. Din inițiativa și stăruința preotului paroh Dumitru Giulescu”.