Prin Legea 258/2017, publicată deja în Monitorul Oficial,  clienții băncilor nu vor mai trebui să plătească o serie de comisioane bancare, începând din data 27 ianuarie 2017. Vor dispărea, astfel, comisioanele percepute pentru deschiderea și închiderea unui cont bancar de plăţi cu servicii de bază, pentru retrageri de bani sau pentru interogarea soldului.

Tot prin Legea 258/2017, băncile sunt obligate să acorde anumite gratuităţi și românilor cu venituri mici. Astfel, din data de 27 ianuarie 2018, băncile nu vor mai putea percepe comisioane pentru conturile de plăţi cu servicii de bază, atunci când este vorba de persoanele fizice cu venituri lunare peste 60% din câștigul salarial mediu brut (momentan, 60% ar fi aproximativ 2.497 de lei).

Concret, instituţiile de credit vor fi nevoite să ofere gratuit următoarele servicii: operaţiunile necesare pentru deschiderea și închiderea unui cont de plăţi; retragerile de numerar pe teritoriul Uniunii Europene (UE) dintr-un cont de plăţi, la ghișeu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al băncii.

Mai multe gratuități pentru cei cu venituri sub 60% din salariul mediu brut

În ceea ce privește persoanele fizice cu venituri lunare aflate sub 60% din câștigul salarial mediu brut sau care în ultimele șase luni au avut venituri cumulate până sub 60% din salariul mediu brut, acestea vor beneficia și de alte gratuităţi. Lista include serviciile de administrare de cont și serviciile ce permit depunerile de bani în cont.

Însă retragerile de bani la ghișee sau bancomate vor fi gratuite doar în România, nu și în alte ţări UE. Totodată, în cazul cetăţenilor cu venituri mici vor fi gratuite primele 10 operaţiuni lunare de plată pe teritoriul UE (debitările directe, plăţile cu cardul și transferurile de credit).

Sancțiuni între 10.000 și 50.000 de lei

Băncile care încalcă aceste reguli vor fi amendate cu sume cuprinse între 10.000 și 50.000 de lei și vor fi obligate să restituie banii încasaţi ilegal. De constatarea contravenţiilor și aplicarea sancţiunilor se vor ocupa reprezentanţii Protecţiei Consumatorilor, fie la sesizarea consumatorilor sau a asociaţiilor de consumatori, fie din oficiu.

În primăvara anului trecut, pe rolul instanţelor de judecată erau înregistrate peste 13.000 de procese privind clauze abuzive, inclusiv cele legate de comisioane de risc sau de acordare a creditului ori de administrare sau de întocmire a dosarului. Printre băncile incriminate se aflau Alpha Bank, Piraeus Bank, BRD, Banca Românească, BCR, Raiffeisen Bank, Credit Europe Bank, Garanti Bank, Bancpost, Banca Transilvania, OTP Bank, Volksbank.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.384