Copiii? Sunt poemul sublim al vieţii care curge şuvoi, neîntrerupt. Noi, cei  maturi, purtăm răspunderea educaţiei, creşterii lor sănătoase, la trup şi spirit.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 397, ediția print

Pentru copii, jocul e forma cunoaşterii fericite a lumii. El le modelează personalitatea. Iar prin cel sportiv, află tainele a ceea ce le place, ce vor şi, mai ales, cum pot. Apoi, şcoala le netezeşte calea. Să-i susţinem iubindu-i, căci niciodată nu vor mai fi atât de minunat ocupaţi. O competiţie naţională amplă, creeată special pentru ei, este “Cupa Tymbark Junior”, la fotbal de sală. Anul trecut, ea a avut peste 120.000 de şcolari înscrişi. Acum a ajuns la o remarcabilă a III-a ediţie. La 30 martie, a.c., Chitila a găzduit etapa ei, de zonă. De ce în acest oraş ilfovean şi nu în oricare altul? Pentru că echipele de elevi sportivi ai Şc. gimn. Prof. “Ion Vişoiu”, din Chitila, au ieşit învingătoare în etapele preliminare dintre şcoli, localităţi şi judeţ. Iar câştigătorii fazei zonale de aici vor participa la ediţia întrecerilor naţionale.

Campionii ilfoveni

După meciuri disputate aprig, pe locul I ­s-au situat echipe ale şcolii amintite. Adică: fete, la categoria de vârstă de 8-10 ani, coordonate de prof. Cristina Niţă, şi băieţi, între 10-12 ani, îndrumaţi de prof. Marian Gîrleanu. Partidele au fost impetuoase, pline de energie. Asta a făcut ca prestigiul obţinerii trofeelor – cupe, medalii și diplome – să fie pe deplin meritat, iar satisfacţiile trăite intens.

Formatul competiţiei

La Chitila s-au confruntat admirabil peste 350 de copii, fete şi băieţi. Meciurile s-au desfășurat simultan pe trei terenuri (unul acoperit) ale Bazei Sportive a orașului. Au participat 21 de echipe ale şcolilor din localităţi ale judeţelor: Ilfov (Chitila), Ialomiţa (Slobozia, Fierbinţi-Târg, Alexeni, Amara, Borăneşti), Prahova (Ploieşti, Comarnic) şi Teleorman (Alexandria, Roşiorii de Vede, Zimnicea). Categoriile de vârstă au fost cele de: 6-8 ani, notate ca U 8, (U-„under”, în trad. „sub”),  apoi 8-10 ani (U 10) şi 10-12 ani (U 12). De precizat că pentru câştigătorii celei mai ­mici categorii (U 8), faza zonală este ultima ca participare. La etapa pe ţară ajung numai echipele campioane ale grupelor U 10 şi U 12.

Organizare şi profesionişti dedicaţi

Din partea instituțiilor implicate în realizarea aces­­tui eveniment au fost prezenți Mihnea Totan – din partea Federației Române de Fotbal (FRF), Iulian Șerban – reprezentant „Tymbark Maspex România”, prof. ­C-tin Fânaru – consilier la Di­recția Județeană pentru sport și Tineret (DJST) și prof. Nicolae Iordache – președintele Comisiei de fotbal la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Ilfov. În parteneriatul cu Ministerul Educației Na­țio­nale (MEN), Comisia de organizare i-a avut incluși pe: Florentina Costea – insp. gen. IȘJ și Titel Iordache, insp. de specialitate din aceeași unitate de învățământ ilfovean. Lor li s-a adăugat sprijinul sus­ținut al autorităților orășenești, prin Emilian Oprea – primarul Chitilei, Costel Andrei – viceprimar, Simona Pîslaru – președ. Fundația „Pro Chitila” și întreg Consiliu Local. Astfel, buna primire a oaspeților și folosirea terenurilor Bazei Sportive au oferit condiții optime de desfășurare a competiției. Valoarea și per­for­man­țele sportive ale elevilor campioni au încununat competența și dedicarea specială a cadrelor didactice din Șc. gimn. Prof „Ion Vișoiu”. Din comisia amintită au făcut parte prof. Ștefania Duminică – directorul școlii, Natalia Rotaru – dir. adj., împreună cu prof. de educație fizică și sport Marian Gîrleanu și Gh. Dumitrescu.

Strălucirea bucuriei și a premiilor

Intensitatea participării entuziaste a copiilor în partidele jocului a fost o permanență. Ea a fost însoțită și de strălucirea medaliilor și cupelor acordate, ca premii. Prof. Marian Gîrleanu a amintit: „În tot ce facem pentru elevii noștri se află și satisfacția împlinită de buna desfășurare a evenimentului nostru. Iar includerea fotba­lului în școli aduce încă o bucurie a succesului, de care copiii se bucură din plin. Cu atât mai mult cu cât colaborarea cu DJST Ilfov, prin prof.   C-tin Fânaru, a făcut posibilă acordarea de cupe câștigătorilor acestei etape zonale a competiției”.zonale a competiției”.zonale a competiției”.