O nouă acțiune de ecologizare a CJI, împreună cu Primăria Pantelimon și Asociația ”Creștem România Împreună”
Consiliul Județean Ilfov continuă misiunea de a asigura un mediu sănătos în județul Ilfov și a participat la o nouă acțiune de curățenie, care a avut loc sâmbătă, 20 mai, în Pădurea Pustnicu, la care prezența voluntarilor a fost peste așteptări. Au fost câteva sute de copii și adulți, dornici să strângă cât mai multe deșeuri și să protejeze natura.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 653, ediția print
„Împreună pentru un Ilfov curat și sănătos“ este campania de ecologizare pe care Primăria Pantelimon o derulează împreună cu Consiliul Județean Ilfov și Asociația „Creștem România Împreună“. Și, alături de acestea, toți cei care își doresc să trăiască într-un mediu mai curat, mai sănătos și mai verde au fost invitați să participe la acțiunea de ecologizare de la sfârșitul săptămânii trecute, din Pădurea Pustnicu, începând cu ora 9.30.
Scopul evenimentului a fost acela de a promova curățenia, de a crește gradul de conștientizare privind necesitatea protejării mediului și vine la foarte scurt timp după ce Consiliul Județean Ilfov a reușit să planteze o pădure nouă, cu 20.000 de puieți de salcâmi și frasini, pe o suprafață de cinci hectare de teren în Cernica, tot cu ajutorul voluntarilor.
Indiferent de vârstă, participanții și-au dorit să demonstreze că le pasă de mediul înconjurător și că se implică în protejarea naturii, strângând deșeurile din Pădurea Pustnicu, pe ”Ruta 10 Pantelimon”, acțiunea fiind un exemplu pentru copii, cuprins într-o lecție importantă despre protejarea naturii!
”Ne-am prezentat la convocarea domnului primar al orașului Pantelimon și a domnului președinte al CJI, Hubert Thuma, ca sa dăm un exemplu prin activitatea noastră. Trebuie să avem un mediu curat, să-i învățăm pe copii să păstreze mediul curat și pe adulții bineînțeles, pentru că cel mai mult gunoi, după cum spunea un copil de la școala din Pantelimon, este făcut de adulți”, a declarat prefectul Simona Niculae.
”Ideea aparține CJI, noi suntem parteneri, având în vedere că se desfășoară pe raza teritorial administrativă a orașului Pantelimon, și am răspuns prezent, ca de fiecare dată, cu voluntari din Primărie, de la școală, organizația de tineret a PNL. Punem accent pe mediu, pe ecologizare, noi ca localitate și ca indivizi în societate”, a spus primarul orașului Pantelimon, Marian Ivan, reiterând observația făcută de un copil, la care s-a referit și prefectul Simona Niculae, potrivit căreia nu cei mici sunt cei care aruncă necontrolat gunoiul, ci adulții. ”Să fim puțin mai responsabili, pentru că acești copii învață despre mediu la școală, cum învață și copiii mei, și încearcă să o protejeze pe ”Mama Natură” – cum o numește băiatul meu. Să fim puțin mai responsabili, să avem ce să lăsăm moștenire copiilor noștri, un mediu curat, nu un mediu murdar”, a mai precizat edilul orașului Pantelimon.
”Cu toții dorim să transmitem același mesaj: împreună suntem puternici!”
”Îmi doresc să avem în Ilfov un mediu curat și sănătos. Sunt convins că asta ne dorim toți cei care astăzi am participat la o nouă acțiune de curățenie, în Pădurea Pustnicu. Alături de Primăria orașului Pantelimon și de Asociația ”Creștem România Împreună” am adunat peste 3.500 de kilograme de gunoaie. M-am bucurat să îi văd alături de noi și pe micuții de la grădiniță și din clasele primare, însoțiți de cadrele didactice din Pantelimon. Cu toții dorim să transmitem același mesaj: împreună suntem puternici! Continuăm misiunea de a avea grijă de mediul înconjurător și suntem conștienți de impactul pe care îl au acțiunile noastre asupra lui. Le mulțumesc tuturor colegilor mei, care au înțeles că gândurile bune devin fapte și împreună suntem mai puternici: vicepreședintele CJ Ilfov, Ștefan Rădulescu, prefectul județului Ilfov, Simona Neculae, arhitectul șef al județului, Olivia Ciobanu Oprescu, administratorul public Andrei Mihai, deputatul George Tuță, dar și primarilor – Marian Ivan, Niculae Raul Gabriel (comuna Găneasa), Mircea Gheorghiță (comuna Ștefăneștii de Jos) și Gelu Apostol (comuna Cernica). Felicit voluntarii care au venit alături de noi!”, a transmis președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma.
”La fel ca la acțiunea de împădurire, ne alăturăm și noi acestei acțiuni de curățenie, ne alăturăm eforturilor de a păstra un Ilfov mai curat și de a aduce un plus de oxigen regiunii. Până la urmă, este o campanie de conștientizare a opiniei publice. Pădurea nu este o groapă de gunoi, și nici natura”, a declarat Bogdan Mihalache, șeful Ocolului Silvic Brănești, precizând că a venit la curățenie împreună cu 15 persoane din partea instituției pe care o reprezintă.
”Este o acțiune care depășește așteptările noastre, în primul rând din punct de vedere numeric. Proiectul pe care îl lansăm cu această ocazie se numește ECO4 și își dorește să fie un proiect de ecologizări la nivel național, iar aceasta este prima acțiune pilot, realizată în parteneriat cu CJI și reprezentanți ai autorităților locale. Noi estimam o acțiune foarte mică, dar au participat mult mai mulți voluntari, ceea ce este foarte bine”, ne-a declarat și Mihai Micu, reprezentantul Asociației ”Creștem România Împreună”.
La rândul său, Ștefan Rădulescu, vicepreședinte CJI, a apreciat evenimentul drept unul ”menit să conștientizeze publicul, cetățenii județului nostru și nu numai, pentru că și cei din municipiul București, deseori vin și își petrec aici timpul liber. Ne aflăm în pădure la Pustnicu, este o pădure aflată la limita de proprietate între UAT Pantelimon și UAT Brănești. Este o acțiune menită să conștientizeze publicul că trebuie să protejăm mai mult mediul înconjurător, trebuie să avem grijă de el, trebuie să îl ocrotim și, așa cum spune și proverbul, cum îl îngrijim, așa îl avem. Trebuie să fim foarte atenți, pentru că se pot crea dezechilibre care să afecteze mediul înconjurător. Avem alături de noi și copii, care la fel, trebuie să conștientizeze și ei, pentru momentul în care vor deveni adulți și vor avea activități de agrement, că nu este bine să aruncăm deșeuri la întâmplare, în spații neamenajate pentru acest lucru. Este o acțiune pentru public, în parteneriat cu mai multe instituții publice. Avem alături de noi Garda Națională de Mediu, Primăria comunei Cernica, reprezentanți din localitățile învecinate precum Găneasa și Ștefăneștii de Jos și foarte mulți voluntari care vor să susțină acest demers”, a completat Ștefan Rădulescu.
Curățenia, primul pas către un proiect ambițios de ”pădure parc”
Olivia Oprescu, arhitectul șef al județului Ilfov, a precizat că proiectul de ecologizare derulat pe 20 mai reprezintă un proiect ambițios, care, de fapt, face parte dintr-un proiect mai amplu. ”Dorința noastră este de a face o pădure urbană, o pădure parc și suntem în discuții cu cei de la Direcția Silvică Ilfov, care ne sprijină în acest sens. Vom face acest proiect care va cuprinde și o pistă de alergare, pe care ne-o dorim din materiale reciclabile, dar și mai mult de atât, vrem să facem un muzeu în aer liber din materiale reciclabile. Și bineînțeles, ca în orice proiect de genul acesta, primul pas este să facem curățenie. Totodată, în această pădure există și tabere de copii și încercăm să discutăm cu Ministerul Sporturilor, ca primăriile să ia în administrare aceste tabere, tocmai pentru a le face funcționale”, a mai spus Olivia Oprescu, care a precizat că acest proiect va avea sprijinul Facultății de Arhitectură și al Facultății de Peisagistică.